Μποτόπουλος για είσοδο Κασσελάκη στη Βουλή: Πρόκειται για τεχνητή παραβίαση της λαϊκής βούλησης
Σοβαρούς προβληματισμούς εγείρει η περίπτωση Κασσελάκη και το ενδεχόμενο επικράτησης στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να εισέλθει στη Βουλή, αν και μη εκλεγμένος.
Η περίπτωσή του απασχολεί εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, και στους Συνταγματολόγους καθώς η «φόρμουλα» που φέρεται να προκρίνεται δεν φαντάζει και η πλέον ιδανική, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί ένα ντόμινο παραιτήσεων εκλεγμένων από τον λαό, βουλευτών.
Ο συνταγματολόγος, Κώστας Μποτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε πως «για να εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης στη Βουλή, όντας 9ος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να παραιτηθούν τουλάχιστον έξι υποψήφιοι από τους πριν αυτόν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ένας τουλάχιστον δε, να είναι από τους τρεις εκλεγμένους».
Μιλώντας για τους τρεις βουλευτές επικρατείας που έχει εκλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή τους Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελο Αποστολάκη, ο συνταγματολόγος εξήγησε ότι πρέπει να παραιτηθεί της θέσης τουλάχιστον ο ένας από αυτούς.
Ο κ. Μποτόπουλος υποστήριξε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν παίρνει αυτόματα τη θέση του βουλευτή σε περίπτωση που θα παραιτηθεί κάποιος. Ωστόσο, όπως τόνισε, αν και τεχνικά αυτό το σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί – με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων- «θεσμικά και πολιτικά θα ήταν πολύ προβληματικό». Και αυτό «γιατί η ψήφος του λαού για τους βουλευτές Επικρατείας χωρίς σταυρό, αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαϊκού σώματος».
Ειδικότερα τόνισε ότι η βούληση του λαϊκού σώματος είναι να εκλεγούν αντίστοιχα με την εκλογική δύναμη του κόμματος και με τη σειρά που τους τοποθέτησε το κόμμα και ο αρχηγός τους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
«Θα ήταν κατά κάποιον τρόπο μία τεχνητή παραβίαση της λαϊκής βούλησης» εκτίμησε. Αναφορικά με το υψηλό ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου στον ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι αυτό δεν συνδέεται για τις εθνικές εκλογές.
«Κατεβαίνοντας σε αυτή την αναμέτρηση ξέραμε όλοι, ο ίδιος και οι ψηφοφόροι του ότι δεν ήταν στη Βουλή και δεν θα έμπαινε στη Βουλή εάν έβγαινε αρχηγός. Το θεσμικά σωστό είναι εάν εκλεγεί, που είναι το πιθανότερο, ο κ. Κασσελάκης να είναι εκτός Βουλής αρχηγός και να ορίσει κάποιον κοινοβουλευτικό» υποστήριξε ο κ. Μποτόπουλος.
Δεν παρέλειψε να πει ότι «οι θεσμοί δεν είναι για να παραβιάζονται. Οι θεσμοί έχουν τη δική τους λογική, ανεξάρτητα των συγκυριακών πολιτικών γεγονότων. Έχουμε έναν υποψήφιο ο οποίος δεν ήταν βουλευτής και ο οποίος δια αυτής της μεθόδου θα παραβίαζε κατά κάποιον τρόπο τη συνταγματική λογική. Αφήστε δε που λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο, διότι δεν έχει μιλήσει κανένας από τους τρεις εκλεγμένους τουλάχιστον».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτό θα ήταν ένα κακό προηγούμενο και μια κακή αρχή. Δεν βλέπω το λόγο γι’ αυτή τη βιασύνη».