Και εγένετο «ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού»: Η «ψυχρολουσία» για Κασσελάκη και τα πρόσωπα - «κόκκινα πανιά»

Το παρασκήνιο της πρώτης ομιλίας Κασσελάκη στη Βουλή: Η διχασμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η... ανταρσία των 16

Και εγένετο «ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού»: Η «ψυχρολουσία» για Κασσελάκη και τα πρόσωπα - «κόκκινα πανιά»
4'

Μια υποδοχή η οποία κάθε άλλο παρά θερμή ήταν, επεφύλαξαν για τον Στέφανο Κασσελάκη αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με το «λευκό» που επέλεξαν στις εισηγήσεις του νέου τους προέδρου για το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατέστησαν σαφές ότι εντός των τειχών του κόμματος υπάρχει μια ισχυρή αντιπολιτευτική ομάδα.

Παράλληλα, έγινε ξεκάθαρο ότι τα όσα απαράδεκτα ειπώθηκαν, περί «υπονομευτών» του Αλέξη Τσίπρα, πριν από την πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση από ορισμένα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον νέο αρχηγό, δεν θα ξεχαστούν εύκολα.

Η διχασμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα

Όποιος βρέθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, μπορούσε εύκολα να αντιληφθεί ότι το κλίμα δεν ήταν και ενθουσιώδες.

Η μισοί, σχεδόν, βουλευτές του κόμματος είτε δεν χειροκρότησαν καθόλου τον νέο πρόεδρο κατά την εισαγωγική του ομιλία, είτε το έκαναν από υποχρέωση. Αυτή η εικόνα δεν είναι συνηθισμένη, ειδικά στην πρώτη ομιλία ενός αρχηγού που μόλις έχει λάβει τη λαϊκή εντολή, γεγονός που αποδεικνύει ότι το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά μεγάλο.

Η «ανταρσία» των 16

Και αν δεχθούμε ότι η θέρμη με την οποία κάποιος χειροκροτεί, ενδεχομένως και να μην μαρτυρά απαραιτήτως κάτι, η ψήφος σε μια εισηγητική πρόταση αποτελεί την επιβεβαίωση του διχασμού που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Όταν ήρθε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο βουλευτής Γιώργος Γαβρήλος, ζήτησε να μην γίνει ψηφοφορία. Αμέσως τον λόγο έλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που σημείωσε ότι η ψηφοφορία είναι καταστατική υποχρέωση. Έτσι και έγινε.

Το αποτέλεσμα της δεν εξέπληξε κανέναν. Από τους 44 παρόντες βουλευτές (απουσίαζε ο Νίκος Παππάς και ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε στην ψηφοφορία), οι 28 υπερψήφισαν την εισήγηση του προέδρου, ενώ υπήρξαν 16 λευκά.

Η μεγάλη, όμως, έκπληξη, έγκειται ότι ανάμεσα στους 16 «αντάρτες» δεν βρίσκονταν μόνο οι υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου και οι βουλευτές της «Ομπρέλας», αλλά δύο πρόσωπα που δύσκολα θα υποπτεύονταν κανείς πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Αναφερόμαστε στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη και στην Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίες συντάχθηκαν με τους «συνήθεις υπόπτους».

«Κόκκινο πανί» ο Γιώργος Τσίπρας

Οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκαν οι 16 βουλευτές που ψήφισαν λευκό στην εισήγηση Κασσελάκη, είναι τρεις:

Αρχικά, γιατί η πρόταση για τη σύνθεση του νέου προεδρείου δεν ήρθε από την Πολιτική Γραμματεία, αλλά απευθείας από το γραφείο του προέδρου. Ακόμα και επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα, η εισήγηση γίνονταν από το κόμμα – προφανώς κατόπιν εισηγήσεως του ιστορικού αρχηγού.

Ο δεύτερος λόγος, έχει να κάνει με την πρόταση να αναλάβει τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για αρκετούς συντρόφους του.

Βλέπετε, ήταν από τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μίλησε δημόσια για «υπονομευτές» του Αλέξη Τσίπρα, αναπαράγοντας και παρέχοντας -επί της ουσίας- πολιτική υπόσταση και κύρος στις συκοφαντίες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο εναντίον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν απέναντι.

Ο τρίτος λόγος, ήταν η άκομψη και δημόσια «καρατόμηση» του Στέργιου Καλπάκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, από τις θέσεις του εκπροσώπου Τύπου και διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αντίστοιχα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σία Αναγνωστοπούλου πήρε τον λόγο και έθεσε το ζήτημα σε έντονο ύφος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε τον λόγο, παραδέχθηκε ότι αυτό δεν έπρεπε να έχει συμβεί με αυτό τον τρόπο, κάνοντας λόγο για «βιασύνη» των συνεργατών του.

Αρνήσεις λόγω Πολάκη

Από το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν ότι στην χθεσινή συνεδρίαση θα ανακοινώνονταν οι νέοι τομεάρχες του κόμματος. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη.

Από το περιβάλλον της νέας ηγεσίας, ισχυρίζονται ότι οι ανακοινώσεις δεν έγιναν, προκειμένου να μην καλυφθεί το πολιτικό στίγμα της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Ωστόσο, ορισμένοι αναφέρουν ότι παρουσιάζεται δυστοκία στην εξεύρεση προθύμων βουλευτές να αναλάβουν τομεάρχες, λόγω της του ρόλου υπερσυντονιστή που ανέλαβε ο Παύλος Πολάκης, τον οποίο δεν αποδέχονται ως «προϊστάμενο» τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή