ΣΥΡΙΖΑ: Όλο το παρασκήνιο για τον «πόλεμο» Κασσελάκη με την εσωκομματική αντιπολίτευση
Το μπρα ντε φερ στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της νέας προεδρικής τάσης και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη και ουδείς γνωρίζει πού θα καταλήξει.
Με αφορμή την ανακοίνωση των Τομεαρχών, δηλαδή της «σκιώδους κυβέρνησης» τα δύο στρατόπεδα δείχνουν τα δόντια το ένα στο άλλο και τα συντροφικά αλληλοκαρφώματα παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Τα προηγούμενα 24ωρα οι παρασκηνιακές διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονες, καθώς ο νέος προέδρος κατέβαλε προσπάθειες μέσα από επικοινωνίες που είχε με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να βρεθεί κοινός τόπος. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε σε κάποια στελέχη να συμπεριληφθούν στη «σκιώδη κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εξέλαβε την αρνητική τους απάντηση.
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα ανήκουν στην κίνηση «6+6», στην οποία ανήκουν οι κ.κ. Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης και άλλοι και τα οποία δεν δέχθηκαν να αναλάβουν κάποιον Τομέα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία είχε αρνηθεί να αναλάβει οποιονδήποτε ρόλο, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και κόπωση μετά τις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη προέδρου στο κόμμα.
Εντονη δυσφορία του Στέφανου Κασσελάκη
Το «όχι» από τα στελέχη προκάλεσε την έντονη δυσφορία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη συνέχεια αποφάσισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα μέσω της ανάρτησής του στο Facebook στην εσωκομματική αντιπολίτευση.
Στην ανάρτησή του στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια.
Το ρήγμα είχε αρχίσει να δημιουργείται από την προηγούμενη βδομάδα όταν κατά τη διάρκεια της εκλογής του νέου προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπήρξαν 16 «λευκά», με την εσωκομματική αντιπολίτευση, την τάση «6+6» και την «Ομπρέλα» να δείχνει από την αρχή τα «δόντια» της στον Στέφανο Κασσελάκη.
Οι «νέοι προεδρικοί»
Μετά τη δημιουργία της «σκιώδους κυβέρνησης», η ανθρωπογραφία των στελεχών που βρίσκονται γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη χωρίζεται σε τρεις ομάδες.
Η πρώτη ομάδα είναι οι «νέοι προεδρικοί» που αποτελείται από τους:
Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης
Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών- αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά
Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης
Τομεάρχης Παιδείας: Αθηνά Λινού
Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών αρμόδια για θέματα διαφάνειας: Ραλλία Χριστίδου
Αν. Τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Έλενα Ακρίτα
Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος
Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας
Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Γιάννης Σαρακιώτης
Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου
Στη δεύτερη ομάδα συγκαταλέγονται όσοι στήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα και σε όσους κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας απέφυγαν να δηλώσουν τη στήριξή τους σε κάποιο πρόσωπο. Πρόκειται για τους:
Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου
Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών- αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος
Τομεάρχης Ανάπτυξης: Χρήστος Γιαννούλης
Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού
Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα
Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Νίνα Κασιμάτη
Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας
Στο τρίτο «στρατόπεδο» ανήκουν αυτοί που στήριξαν τον Νίκο Παππά στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και στη συνέχεια στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτοί είναι οι εξής:
Τομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου
Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς
Τομεάρχης Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος
Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Πάντως, έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση σε θέση Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Μπάρκα, ο οποίος μέχρι πρότινος στήριζε την Έφη Αχτσιόγλου και ανήκε στην τάση «6+6». Ωστόσο, με την απόφασή του να ενταχθεί στη σκιώδη κυβέρνηση σπάει το μέτωπο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Κυριακής Μάλαμα, η οποία είχε ταχθεί δημοσίως και ανοιχτά με την Έφη Αχτσιόγλου αλλά είπε «ναι» στο να αναλάβει τον Τομέα Πολιτισμού.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η τράπουλα στον ΣΥΡΙΖΑ ανακατεύεται. Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποκύψει στις οποιεσδήποτε πιέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με την τελευταία πάντως να δείχνει πως δεν κάνει βήμα πίσω και διεκδικεί σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα του κόμματος, με δεδομένο μάλιστα ότι η Έφη Αχτσιόγλου στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών.