Όσα έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Η «αρχηγός» Αχτσιόγλου, ο «κεντρώος» Παππάς κι ο Κασσελάκης
Σχεδόν ομόφωνα, με δύο "παρών", εγκρίθηκαν οι πέντε υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος. Σημειώνεται πως απουσιάζει ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με την τοποθέτηση από τους Γραμματείς του κόμματος και αμέσως απήυθυναν τις ομιλίες τους με αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι Πρόεδροι: Αχτσιόγλου, Κασσελάκης, Παππάς, Τζουμάκας, Τσακαλώτος.
Στις εργασίες συμμετέχουν 3.100 σύνεδροι συνολικά, εκ των οποίων 1.400 διαδικτυακά, 1.200 στην αίθουσα και 500 στο φουαγιέ.
Η εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του κόμματος και όσοι-ες γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας (10 Σεπτεμβρίου), όπως έγινε και στις 15/5/2022.
Να σημειωθεί ότι στον β’ γύρο των προεδρικών δεν θα μπορεί κάποιος να εγγραφεί μέλος και να ψηφίσει. μόνο όσοι εγγράφηκαν μέλη μέχρι την πρώτη Κυριακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της ΠΓ είναι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) να έχει Πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο. Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας ώστε να οριστικοποιήσει τα βήματα για το Έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου.
Η εμφάνιση των αρχηγών και η πρώτη αποτίμηση
Τα χαρτιά τους μπροστά στους μέλη του διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξαν οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, παρουσιάζοντας τις δικές τους πολιτικές πλατφόρμες, αλλά και το σχέδιο τους για την επιστροφή της Κουμουνδούρου σε κυβερνητική τροχιά.
Όταν το κόμμα που στηρίζεις έχει υποστεί όχι μία, αλλά δύο συντριπτικές ήττες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, όταν ο ιστορικός αρχηγός του έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του και όταν αυτό σπαράζεται από «εμφύλιες» μικροδιαμάχες, τότε δεν είναι εύκολο να μην απογοητευτείς.
Όμως, παρά τα όσα στραβά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, 3.100 σύνεδροι, είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε διαδικτυακά, «θυσίασαν» το ηλιόλουστο Σάββατο τους για να παρακολουθήσουν το τι ακριβώς έχουν να που οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι υπάρχει ακόμα «σφυγμός» στο κόμμα.
Αρχηγική εμφάνιση Αχτσιόγλου
Όπως ήταν απολύτως λογικό, τα φώτα τις δημοσιότητας έπεσαν πάνω στο ακλόνητο φαβορί, την Έφη Αχτσιόγλου. Όλοι αντιλήφθηκαν ότι η πρώην υπουργός Εργασίας έκανε μια ηγετική εμφάνιση, μια πρόβα τζεναράλε για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που είναι εκείνη η επόμενη πρόεδρος.
Παρουσίασε ένα σαφές και συνεκτικό πολιτικό σχέδιο, με συγκεκριμένες προτάσεις, αφήνοντας στην άκρη την θεωρητική συζήτηση και εστίασε στο πως οι προτάσεις της μπορούν να γίνουν πράξη. Η ομιλία της είχε και σημεία με έντονη συγκινησιακή φόρτιση και έδειξε πως ικανή να φτάσει μέχρι το τέλος.
Στροφή προς το Κέντρο από Παππά
Η τοποθέτηση του Νίκου Παππά, ήταν δομημένη με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Μίλησε ανοιχτά για το σχέδιο του, εστίασε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ κράτησε ιδιαιτέρως σκληρή στάση στα εθνικά θέματα, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην φέρει μια συμφωνία πέρα από τις πάγιες ελληνικές θέσεις, τότε θα βρει απέναντι του τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί κάποιοι «παλιόφιλοι» (Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Θεοδώρα Τζάκρη) να του γύρισαν την πλάτη για χάρη του ουρανοκατέβατου Κασσελάκη, όμως θεωρείται δεδομένο ότι διατηρεί μεγάλα ερείσματα στη βάση, όπως φάνηκε και από το θερμό χειροκρότημα που απέσπασε.
Ιδεολογική «καθαρότητα» Τσακαλώτου
Η αλήθεια είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν εντυπωσίασε. Σοβαρός, πολιτικά ξεκάθαρος, φρόντισε να απαντήσει πολιτικά, αν και αιχμηρά, σε όλους τους συνυποψηφίους του.
Κασσελάκης, με γραμμή από… Πολάκη
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε «ταξικός αποστάτης». Κάτι που προφανώς δεν ισχύει, ούτε φυσικά του ζήτησε κανείς να το πράξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, ούτε είναι κατά της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Άρα, μάλλον κάτι δεν κατάλαβε καλά.
Φρόντισε, ωστόσο, να κινηθεί σε γραμμή Πολάκη, βάζοντας τα με τη Μέσα Ενημέρωσης και τα «συμφέροντα», που τάχα τον πολεμάνε.
Αναλυτικά:
Αιχμές Αχτσιόγλου κατά Πολάκη-Παππά
Σαφείς αιχμές εναντίον του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά -χωρίς να τους ονοματίζει, αλλά φωτογραφίζοντας τους ξεκάθαρα- άφησε η Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της στο διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πολλές φορές απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωκομματικού διαλόγου», τόνισε η πρώην υπουργός Εργασίας. Στη συνέχεια, έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη, υπογραμμίζοντας πως «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας ή η προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τον άνθρωπο της διαπλοκής μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, από διάφορα σοσιαλμιντιακά και μιντιακά κέντρα, με προσβάσεις και μέσα στο κόμμα δεν με έκανε να αλλάξω γνώμη».
Είναι προφανές πως η υποψήφια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν στο πρώτο σκέλος στον Παύλο Πολάκη, καθώς υπενθυμίζουμε ότι ο Κρητικός βουλευτής είχε πει δημόσια ότι «δεν πρέπει να εκλέξουμε αρχηγό με τη λογική των καλλιστείων», κάτι που πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου εξέλαβαν ως σεξιστική επίθεση εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου.
Στο δεύτερο σκέλος, αναφέρθηκε σε σειρά δημοσιευμάτων από συγκεκριμένη ιστοσελίδα, της οποία ο ιδιοκτήτης εμφανίζεται ως υποστηριχτής του Νίκου Παππά, αν και δεν είχαν ή έχουν κάποια άλλη σχέση. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα εκείνα τα στελέχη του κόμματος που εξοργίστηκαν με τα εν λόγω δημοσιεύματα, υπογράφοντας κείμενο στήριξης της Αχτσιόγλου.
Η τοποθέτηση Αχτσιόγλου: Η ευθύνη της ήττας βαραίνει όλους μας
Κατά την τοποθέτηση της η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, μίλησε με θερμά λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εκεί που άλλοι έβλεπαν αδιέξοδα ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε δυνατότητες.
Στον λόγο της η κ. Αχτσιόγλου άσκησε κριτική και ανέλυσε τους λόγους ήττας αποδίδοντας την σε «προβληματική εσωστρέφεια». Σημείωσε ότι βρίσκονται κοντά στους πολλούς εννοώντας στον εργαζόμενο, τον άνεργο, τους νέους, τους επιστήμονες, τους μεσαίους επιχειρηματίες. Όχι όμως στους ολιγάρχες και τα τζάκια.
Κασσελάκης: Δεν θα δεχθώ καμία κηδεμονία ή υπονόμευση
«Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον γνωρίζω από τα γεννοφάσκια μου. Γνωρίζω όμως ότι την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν τα κόμματα του άλλοτε κραταιού δικομματισμού» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης και ανέφερε πως «είδα ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το «δεξιά απόκλιση». Δεξιά απόκλιση θεωρούν οι ίδιοι σήμερα και τη δίκη μου υποψηφιότητα. Εμένα τον ίδιο». «Δεξιά απόκλιση είναι ό,τι θα κρατήσει τον Μητσοτάκη στην εξουσία και τον ΣΥΡΙΖΑ ακίνδυνο κομπάρσο», ενώ «η δίκη μου πολιτική ουσία λοιπόν είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος. Με κανέναν», παρατήρησε.
Μίλησε ιδιαίτερα θερμά για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας «εγώ θα είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη. Όσα δεν τον άφησαν. Όχι για να αποκαθηλώσω τον Αλέξη».
Για δύο διορθώσεις που υπήρξαν αναφορικά με τη λίστα των 30 υπογραφών που κατέθεσε στην έναρξη ο Στέφανος Κασσελάκης για την υποψηφιότητα του, ενημέρωσε η πρόεδρος του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδριακής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε, στη θέση της Κλειώς Αγγουράκη υπογράφει ο Γιάννης Βουλγαράκης και στη θέση της Γεωργίας Ρανέλα, η 'Αννα Κωνσταντινίδου.
Παππάς: Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη
«Για να ανακάμψουμε και να κερδίσουμε, υπάρχουν σαφείς πολιτικές, προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Πρόσθεσε δε, πως «όσο η αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη δεξιά δεν θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία. Για να κερδίσουμε λοιπόν τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Στέφανος Τζουμάκας: Χρειαζόμαστε ηγεσία νίκης
Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε ο Στέφανος Τζουμάκας, υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στο Διαρκές Συνέδριο που διεξάγεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελλήνισμου.
Ο Στέφανος Τζουμάκας αρχικά αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που νοιώθει ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του προοδευτικού κινήματος γενικότερα. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή για την παρουσίαση ενός πολιτικού πλαισίου ως υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος. Είμαι αισιόδοξος. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπέρβαση με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης.
Όλοι μαζί με τη θέληση του λαού και της νεολαίας μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τη κρίση. Είμαστε πολιτική δύναμη μαχόμενων ανθρώπων.
Μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν οι ιδεολογικές και πολιτικές μας αρχές, οι πολιτικές μας δυνατότητες, η θέληση για συμμετοχή σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Έχουμε θέσεις και σχέδιο, ήδη έχουμε ξεκινήσει την πολιτική μας κινητοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα για να αποτελέσουμε την προοδευτική και δημοκρατική λύση στη χώρα», ανέφερε αρχικά ο Στέφανος Τζουμάκας.
Μπορούμε να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα στις εκλογές
Στη συνέχεια μίλησε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις Ευρωεκλογές, «Οι εκλογές στις 8 Οκτώβρη για την ανάδειξη των Περιφερειαρχών είναι πολιτικές εκλογές σε εθνική κλίμακα. Μπορούμε να έχουμε το πολιτικό προβάδισμα και να οδηγήσουμε τους υποψήφιους των συντηρητικών ψηφοδελτίων σε ήττα. Η Περιφέρεια έχει ισχύ και πόρους που έχουν σχέση και με παρασιτικά συμφέροντα. Μπορούμε επίσης, στα δημοκρατικά ψηφοδέλτια για την ανάδειξη σε κάθε δήμο της χώρας νέων Δημάρχων και Δημοτικής Αρχής να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα. Τόσο οι Περιφερειακές όσο και οι Δημοτικές εκλογές να αποτελέσουν στροφή προς την επόμενη πολιτική αναμέτρηση για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.
Το κρίσιμο θέμα στις Ευρωεκλογές είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υποταχθεί σε στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον. Διέρχεται κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή. Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης του 21ου αι. Με ομοσπονδία, κεντρική κυβέρνηση, Γερουσία και πολιτική αυτονομία. Ενδιάμεση δύναμη Ειρήνης, Συνεργασίας και Ανάπτυξης και δύναμη αποτροπής της επερχόμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, στη λογική του δεύτερου ψυχρού πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει».
Η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε τις ευθύνες τις για τις πυρκαγιές
Σχετικά με τις πυρκαγιές τόνισε: «Βιώνουμε σήμερα στον Έβρο τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή με συνολική καμένη έκταση σχεδόν 1.000.000 στρέμματα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Μεσογείου σε καμένες εκτάσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο η καμένη έκταση στην Ελλάδα για το 2023 καταγράφει αύξηση 195%.
Η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε τις ευθύνες της παρά μόνο προέβη σε γενικόλογες αναφορές για την κλιματική κρίση και τα περάσματα μεταναστών(!) προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα με το ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει την αποκατάσταση και διαχείριση των δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες.
Στις πυρκαγιές κύριο ζήτημα είναι οι αλλαγές χρήσης γης. Γιατί είναι άλλο η κήρυξη ως αναδασωτέας μίας καμένης έκτασης και άλλο η διάθεση κονδυλίων και ενεργειών για την αναδάσωση της.
Τις πυρκαγιές τις βάζουν άνθρωποι σε περιοχές που η γη έχει αξία για την αλλαγή χρήσης της γης, για κατοικίες, ξενοδοχεία, εργοστάσια και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες, δεν αναδασώνονται με αποτέλεσμα αργότερα να περιέλθουν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση κι έτσι να αλλάζει η χρήση τους. Ενώ αντίθετα χρειάζονται άμεσες προσλήψεις και αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.
Είναι προφανές ότι έχουν ευθύνη και Κυβερνήσεις που δεν χρηματοδοτούν τις αναγκαίες δαπάνες για έργα υποδομής και προστασίας των Δασών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η απορρόφηση των αντίστοιχων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία είναι μόλις 0,5%!
Η Δασική Υπηρεσία έχει την ευθύνη για την πρόληψη, την προστασία, την αναδάσωση και τη γενικότερη φροντίδα των Δασών και των Δασικών εκτάσεων.
Από τα αρνητικά αποτελέσματα και τις καταστροφικές πυρκαγιές έχει προκύψει ότι Κυβερνήσεις δεν έδωσαν προτεραιότητα και δε χρηματοδότησαν, αυτό το σημαντικό εθνικό έργο της πρόληψης, με συνέπεια και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν. Αυτό αφορά επίσης, και την απουσία εθνικού διαλόγου και δημόσιας προβολής αυτού του σημαντικού θέματος. Αν είχαμε υλοποίηση πολιτικών πρόληψης και αναδάσωσης από τις δασικές υπηρεσίες θα είχαμε και φυτώρια στη χώρα και «αθόρυβα» έργα υποδομής. Θα είχαμε επίσης, εφαρμογή του Συντάγματος για τη μη αλλαγή χρήσης γης.
Είναι διατεθειμένες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε μια νομοθετική ρύθμιση ότι δε θα επιτρέπεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο καμία εγκατάσταση εντός καμένων περιοχών; Το ζήτημα λοιπόν, της πρόληψης συνδέεται και με τη σύνταξη του τοπογραφικού για την έκταση των καταστροφών. Πώς προέκυψαν χιλιάδες οικόπεδα και κατοικίες εκτός σχεδίου; Για παράδειγμα στην Αττική έχουν αναπτυχθεί 130 οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ορισμένοι εξ αυτών διεκδικούν 25000 στρέμματα στην Πεντέλη. Γιατί μέχρι τώρα Κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε χωροθέτηση και χωροταξικό σχέδιο για να αποκλείουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία;
Η σημασία της πρόληψης
Το δεύτερο θέμα μετά την πρόληψη είναι η κατάσβεση και η διαχρονική διεκδίκηση της «μάνικας» αντί της πρόληψης.
Η ευθύνη της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης ανήκει στο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο της Πολιτείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, που σήμερα με ευθύνη της Κυβέρνησης έχει αποψιλωθεί με 3.600 κενά σε οργανικές θέσεις.
Ορισμένοι που ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, έχουν κλαδικές επιδιώξεις και ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη «μάνικα» και όχι για την πρόληψη, επαναφέρουν κατά καιρούς προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς για να αποσιωπήσουν τις ευθύνες Κυβερνήσεων αλλά και φορέων του δημοσίου.
Είναι γνωστό ότι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ότι η αρμοδιότητα και της πρόληψης και της κατάσβεσης έχει περιέλθει στους Δήμους και στις Περιφέρειες των κρατών για να υπάρχει άμεση ευθύνη και έλεγχος. Γιατί ορισμένοι κλάδοι επιδιώκουν στην Ελλάδα το αντίθετο; Μα για λόγους άσκησης εξουσιών και όχι υλοποίησης των απαιτούμενων έργων».
Ενεργειακή κρίση και τραπεζική κερδοσκοπία
«Αγαπητές Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Η χώρα βρίσκεται σε υπερδεκαετή κρίση από τις πολιτικές επιλογές κυβερνήσεων και της ολιγαρχίας που οδήγησαν τη χώρα και τον ελληνικό λαό να απωλέσουν πλέον του 25% του εθνικού μας πλούτου, να οδηγήσουν στο εξωτερικό πάνω από 500.000 νέους, να κλείσουν 400.000 επιχειρήσεις, να οδηγήσουν το 45% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας.
Είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ με πλούτο λιγότερο του αντίστοιχου του 2009.
Η Χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη, υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη φορολόγηση και διανομή του παραγόμενου πλούτου.
Η ενεργειακή κρίση δεν αντιμετωπίστηκε με αρχές και κανόνες με αποτέλεσμα την προκλητική κερδοσκοπία παρά τις ανάγκες της οικονομίας για σταθερή ενέργεια και ενεργειακές κοινότητες με πρωτοφανή απραξία στη διαμόρφωση συνθηκών χωροθέτησης και χωροταξίας. Παράλληλα, ανάλογη είναι και η κρίση στην αξία της γης και στην υποκατάσταση της Οικονομίας από πρακτικές real estate, αδιαφορώντας για τη συνέχιση των πλειστηριασμών και τη στεγαστική κρίση που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους καθώς 7 στους 10 δε διαθέτουν κατοικία. Η κρίση όρων διαβίωσης εδραιώνεται από την κερδοσκοπική ασυδοσία των καρτέλ σε τρόφιμα και καύσιμα και την ανυπαρξία λειτουργίας των οργανισμών ελέγχου της αγοράς.
Παράλληλα κερδοσκοπικές πρακτικές έχουν αναπτύξει οι τράπεζες με υψηλά επιτόκια και με ακραίες πολιτικές διάθεσης ρευστότητας κεφαλαίων για επενδύσεις μόνο στο 5% των ελληνικών επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Τζουμάκας.
Εθνικά θέματα
«Σε αυτά προστίθεται και η νέα κρίση για την ελληνοτουρκική διαφορά σχετική με την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας που περιλαμβάνει την ΑΟΖ και τη υφαλοκρηπίδα. Ο Πρωθυπουργός –καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ- εγκατέλειψε το συμφέρον της χώρας και το Διεθνές δίκαιο, δηλώνοντας ότι πρόκειται για θέμα γεωπολιτικής φύσης.
Ταυτόχρονα, σε διεθνές επίπεδο, οξύνεται ο ανταγωνισμός συμφερόντων ανάμεσα στις υπερδυνάμεις ενός νέου, δεύτερου «ψυχρού πολέμου». Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ηγεσίες για θετικές παρεμβάσεις, πέραν του ότι διέρχονται οικονομική δυσπραγία που μεταξύ των άλλων εκφράζεται από τη κρίση διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών στο Δυτικό κόσμο ενώ επιτείνεται από τη παραγωγική ανάταση των Αναπτυσσόμενων Χωρών».
Συγκρότηση διυπουργικής Έκτακτης Μονάδας
Παράλληλα ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως, «Με την ηγεσία του Α. Τσίπρα, ο Σύριζα ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής, προόδου, φορέα υπεράσπισης των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων, φορέα που καθόρισε αποφάσεις και εξελίξεις στη Χώρα και στην ΕΕ, με ιστορική προβολή σε διεθνές επίπεδο.
Χρειάζεται πλέον να ορίσουμε που εμείς θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα. Ο αντικυβερνητισμός και η φθορά του αντιπάλου δεν έχουν μεγάλο ορίζοντα.
Χρειαζόμαστε άμεσα Εθνική συζήτηση για δέκα μεγάλα θέματα στην Οικονομία, στις υποδομές και για το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό μας. Εθνική συζήτηση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και των παραγωγικών τάξεων.
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μας η σύσταση και δημιουργία μιας πρωτοπόρας Ακαδημίας καινοτομίας, πληροφορικής, βιοτεχνολογίας, περιβάλλοντος και νέας γενιάς συστημάτων ΑΠΕ. Η νέα γενιά τόσο για την ευημερία της χώρας συνολικά όσο και για την ατομική της πρόοδο και εξέλιξη, χρειάζεται να εργαστεί σε θέσεις Οικονομίας της Γνώσης.
Προτεραιότητα μας θα πρέπει επίσης, να είναι η συγκρότηση διυπουργικής Έκτακτης Μονάδας που θα ασχοληθεί με το να αναδιανείμει δυνατότητες και πόρους και να διαμορφώσει κέντρα πρωτοβουλίας για συνδυασμό όλων των επιπέδων παραγωγής και ανάπτυξης.
Αποτελεί εθνική ανάγκη η αξιολόγηση και επαναλειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων καθώς και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού συνολικά για όλες τις επιχειρήσεις. Αυτή η διαδικασία θα αφορά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι πόροι μπορούν να προέλθουν από μια αναδιάρθρωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα άνισης ανάπτυξης και σε επίπεδο περιφερειών με εγκατάλειψη και υποβάθμιση. Η κρατικοδίαιτη παρασιτική οικονομία επανήλθε πανευρωπαϊκά και ορισμένοι από τον προοδευτικό χώρο δεν έχουν αντιληφθεί ότι χώρες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν και δεν φορολογούν θα έχουν ηγεσίες που τις υποκαθιστούν πολιτικά οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια και η διαπλοκή».
Νέες τεχνολογίες και επενδύσεις
«Η χώρα είναι τελευταία σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Η επιχειρηματική τάξη στη μεγάλη της πλειοψηφία δεν έχει δυνατότητες επενδύσεων λόγω τόσο του αποκλεισμού δανειοδότησης όσο και παρασιτικών επιλογών της κυβέρνησης.
Τη χώρα την έχει μπλοκάρει μια μειοψηφία οικονομικών κύκλων που ποδηγετεί και τη κυβέρνηση, ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο υποταγής των κυβερνήσεων σε επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά κεφάλαια.
Βασική μου αρχή είναι η αυτονομία της Πολιτικής έναντι της διαπλοκής και της επιδίωξης συμφερόντων που επιχειρούν εμπλοκή ακόμα και σε προοδευτικά κόμματα.
Είμαι υπέρ της πολιτικής αυτονομίας και της δυνατότητας του κάθε κόμματος να ορίζει τη πολιτική του ταυτότητα. Είμαι υπέρ ενός προοδευτικού προγράμματος και μιας ηγεσίας χωρίς τακτικισμούς.
Είμαι υπέρ της πολιτικής ενότητας στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία παράλληλα με τις ιδεολογικές μας αρχές.
Χρειάζεται μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες και βεβαιότητες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών».
Χρειαζόμαστε ηγεσία νίκης
«Στη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, τμήματα του πληθυσμού αναδιπλώθηκαν σε συντηρητικές επιλογές και η χώρα καθώς και οι δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες από μια Κυβέρνηση στην υπηρεσία μιας παρασιτικής και κερδοσκοπικής μειοψηφίας που καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Στη νέα πολιτική περίοδο θα κριθούν σημαντικά θέματα καθότι το σύστημα των αντιλαϊκών συμφερόντων οργανώνει στρατηγική εδραίωσης της δεξιάς στη διακυβέρνηση και ενσωμάτωση των πολιτικών δυνάμεων του ριζοσπαστισμού σε δεξιόστροφες εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο, όχι για να οδηγήσουν σε ήττα τη ΝΔ άλλα για ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους. Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήδη τέθηκε στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθότι η διαπλοκή επιχειρεί ανάμειξη στα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ειδικότερα τώρα στην εκλογή Προέδρου του κόμματος.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας.
Γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε πολιτικές ηγεσίες όρθιες, με πολιτικές αρχές, σε συμπαράταξη με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που να λειτουργούν με εντιμότητα, να γνωρίζουν τα προβλήματα μέσα και έξω από τη χώρα και να μην προβαίνουν σε τυχοδιωκτισμούς που βλάπτουν τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον και να απαξιώνουν τη πολιτική.
Πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας.
Για σχέδιο και θέσεις που αποβλέπουν σε λύσεις στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία και δευτερευόντως στη λογική της φθοράς του αντιπάλου.
Για αυτονομία της Πολιτικής έναντι της διαπλοκής και της επιδίωξης συμφερόντων που επιχειρούν εμπλοκή ακόμα και σε προοδευτικά κόμματα και βέβαια και σε δικτύωση με πολιτικά στελέχη, στη Βουλή, στις περιφέρειες, στα συνδικάτα, στους Δήμους.
Οι πολιτικές επιλογές μας έχουν ιδεολογική βάση, αρχές, θέσεις και αυτοπροσδιορισμούς. Αναφέρονται σε σχέδια, σε πρωτοβουλίες, σε δημιουργία γεγονότων και διαμόρφωση των όρων της εναλλακτικής λύσης.
Με το εκλογικό αποτέλεσμα ηττήθηκαν μειοψηφικές πολιτικές παλινωδιών και αναξιοπιστίας.
Η σωστή αποτίμηση των αιτιών της ήττας θέλουμε να αποτελέσει εφαλτήριο για τη μεγάλη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης.
Έχουμε τις δυνατότητες.
Χρειαζόμαστε σωστές επιλογές, επάρκειες και αρχές ως μέρος λύσεων και όχι ως παράγοντες συνέχισης των πολιτικών της ήττας και των κρίσεων».
Στρατηγική, ηγεσία και οικονομία
«Η πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχείται σε επίπεδο κοινωνίας από ένα αίσθημα ματαίωσης και αποστασιοποίησης από τα κοινά.
Πρώτο θέμα είναι η Πολιτική ως προς τις επιλογές στρατηγικής και ηγεσίας.
Στη χώρα έχουμε προοδευτική στρατηγική όταν θέτουμε ως βασική αναφορά που θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα.
Δεύτερο θέμα είναι η Οικονομία, η πραγματική οικονομία της παραγωγής, η οικονομίας της γνώσης και της νέας τεχνολογικής έκρηξης με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Για την έξοδο από την κρίση, έχουμε δύο διαφορετικές στρατηγικές, που αφορούν η μια στο νεοφιλελευθερισμό που εξελίσσεται σε κρατικοδίαιτες προτιμήσεις ημετέρων στην ύφεση, στην ανεργία, στη φτώχεια και στη διάλυση των επιχειρήσεων και η άλλη στην προοδευτική έξοδο από την κρίση, στην ανάπτυξη, στην αναδιανεμητική πολιτική, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στις επιχειρήσεις σε δυναμικούς κλάδους με νέες τεχνολογίες και στην αξιοπρεπή διαβίωση.
Αυτές αφορούν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών συμφερόντων και αυτό εκφράστηκε και εκφράζεται σε πολιτικό επίπεδο. Και είναι προφανές ότι κεντρική μας επιδίωξη είναι να οδηγήσουμε σε ήττα τη δεξιά πολιτική και να ανοίξουμε το δρόμο σε μια προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας.
Η χώρα δεν παράγει, δεν εξάγει και οι επιτήδειοι εμφανίζουν ως οικονομία τα δημόσια οικονομικά και ως ΑΕΠ, ψευδεπίγραφες πολιτικές προσόδου. Ιδιαίτερα στη νέα περίοδο που ο νεοφιλελευθερισμός επιστρέφει σε κρατικές επενδύσεις και ευνοιοκρατία μέσω διανομής κρατικών πόρων με όρους κομματάρχη της ΕΡΕ του 1960, με τη μεταφορά πλούτου από τις αμοιβές των εργαζόμενων υπέρ μιας ομάδας επιχειρήσεων μέσω της κερδοσκοπίας και της αντιμετώπισης του πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων.
Η χώρα είναι σε παρακμή, έχει 25% παραγωγή και 75% υπηρεσίες χαμηλής παραγωγικότητας. Έχει ετήσια απώλεια 30 δις ευρώ από τις εισαγωγές.
Η χώρα είναι τελευταία σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες.
Η κρατικοποίηση μέρους του τραπεζικού συστήματος και της ενέργειας είναι όχι μόνο αναγκαία επιλογή αλλά και απαραίτητη εξέλιξη μιας εκτεταμένης κρατικής οικονομίας που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά.
Η χώρα χρειάζεται δίκαιη διανομή του εθνικού πλούτου, δίκαιη αμοιβή για αντίστοιχη εργασία για κάθε πολίτη. Το 2022 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 195 δις Ευρώ. Η λαφυραγώγηση ήταν πρωτοφανής. Το 25% των πολιτών εισέπραξαν τα 100 δις. Η εργοδοτική αυθαιρεσία, η ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων, η επισφάλεια στην εργασία και οι χαμηλές αμοιβές κυριαρχούν ενώ οι άνθρωποι με εισόδημα 700 ευρώ, έχουν απωλέσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.
Η προοδευτική μας πολιτική προϋποθέτει τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που μέχρι τώρα δεν επιτελούν την αποστολή τους με προτροπή της κυβέρνησης της Ν.Δ. με τα γνωστά αποτελέσματα της επικράτησης της κερδοσκοπίας και των καρτέλ.
Έχουμε εναλλακτικά μέτρα πολιτικής εφαρμόσιμα».
Όχι στην πολιτική της ρεβάνς
«Οι πολιτικές προτεραιότητες της ηγεσίας θα ορίζονται και θα καθορίζονται με αυτοπροσδιορισμούς σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Πρώτα η θετική Πολιτική που δίνει κατεύθυνση, μετά οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις. Με άμεση ανασύνταξη των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων των εργαζόμενων σε κάθε κλάδο, της νεολαίας καθώς και των αγροτικών οργανώσεων.
Πρώτο θέμα θα είναι τι επιλέγουμε εμείς. Και όχι οι απέναντι. Θέλουμε να καθορίζουμε τις λύσεις.
Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η Παράταξη της Εναλλακτικής Προοδευτικής Λύσης.
Όχι στην πολιτική της ρεβάνς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειραφετεί, καθοδηγεί. Παίρνει θέση.
Οι δυνάμεις μας συμπορεύονται ισότιμα στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.
Να θέσουμε ένα τέλος στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα και να λειτουργήσουμε ως κόμμα της πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών αντιθέσεων.
Χωρίς λαό δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, παρά μόνο οργανωτικά σχήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να είναι αριστερό κόμμα πρέπει να είναι λαϊκό κόμμα, ανοικτό σε κάθε πολίτη σε κάθε Δήμο, σε κάθε Νομό, σε κάθε κλάδο, σε κάθε Περιφέρεια. Κόμμα λαϊκό και όχι μηχανισμός, κόμμα που παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί γεγονότα με βάση αρχές και θέσεις σε θέματα Πολιτικά, Οικονομίας, Βιομηχανίας, Αγροτικής Παραγωγής και Νέων Τεχνολογιών, Ανεργίας και Διαβίωσης, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολιτισμού.
Συγκρότηση με όρους πολιτικού κόμματος και όχι μηχανισμό συσπειρώσεων. Με πολιτική υπόσταση των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων και όχι μόνο δίκτυα διανομής φυλλαδίων και εκλογής τοπικών φορέων. Με πολιτική υπόσταση των Νομαρχιακών και περιφερειακών στελεχών για πολιτικό σχεδιασμό και πρωτοβουλίες. Για να σταματήσει η υποκατάσταση της πολιτικής από οργανωτικά γραφεία.
Για να ξαναμπούν οι πολίτες στη πολιτική, να μην τους αντιμετωπίζουν οι «μυημένοι» ως εκλογικό βραχίονα.
Είμαστε με τις πολιτικές για τη συγκρότηση ενός νέου ρεύματος Νίκης και εναλλακτικής λύσης για τη χώρα και για τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές.
Η συντόμευση της «βάρδιας της ΝΔ» είναι δική μας υπόθεση σε συνεργασία και σε συμπόρευση με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.
Οι μηχανισμοί των μειοψηφικών αντιλήψεων και των δικτύων ηττήθηκαν και ανήκουν στο παρελθόν.
Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν τη πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη.
Οι παρατάξεις στους μαζικούς χώρους θα αποτελούν τη μοναδική επιλογή υποστήριξης των κινημάτων. Ενότητα εναρμονισμένη με τη συλλογικότητα. Η λογική του συσχετισμού των δυνάμεων έχει νόημα μόνο όταν έχει ως κατεύθυνση αλλαγές και ρεύμα νίκης και όχι ως αντίβαρο.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη,
Σε κοινή πορεία με τη Πολιτική Γραμματεία, τη Κεντρική Επιτροπή, τους Βουλευτές, τις Οργανώσεις,
Με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς μια νέα Πολιτική και Κοινωνική Πλειοψηφία.
Εμπρός για ένα Ρεύμα Νίκης στη στρατηγική κυβερνητικού κόμματος
Εμπρός για την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος
Με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού.
Προχωράμε σε υπέρβαση με ενότητα και νέους αγώνες».
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Πυρά κατά Κασσελάκη και Πολάκη - «Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας»
Τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την προεδρία του κόμματος, ανέπτυξε στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο των συντρόφων του ανέφερε: «Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης, που συμπεριλαμβάνει τον προγραμματικό λόγο και την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατεβαίνω για να είμαι πρόεδρος ως πρώτος μεταξύ ίσων. Δεν πιστεύω ότι αν θέλεις μία κοινωνία με ισότητα και δημοκρατία μπορεί το κόμμα σου να είναι ιεραρχημένο. Επίσης δεν πιστεύω ότι μπορείς να έχεις αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, εγώ θα δίνω λόγο στα όργανα του κόμματος. Τέλος. Είτε κερδίσω είτε όχι, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να είμαι μέλος μίας συλλογικής ηγεσίας. Θέλω να φέρω υπερηφάνεια στους ανθρώπους και αυτοπεποίθηση για τις ιδέες μας και για τις αξίες μας. Η επιθετική στάση είναι να προβάλλουμε ότι αυτοί είμαστε, αυτό θα προσπαθήσουμε με τις δικές μας ιδέες και τις δικές μας προτάσεις».
Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Πρέπει να βγούμε από την εκλογή αρχηγού και κυρίως από το έκτακτο συνέδριο, με σχέδιο για το 2026 για την ταυτότητά μας, τις επιλογές μας, για το πρόγραμμά μας. Λέω για το 2026 γιατί θέλει δουλειά, θέλει σχέδιο και απαιτεί χρόνο. Έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να πούμε ότι έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, για το πώς θα είναι οι εργασιακές σχέσεις, για το ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο, για τον πολιτισμό. Θα πούμε στον κόσμο ότι θα είναι μέσα πολλά πράγματα που σας αρέσουν, αλλά και πράγματα που δεν θα σας αρέσουν. Γιατί πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, να λέμε αυτά που εννοούμε και να εννοούμε αυτά που λέμε. Δεν λέμε όλα για όλους. Οι αντίπαλοι έχουν το μπλοκ των δυνάμεων που τους στηρίζουν. Πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας μπλοκ δυνάμεων. Αυτό δεν γίνεται με το να πούμε σε όλους ναι στα αιτήματά τους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ναι σε όλα από την αρχή. Πρέπει να έχουμε προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα. Κάποια πράγματα θα γίνουν τον πρώτο χρόνο, κάποια τον δεύτερο».
Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη και στην φορολόγηση, είπε: «Μέσα στο κόμμα έχουμε βασικές διαφορές που πρέπει να λύσουμε, όπως για τα μεσαία στρώματα. Πράγματι -όπως είπε ο Νίκος Παππάς- το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί στην διάλυση των ΜμΕ. Μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Εγώ λέω μπορούμε, με ένα σχέδιο ενίσχυσής τους και πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό. Αλλά, αν λέει η ΝΔ ότι θα τους μειώσουμε τους φόρους, πώς μπορούμε εμείς να πούμε ότι θα τους μειώσουμε περισσότερο; Η Αριστερά θέλει κοινωνικό κράτος που απαιτεί χρηματοδότηση και φορολογία. Θα την κάνουμε αυτή την συζήτηση;
Αναφέρθηκε όμως και στην αυτοπεποίθηση και την δικαίωση των ιδεών της Αριστεράς για την οποία, όπως είπε, «πρέπει να είμαστε περήφανοι»: «Επιτρέπεται να είμαι περήφανος για τις ιδέες και τις αναλύσεις της Αριστεράς; Όταν λέγανε οι φιλελεύθεροι ότι αν μειώσουμε τους φόρους στους πλούσιους θα φέρει επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, οι αριστεροί οικονομολόγοι έλεγαν ότι αν μειώσεις τους φόρους απλά θα κάνεις τους πλούσιους πιο πλούσιους. Όταν έλεγαν ότι με την μείωση των μισθών θα ενισχυθούν οι επενδύσεις, εμείς λέγαμε ότι αντίθετα δεν θα κατευθυνθούν οι επιχειρήσεις σε τεχνολογικές επενδύσεις αλλά στην μείωση ή στην καθήλωση των μισθών. Δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι που τα λέγαμε τότε και δικαιωθήκαμε;
Μίλησε ακόμη για «την αξία της συλλογικότητας και της ισότητας και πώς να τα μετατρέψουμε σε πολιτική» ενώ σημείωσε: «Αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, είναι κάποιος που πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Απλά με κάποιες επιδοτήσεις στους πλούσιους για το πώς θα κάνουν τα σπίτια τους οικολογικά;». Γενικεύοντας σημείωσε: «Οι πολιτικές που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο; Έχουν. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν δίνεις τις ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία. Οι κυρίαρχες ιδέες, όπως έλεγε ο Μαρξ, είναι οι ιδέες της άρχουσας τάξης, αν δεν πολεμήσεις για την ηγεμονία με τις δικές σου προτάσεις και ιδέες, ό,τι προτείνεις θα ενσωματώνεται στην ηγεμονία του αντιπάλου».
Απάντησε όμως και σε κάποιες εναντίον του αιτιάσεις: «Λένε: ο Ευκλείδης δεν είναι πολύ της διεύρυνσης, θέλει ένα κλειστό κόμμα. Αντίθετα, από τις προηγούμενες εκλογές έλεγα ότι δεν μπορεί να υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στον πολιτικό και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είπα επίσης ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από πάνω. Είπα ότι πρέπει να γειωθούμε με κοινωνικές ομάδες».
Για την τοπική αυτοδιοίκηση: «Έχουμε πολλά καλά σχήματα -θα κάνουμε το παν για να υποστηρίξουμε τον Κώστα Ζαχαριάδη- έχουμε καλά σχήματα σε πολλές περιοχές. Από την επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να δουλέψουμε το πρόγραμμα και τα πρόσωπα για την επόμενη τετραετία με δουλειά μυρμηγκιού».
Αναφέρθηκε και στο πώς πρέπει να αναδιοργανωθεί η δουλειά στο κόμμα και στα όργανα, οι Οργανώσεις Μελών και η νεολαία να μιλάνε και να καταθέτουν προτάσεις. Υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς της Κεντρικής Επιτροπής με θεματικές συζητήσεις στις συνεδριάσεις. Αναφέρθηκε τέλος στα ιδεολογικά ρεύματα: «Από την διεθνή εμπειρία μου ξέρω ότι σε όποιο κόμμα δεν υπάρχουν ιδεολογικά ρεύματα που συζητούν υπάρχει ο μηχανισμός της ηγεσίας. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην αντιπαράθεση των ιδεών για την λήψη της τελικής απόφασης». Ακολούθως μίλησε για τη συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που λέω συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα ιδεολογικά ρεύματα έχουν συμμετοχή στην συζήτηση και στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Αλλά όταν πρέπει να αποφασίσουμε για πρόσωπα πρέπει να αποφασίσουμε για τους καλύτερους».
Με την ομιλία του κ. Τσακαλώτου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, το οποίο στο ξεκίνημά του ενέκρινε τις πέντε υποψηφιότητες για την ηγεσία.
Σβίγγου - Βασιλειάδης άνοιξαν τις εργασίες του συνεδρίου
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, η οποία χαρακτήρισε τη διαδικασίας εκλογής προέδρου ως σημείο καμπής και ώρα ευθύνης για όλους.
Όπως είπε «το στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Όλες και όλοι πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι δυνατός. Το μήνυμα για μια ενωμένη και ισχυρή Αριστερά για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει προοπτική στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του».
Στην ομιλία της η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα: «Σήμερα γράφουμε στην πράξη τη νέα σελίδα για το κόμμα και κηρύσσουμε την αρχή της διαδικασίας ανασυγκρότησης. Μίας διαδικασίας ανασυγκρότησης που έχει την στήριξη του εμβληματικού προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού της χώρας. Του επικεφαλής μίας κυβέρνησης που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και στήριξε τους κοινωνικά ασθενέστερους. Μίας κυβέρνησης που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη και υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρόεδρος ενός μικρού κόμματος της Αριστεράς και έγινε πρόεδρος του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος της Ευρώπης».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα λέγοντας: «Η επόμενη ημέρα έχει αρχίσει, σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για την νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγουμε την πόρτα για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία δεν γίνεται σε συνθήκες θερμοκηπίου, γίνεται σε συνάφεια με την κοινωνία και τα προβλήματά της και με όσα συμβαίνουν στην χώρα, τα οποία παρουσιάζει ως αναπόφευκτα ή ακόμη και φυσικά η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Καταλόγισε αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και πρόσθεσε ότι την συνοδεύουν «το ψέμα, η συγκάλυψη, η διαστρέβλωση. Όλα αυτά δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Ο πολιτικός μας ανταγωνισμός οφείλει να είναι ανταγωνισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν αξίζει στην Ελλάδα η εικόνα ενός παντοδύναμου πρωθυπουργού και μίας διασπασμένης αντιπολίτευσης. Η κοινωνία δεν μας περιμένει, η ΝΔ και η ακροδεξιά είναι ήδη εδώ και ρίχνουν την βαριά σκιά τους».