Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της “πράσινης” μετάβασης»

«Η ανάπτυξη πρέπει να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να οδηγεί στη σύγκλιση των μισθών με τους ευρωπαϊκούς», τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή (10/10) συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της “πράσινης” μετάβασης»
INTIME.
6'

Σήμερα (10/10), έλαβε χώρα συζήτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, κατά την ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται στην αρχή μίας δεύτερης τετραετίας, στόχος κατά την οποία είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανάπτυξη πρέπει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να οδηγεί στη σύγκλιση των μισθών με τους ευρωπαϊκούς. Πρέπει να προστεθεί και η έννοια της ανθεκτικότητας έναντι των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμη, πρέπει να έχει ουσιαστικά και έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να μη διευρύνονται οι ανισότητες, αλλά να μικραίνουν. Το ζητούμενο είναι πώς να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και εντός των δημοσιονομικών κανόνων. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο οφείλουμε να κινηθούμε και στρέφονται οι πολιτικές μας», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Συνολικά, οι δράσεις μας θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Το κράτος έχει την ευθύνη του επανασχεδιασμού των υποδομών με βάση τα νέα δεδομένα, αλλά και εμείς δε γίνεται να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων, της στελέχωσης και της οργάνωσης του Δημοσίου.

Οι προκλήσεις είναι πολλές, πρέπει να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα στο κλίμα, την επάρκεια ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα, χωρίς να θυσιάσουμε κανένα από τα τρία. Προοπτική εύκολη στη διατύπωση, αλλά δύσκολη στην πράξη», σημείωσε αρχικά ο κ. Παπαλεξόπουλος, ενώ, πρότεινε τέσσερις προτεραιότητες προς αυτήν την κατεύθυνση:

  • Ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων στις απαραίτητες ενεργειακές υποδομές.
  • Περισσότερο γενναιόδωρη στήριξη των επενδύσεων που χρειάζονται για την «πράσινη» μετάβαση.
  • Διασφάλιση μίας καλά λειτουργούσας και διασυνδεδεμένης αγοράς ενέργειας.
  • Διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας, ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών της μετάβασης.

«Η Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της “πράσινης” μετάβασης. Καταρχάς, η χώρα μας είναι ήδη από τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά, αλλά μόνα τους δε φθάνουν.

Αυτή τη στιγμή, στηρίζουμε διασυνδέσεις, προκειμένου να λειτουργούμε περιφερειακά, εξάγοντας και εισάγοντας ενέργεια αναλόγως των δυνατοτήτων παραγωγής και των αναγκών κατανάλωσης. Τα δίκτυα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, είναι παγκόσμιο πρόβλημα και με καθυστέρηση καταλάβαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορούν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Η Ελλάδα προσπαθεί πάντοτε να διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να στηρίζει την ελληνική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια της “πράσινης” μετάβασης. Η προσαρμογή σε μία κλιματική κρίση, η οποία είναι ήδη παρούσα, αποτελεί υπερεπείγουσα προτεραιότητα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μέλλον, το οποίο μάς υποχρεώνει να κατασκευάζουμε καλύτερα ό,τι φτάχνουμε. Αυτός είναι ένας οδηγός, στον οποίο πρέπει να κινηθούμε», τόνισε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων.

«Το πρόβλημα με το κόστος ενέργειας είναι ευρωπαϊκό. Δεν έχουμε κρύψει την επιθυμία μας, να στηρίζουμε την παραγωγική οικονομία. Από εκεί και ύστερα, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι γνωστοί και –σε μεγάλο βαθμό– αδιαπραγμάτευτοι.

Αντιμετωπίζουμε μία οργάνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία μάς πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω. Η κυβέρνηση έχει δώσει σημαντικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων ώστε να προκύψει διά αυτού του τρόπου η μεγέθυνση αυτών. Το βασικό ερώτημα είναι ποιες επιχειρήσεις μπορούν να μεγαλώσουν επειδή μπορούν να παράξουν προϊόντα και να προσφέρουν υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχει ζήτηση.

Στη χώρα μας, τολμώ να πω ότι ο κλάδος της τεχνολογίας μάς έχει εκπλήξει πολύ ευχάριστα και πολλές από εκείνες είναι επιχειρήσεις αιχμής. Πιστεύω πολύ στο νέο οικοσύστημα της καινοτομίας, έχουν πολλά να μάς διδάξουν. Αυτό το μοντέλο δουλεύει, αλλά δεν πρέπει να “δαιμονοποιήσουμε” τη μικρή επιχειρηματικότητα», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: «Αυτοί είναι οι δέκα στόχοι των επιχειρήσεων έως το 2030»

«Έχουμε πολλούς λόγους για να αισιοδοξούμε, αλλά κανέναν για να επαναπαυόμαστε. Η συγκυρία, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, είναι θετική για μία τόσο κρίσιμη καμπή», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

«Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια το πεδίο προδιαγράφεται θετικό, παρά τις μεγάλες, νέες προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, έχουμε την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν βελτιώσει τη θελκτικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, παρά τις πολλές εξωγενείς προκλήσεις.

Ύστερα από μία δεκαετή επενδυτική ανομβρία, σήμερα υπάρχει μία σημαντική λίστα επενδύσεων και έργων, ιδιαίτερα σοβαρή χρηματοδοτική προοπτική από την Ευρώπη, και μεγάλη αύξηση των άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, οι εξαγωγές ακολουθούν αυξητική πορεία, με τις βιομηχανικές να έχουν τριπλασιασθεί από το 2010, ενώ, το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται –σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα– άνθιση.

Η κοινωνία δείχνει πιο έτοιμη και πιο απαιτητική από ποτέ, το αποτέλεσμα των εκλογών νομιμοποιεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η χώρα έχει επιτύχει μία αναπτυξιακή ορμή, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως νομοτελειακά θα πετύχουμε την αναγκαία ανθεκτικότητα, συμπεριληπτικότητα και βιωσιμότητα, σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα.

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει, αλλά πολύ πιο αργά απ’ όσο χρειάζεται, ενώ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ιδιωτικού, αλλά και του δημοσίου τομέα, υπολείπεται ακόμη των αναγκών της εποχής. Επιπλέον, οι υποδομές για την “πράσινη” ανάπτυξη υστερούν και οι επενδύσεις από το εξωτερικό που δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία και παραγωγικές θέσεις εργασίας, παραμένουν σχετικά χαμηλό ποσοστό του συνόλου», συμπλήρωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε δέκα στόχους για το 2030:

  • Επενδύσεις: Διπλάσιες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, με ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία και τις δουλειές.
  • Σύνδεση έρευνας με επιχειρήσεις: 100πλάσιες συνεργασίες επιχειρήσεων με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
  • Καινοτομία: Τριπλάσια κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.
  • Συνεισφορά μεταποίησης: Ακόμα περισσότερες καινοτόμες μεταποιητικές επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στο 15% του ΑΕΠ.
  • Επιχειρηματική μεγέθυνση: Διπλάσιες μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν, εξάγουν και δημιουργούν απασχόληση και διαμορφώνουν ένα τύπο ελληνικού Mittelstand.
  • Ενδο–επιχειρησιακή κατάρτιση: Μία κουλτούρα, όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταρτίζει ακόμη περισσότερο τους εργαζομένους της.
  • Ορθολογική φορολογία μισθωτών. Σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση, ώστε οι μισθωτοί να μην σηκώνουν υπέρμετρο βάρος.
  • Απονομή δικαιοσύνης: Υπερδιπλάσια ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.
  • Γραφειοκρατία και πολυνομία: Μισή παραγωγή νόμων.
  • Εισοδήματα: Μέσοι μισθοί βελτιωμένοι κατά τουλάχιστον 50%.

Η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και συντονίζεται από τη δημοσιογράφο, Νίκη Λυμπεράκη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή