Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές: Ούτε ντέρμπι, ούτε μάχη υπάρχει – Ποιο μήνυμα θα εξαχθεί;

Θα εξαχθούν κάποια σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα για την κεντρική σκηνή από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές; Με τι κριτήρια θα ψηφίσουν οι πολίτες;

Η μάχη των αυτοδιοικητικών δεν αναμένεται να δώσει κάποια ιδιαίτερα πολιτικά μηνύματα. Αν και στην αντιπολίτευση επιθυμούν και ευελπιστούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες θα στείλουν ένα αντικυβερνητικό μήνυμα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει προς ώρας. Τα ποσοστά της κυβέρνησης εμφανίζονται να πέφτουν ελάχιστα, αλλά η αντιπολίτευση δεν λέει να πάρει μπροστά.

Επίσης οι πολίτες δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να προσέλθουν στις κάλπες, ειδικά της πρώτης Κυριακής. Συνεπώς πιο κρίσιμη θα είναι σαφέστατα η δεύτερη, επαναληπτική Κυριακή. Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει η αισιοδοξία ότι μετά το πέρας της 2ης κάλπης ο χάρτης θα είναι μπλε στο μεγαλύτερο μέρος του. Πρακτικά το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι παντελώς απροετοίμαστος για τούτες τις εκλογές. Χωρίς υποψηφίους και χωρίς στρατηγικές συμμαχίες με υποψηφίους άλλων κομμάτων.

Για να είμαστε απολύτως σαφείς αυτές οι εκλογές δεν είναι ούτε ντέρμπι, ούτε μάχη. Το γενικό αποτέλεσμα είναι λίγο έως πολύ γνωστό για τις περισσότερες περιφέρειες και τους περισσότερους δήμους. Οι εκπλήξεις δεν θα είναι πολυάριθμες.

Στο εκλογικό σώμα υπάρχει σαφέστατα μια κόπωση η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν και προσδιορίζουν οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες τη σχέση τους με τους πολίτες. Και εδώ δεν είναι μόνο κομματικά τα κριτήρια. Η πανθομολογούμενη μικρή συμμετοχή που θα δούμε αυτή την Κυριακή 8 Οκτωβρίου είναι μια ένδειξη δυσφορίας των πολιτών για τους αυτοδιοικητικούς που έχουν τις τύχες των πόλεων στα χέρια τους.

Τη δεύτερη Κυριακή, το γαλάζιο επιτελείο προφανώς θα τρέξει μια δεύτερη καμπάνια στήριξης των γαλάζιων υποψηφίων με στόχο να επιτύχει την μεγαλύτερη συσπείρωση στην κεντροδεξιά εκλογική δεξαμενή.

Για τη ΝΔ είναι κρίσιμες οι αυτοδιοικητικές εκλογές μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Για να μετρήσει δηλαδή τις δυνάμεις της σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές του 2019 και να γνωρίζει πόσο τις κόστισαν οι 100 πρώτες δύσκολες ημέρες της δεύτερης τετραετίας.

Η Πειραιώς λοιπόν έχει κάθε λόγο να φτιάξει ένα data, μια βάση δεδομένων δηλαδή με ποιοτικά χαρακτηριστικά και αναλύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας για να ξέρει πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Να γνωρίζει δηλαδή που θα ρίξει το βάρος της σε γεωγραφικό επίπεδο για να μπορέσει να μαζέψει απώλειες ενόψει των ευρωεκλογών οι οποίες θα έχουν άλλη πολιτική βαρύτητα, αρκετά πιο μεγάλη.

Σχετικές ειδήσεις