Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου, στο Newsbomb.gr: «Η χώρα και οι δήμοι πρέπει να αλλάξουν λογική»
Την ψήφο των πολιτών του Χαλανδρίου, διεκδικεί για ακόμα μία φορά στις 8 Οκτωβρίου ο Σίμος Ρούσσος. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχει ήδη εκλεγεί δύο φορές, το 2014 και το 2019, και επιθυμεί για τρίτη φορά να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.
Ο Σίμος (Συμεών) Ρούσσος, ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση από τα μαθητικά του χρόνια, αρχικά ως στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από το 1980 έως και το 1989. Από το 1990, ως ανένταχτος, διετέλεσε ενεργό μέλος πολλών πρωτοβουλιών, δράσεων και επιτροπών πολιτών του Χαλανδρίου.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του συλλόγου της Τούφας (1999-2000), ιδρυτικό μέλος της Αυτόνομης Αριστερής Συσπείρωσης και συντάκτης της εφημερίδας «Στάση στο Χαλάνδρι». Το 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος της Αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου και συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη της δημόσιας εικόνας και της πολιτικής δράσης της κίνησης .
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με την παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκητη Πρωτοβουλία».
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, λοιπόν, ανοίγει τα χαρτιά του σε μία ζωντανή συζήτηση στο στούντιο του Newsbomb.gr και απαντά στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου, Αμαλίας Κάτζου.
Δείτε τη συνέντευξη:
Ο Σίμος Ρουσσος μίλησε στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου για το έργο της Δημοτικής Αρχής Χαλανδρίου από το 2014 μέχρι και σήμερα.
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση, πιστεύω ότι αυτά τα χρόνια από το 2014 και μετά οι πολίτες του Χαλανδρίου είχαν την δυνατότητα να δούνε στην πράξη την πόλη τους να αλλάζει. Νομίζω ότι έχουν γίνει πολλά, μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα και διεκδικούμε μία τρίτη θητεία, προκειμένου να συνεχιστεί αυτό το καλό έργο που γίνεται στο Χαλάνδρι»
Σε ερώτηση σχετικά με την τραγωδία στη Θεσσαλία από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και κατά πόσο ο Δήμος Χαλανδρίου είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ακραία φαινόμενα, ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης:
«Καλό είναι αυτά να τα θυμόμαστε και να δρούμε έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που δεν μας ήταν άγνωστα, να φτιαχτεί αντιπλημμυρική ασπίδα, το Χαλάνδρι διασχίζεται από το ρέμα εξάλλου και υπήρχε μία παλιά μελέτη της ΕΥΔΑΠ του 1968 που δεν είχε υλοποιηθεί. Κάναμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από το 2017 μέχρι το 2021 να υλοποιηθεί η μελέτη, επικαιροποιώντας την, κερδίσαμε τις χρηματοδοτήσεις αυτών των έργων 12,3 εκατ. ευρώ».
Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι δύσκολα όταν γίνονται σε δομημένο περιβάλλον γιατί είναι μία πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης. Αυτή τη στιγμή το Χαλάνδρι ανταποκρίθηκε χωρίς προβλήματα σε μία μεγάλη βροχή σαν αυτή που είχαμε τις προάλλες (σ.σ. με την κακοκαιρία Daniel), ο καθαρισμός των περίπου 7.000 φρεατίων που έχει το Χαλάνδρι γίνεται συστηματικά, ωστόσο σαφώς δεν ξέρουμε αν γίνει κάτι μεγαλύτερο ή πιο έκτακτο εάν θα έχουν την ίδια ανταπόκριση».
Παράλληλα σημείωσε πως πρόκειται για έργα που «κανένας δεν τα θέλει γιατί είναι πολύ ακριβά και έχουν μεγάλη όχληση», ενώ εξήγησε πως το τηλέφωνο του γραφείου του χτυπούσε συνεχώς για παράπονα, καθώς έκλεισαν πολλοί οδικοί άξονες.
«Οι πολίτες μπορούν να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των έργων. το Χαλάνδρι είναι μία πολύ μεγάλη πόλη. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η διευθέτηση του Βριλησσού στο πάτημα Χαλανδρίου, υπάρχει η μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής που είναι αρμόδια και περιμένουμε έγκριση και χρηματοδότηση. Πιστεύουμε ότι με το έργο στο Πάτημα και κάποια συμπληρωματικά έργα η πόλη θα είναι το δυνατόν διασφαλισμένη από τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα».
Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων ο δήμαρχος Χαλανδρίου είπε: «Η χώρα δέχεται συνεχώς πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί κάνουμε συνεχώς τα αντίθετα. Η χώρα και οι δήμοι πρέπει να αλλάξουν λογική.
Τα σκουπίδια που βγάζουμε από τα σπίτια μας δεν είναι για θάψιμο δεν είναι για πέταμα αλλά είναι πηγή πλούτου. Πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με τέτοιον τρόπο αξιοποιώντας την ανακύκλωση παράγοντας πλούτο και θέσεις εργασίας και όχι επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Αν καταλάβουμε αυτό νομίζω θα έχουμε κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Waste4Think ένα πρόγραμμα το οποίο βοήθηκε ωστε να παραχθεί κομπόστ και βιοαέριο και μάλιστα να κινηθεί απορριμματοφόρο του δήμου με το βιοαερίο, ενώ σημείωσε πως «αν μπορέσουμε να το κάνουμε σε όλη την πόλη και με τη βοήθεια της πολιτείας θα φανεί ένας διαφορετικός δρόμος στη διαχείριση του πιο δύσκολου προβλήματος που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση».
«Η Ελλάδα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω, εάν η πολιτεία αναλάβει να βοηθήσει και να χρηματοδοτήσει τους δήμους που έχουν τη διάθεση, την πρόθεση και τη γνώση να έχουν έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης, έτσι προχωράνε όλοι και δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς πρέπει να προχωράμε αντίστροφα και να επιβαρύνουμε την Δυτική Αθήνα και τους κατοίκους της», υπογράμμισε.
Για τα δημοτικά τέλη ο κ. Ρούσσος είπε πως σήμερα στο Χαλάνδρι «τα δημοτικά τέλη είναι στα επίπεδα του 2006 και αυτό με τεράστια απώλεια ενέργειας και επιβάρυνση και του δήμου και των νοικοκυριών από την αύξηση του ενεργειακού κόστους», ενώ δήλωσε πως το στοίχημα για την επόμενη τετραετία είναι να «μπορέσουμε να το μειώσουμε. Έχουμε επιβαρύνει τους μεγαλύτερους, τις επιχειρήσεις πάνω από 800 τ.μ. όπως προβλέπεται από τον νόμο και έχουμε ελαφρύνει τις κατοικίες και τις μικρές επιχειρήσεις. Ελπίζουμε αυτές οι αλλαγές να γίνουν σε όλους τους δήμους και απαλλαγούν από αυτό το πολύ μεγάλο ενεργειακό κόστος».
Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε και στα έργα ανάπλασης που γίνονται στην πόλη του Χαλανδρίου.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι σύγχρονες πόλεις είναι το πρόβλημα της προσβασιμότητας, της κινητικότητας, της ισοτιμίας που έχουν και πρέπει να απολαμβάνουν οι άνθρωποι, οι ανάπηροι, οι μαμάδες, οι περιπατητές του κέντρου, πράγμα το οποίο δεν γίνεται μιας και οι πόλεις χτίστηκαν με άλλα κριτήρια και άλλες προδιαγραφές. Πριν πολλά χρόνια κάναμε ένα σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας το ψηφίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο το 2019 και κάναμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να ωριμάσουν οι μελέτες, να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις, να πάρουμε τις εγκρίσεις για να πάμε να κάνουμε 7 πολύ μεγάλες αναπλάσεις σε όλες τις γειτονιές και στο κέντρο της πόλης, οι οποίες καλύπτουν περίπου τα 140.000 τ.μ πεζοδρομίων και πράσινων διαδρόμων».
Όπως τόνισε, «το Χαλάνδρι έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στα ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε καθοριστικά την φυσιογνωμία της πόλης μας».
Περιγράφοντας τα έργα υπογράμμισε πως στην ανάπλαση περιλαμβάνονται 36 στρέμματα διαμόρφωση πεζοδρομίων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα μεγάλα έργα αναπλάσεων στην Τούφα και το Κάτω Χαλάνδρι που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ χρηματοδοτήσεις έχουν λάβει και από το Πράσινο Ταμείο καθώς και για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
Μιλώντας για το έργο του Υδραγωγείου, ο δήμαρχος Χαλανδρίου εξήγησε πως «Κάτω από την άσφαλτο υπάρχει νερό, αξιοποιήσιμο για πότισμα. Το 2019 υποβλήθηκε και το 2020 εγκρίθηκε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, μία εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία μιας και η πρόταση για την ανάδειξη προκρίθηκε μεταξύ 223 προτάσεων που υπεβλήθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είμαστε μέσα στις 11 πόλεις που πήραμε χρηματοδοτήσεις και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το έργο.
Το έργο περιλαμβάνει 21 στρέμματα αναπλάσεων, 4 χιλιόμετρα υπόγειου δικτύου νερού από το οποίο θα ποτίζονται δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί κήποι από μία αλληλέγγυα κοινότητα που θα δημιουργηθεί, η ανάδειξη του μνημείου και βεβαίως ένα στοιχείο πολύ μεγάλης συμμετοχής των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, τα παιδιά του Χαλανδρίου, που ανασχεδίασαν τις αυλές των σχολείων τους και το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιήσει τις προτάσεις τους».
Κλείνοντας ο κ. Ρούσσος ανέφερε πως ο δήμος Χαλανδρίου τον Δεκέμβριο θα ταξιδέψει στην Κίνα προκειμένου να διαγωνιστεί, καθώς το έργο του Αδριάνειου Υδραγωγείου είναι στους 15 φιναλίστ για τις πιο καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο.