Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Τα «ήρεμα νερά του Αιγαίου» στην ατζέντα
Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο «σπίτι της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη και σε αυτή συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ από την τουρκική πλευρά θα είναι παρόντες ο διοικητής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Η συνάντηση έχει ως στόχο να συνεχιστεί το ήρεμο κλίμα με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να μπουν στο «τραπέζι» θέματα που αφορούν σε λύση δύο κρατών για την Κύπρο και στο καθεστώς των ελληνικών νησιών.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη πλαισιώνουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός του σύμβουλος Τσαγατάι Κιλίτς.
Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε με τα διαδικαστικά και το πώς θα γίνεται η διερμηνεία, μεταξύ των δύο πλευρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Ρεκόρ για τον τουρισμό φέτος - Η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά
«Η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά. Μετά από 13 χρόνια καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας. Εχουμε ρεκόρ φέτος στον τουρισμό», τόνισε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο CNN ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή».
Στο ερώτημα αν ο τουρισμός κινδυνεύει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεταο στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο».
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αμερικανικό δίκτυο, δόθηκε στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε μεταξύ άλλων: «Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά τα εδαφικά θέματα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σχετικά με την κλιματική αλλαγή πως: «Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σχετικά με την κλιματική αλλαγή πως: «Έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό φέτος, αλλά χτυπηθήκαμε κλιματικές καταστροφές, πρώτα από όλα από πυρκαγιές και μετά από πιο καταστροφικές πλημμύρες, η μεγαλύτερη πλημμύρα που έχουμε δει στη χώρα και ναι να είστε σίγουρος, ότι θα φωνάξω πιο δυνατά από όλους ότι πρέπει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα ως Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Την επόμενη δεκαετία θα ξοδέψουμε τρισεκατομμύρια, είμαι κάθετος σε αυτό, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να καταφέρουμε απανθρακοποιήσουμε την Ευρώπη μέχρι το 2050.
Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ δύσκολα, θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε και άλλες χώρες, θα χρειαστεί μια ισορροπία, δεν αφορά μόνο τις νότιες χώρες χρειαζόμαστε παγκόσμια συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».
Σε ερώτημα για το αν ο τουρισμός κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή και όσα αυτή μπορεί να επιφέρει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο. Ίσως είναι μια ευκαιρία μέσω της κλιματικής αλλαγής να προωθήσουμε στον κόσμο πως μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και τον Απρίλιο».
Έκλεισε μιλώντας για την παρουσία του στην Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Είναι εξαιρετική ευκαιρία να βρισκόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο, να συζητάμε παγκόσμια θέματα, θα μιλήσουμε πολύ για τη μετανάστευση αύριο. Είναι σημαντικό για όλους τους ηγέτες να συναντώνται συχνά και να μπορούν να συζητάνε θέματα ασφαλείας, αν θέλουμε να κάνουμε τον ΟΗΕ σχετικό και να έχει άποψη για όλα τα θέματα, πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες».
Η ελληνική ατζέντα
Όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.
Μπαράζ συναντήσεων έχει προγραμματίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην τακτική επαφή που έχουν πλέον οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.
Όπως το θέτουν τα ίδια πρόσωπα το «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αθήνας.