Τα τρία σενάρια για το πολιτικό μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη
Έτσι όπως έχουν τα δημοσκοπικά ευρήματα στο συγκεκριμένο timing, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει σίγουρα αέρα πρωθυπουργού. Σε επίπεδο δημοφιλίας όχι μόνο δεν πείθει το εκλογικό σώμα αλλά είναι πίσω και από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να εκτοξευθεί από την παρουσία του πέφτει ακόμα περισσότερο από το 17% στο 15%. Αυτό είναι σίγουρα ένα πρόβλημα και για τον ίδιο, αλλά και για το κόμμα του. Βεβαίως η πολιτική δεν είναι κατοστάρι, αλλά μαραθώνιος και περισσότερο μετράει η διάρκεια που έχει ένας πολιτικός και όχι τόσο η πρόσκαιρη αναγνωρισιμότητά του.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης έχει μια υπολογίσιμη αριθμητικά εσωκομματική αντιπολίτευση, θα πρέπει να σημειώσουμε πως αν δεν καταφέρει να «απαλλαγεί» από τους αντιδρώντες τότε τα σενάρια της πολιτικής του επιβίωσης περιορίζονται στα εξής τρία:
- Θα είναι απλά ένας «μεταβατικός» πρόεδρος. Θα είναι δηλαδή αρχηγός του κόμματος και άλλος θα έχει τον ρόλο του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει άλλα πατήματα και να εκλέξει ενδεχομένως νέα ηγεσία. Στο διάστημα αυτό μπορεί ο κ. Κασσελάκης με την παρουσία του να συνδράμει στην μετάλλαξη του κόμματος και στην μετατόπισή του προς την κεντροδεξιά.
- Θα παραμείνει ένας «πρόεδρος υπό ομηρεία» από τις φράξιες και τις… Ομπρέλες, όπως ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει πράξη το όραμά του για διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και για το πολυπόθητο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ.
- Θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει μόνος του λόγω απογοήτευσης, όπως έκανε και ο προκάτοχός του και να αφήσει το κόμμα στην τύχη του… Είναι πολύ πιθανόν όταν ο ενθουσιώδης Στέφανος αντιληφθεί πως λειτουργούν οι «αμεσοδημοκρατικές» διαδικασίες στην ριζοσπαστική αριστερά να θεωρήσει χάσιμο χρόνου την ενασχόλησή του με την πολιτική και να πάρει πάλι το αεροπλάνο για το Μαϊάμι. Αν όντως είναι γνήσιος manager το τελευταίο σενάριο είναι το πιθανότερο όλων.
Το σενάριο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος, ξαφνικά να ξεπεραστούν ιδεολογικές και ταυτοτικές διαφορές και να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά και δυναμική διακυβέρνησης θα πρέπει να θεωρείται μαθηματικά απίθανο μετά τις βαριές κουβέντες που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους τα στελέχη του κόμματος και μετά την σφοδρή κριτική που έχουν ασκήσει αρκετοί στο νέο πρόεδρο.