Κακοκαιρία Daniel: Προβλήματα χωρίς ανάσα για την κυβέρνηση - Σκέψεις και σενάρια για αλλαγές
Οι φονικές πλημμύρες σε Θεσσαλία και Μαγνησία καθώς επίσης και οι τεράστιες πυρκαγιές του καλοκαιριού έχουν δημιουργήσει ένα πολύ σοβαρό κενό ασφαλείας το οποίο προκαλεί οργή όχι μόνο στην κοινωνία και στο γαλάζιο οικοσύστημα, αλλά και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας παρότι ξεκίνησε με διπλή νίκη και τους καλύτερους οιωνούς δείχνει να ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα και αστοχίες σε επιχειρησιακά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τις πλημμύρες άλλα και πολλά περιστατικά που δοκιμάζουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Από την εισβολή των Κροατών χούλιγκαν και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη μέχρι την ανθρωποκτονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το γεγονός ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης αλληλοκαρφώνονται μεταξύ τους για τα ζητήματα της διάσωσης στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τη θεομηνία. Τα περιστατικά λαθών και αστοχιών είναι πλέον καθημερινά και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην συνολική εικόνα της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς είναι εξοργισμένος με όλα όσα συμβαίνουν και ακόμη δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Επίσης είναι γνωστό ότι δέχεται ειδήσεις εισηγήσεις να προχωρήσει σε καρατομήσεις και ενδεχομένως σε δομικό ανασχηματισμό προκειμένου να μην καεί άλλο πολιτικό λίπος για τη Νέα Δημοκρατία με δεδομένο ότι τον άλλο μήνα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και η γαλάζια παράταξη σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συντριβεί ή να πέσει κάτω από τον πήχη των εθνικών εκλογών.
Το ένα σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να προχώρα στο περίφημο rotation πριν από το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε κάθε περίπτωση αφού δοθεί η μάχη με τους εγκλωβισμένους και τους αγνοούμενους στις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Το άλλο σενάριο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος μετά τις εκλογές του Οκτώβρη.
Σε κάθε περίπτωση είναι κοινός τόπος, ότι αυτό το σχήμα δεν μπορεί να προχωρήσει και να διασφαλίσει σιγουριά και εμπιστοσύνη προς τη βάση με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα τείνουν να γίνουν καθεστώς. Ο χειμώνας που έρχεται προφανέστατα θα είναι δύσκολος και το κράτος πρέπει να μπορέσει να ανταπεξέλθει χωρίς να βουλιάζει στα... λασπόνερα.