ΣΥΡΙΖΑ: Τα «άσφαιρα πυρά» Κασσελάκη και οι κινήσεις όλων στην εσωκομματική «σκακιέρα»

Ένα βήμα πιο κοντά στη μετωπική σύγκρουση βρίσκονται η νέα ηγετική ομάδα και η πλευρά όσων μειοψήφησαν στην πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση, μετά την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να κηρύξει τον «πόλεμο» εναντίον όσων δεν εγκρίνουν τις αποφάσεις που λαμβάνει μονομερώς, ερήμην των οργάνων.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «άσφαιρα πυρά» Κασσελάκη και οι κινήσεις όλων στην εσωκομματική «σκακιέρα»
3'

Όσοι υποστηρίζουν ότι οι αρνήσεις που εισέπραξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από βουλευτές που βρίσκονται κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ήταν μη αναμενόμενες, σε καμία περίπτωση δεν λένε την αλήθεια. Ήταν κάτι που περίμεναν στη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί στην Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, όταν τηλεφωνούσε σε αυτούς τους βουλευτές για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους, μεταξύ σοβαρού και αστείου ξεκινούσε τη συζήτηση λέγοντας τους πως «γνωρίζω την απάντηση, αλλά εγώ οφείλω να σε ρωτήσω αν ενδιαφέρεσαι να αναλάβεις κάποιον τομέα ευθύνης».

Αρχηγική «φούσκα»

Όπως και να έχει, η άρνηση της πλευρά της μειοψηφίας να μπει υπό την «κηδεμονία» του Παύλου Πολάκη -που αποτελεί τον νέο συντονιστή των τομεαρχών- ήταν η αφορμή για να βγουν τα «μαχαίρια» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, εκτός από επιθετική και απειλητική, ήταν και εντελώς αντικαταστατική, καθώς δεν επιλέγει ο πρόεδρος τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια, αλλά οι νομαρχιακές οργανώσεις, μετά από έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.

Και αυτό δεν μπορεί να μην το γνώριζαν οι συνεργάτες του προέδρου. Πιθανότατα, όμως, επέλεξαν να του προτείνουν την επιθετική και αντικαταστατική στάση, για να του δώσουν τον «αέρα» του αρχηγού, εκείνου που λαμβάνει τις αποφάσεις, χωρίς να επιδέχεται αμφισβητήσεων.

Όμως, στην πραγματικότητα τα «πυρά» που επέλεξαν είναι «άσφαιρα». Αφενός η μειοψηφία δεν «μάσησε» από τους «τσαμπουκάδες», αφετέρου ο πρόεδρος δεν έχει καν τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διαγραφές στελεχών από το κόμμα. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία όμως δεν ελέγχεται από τη νέα ηγεσία και δεν μπορεί να αλλάξει πριν το Συνέδριο.

Άρα, για ακόμα μια φορά η πλευρά Κασσελάκη επένδυσε στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Παράλληλα, φαντάζει δύσκολο το να συνεχίσει τις ευθείες επιθέσεις και θα επιλέξει να συνεχίσει τη σύγκρουση σε δεύτερο χρόνο, όταν και θα κρίνει ότι ο συσχετισμός στα όργανα την ευνοεί.

Υπομονή από τη μειοψηφία

Από την πλευρά της, η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν σκοπεύει αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση – τουλάχιστον, προς ώρας. Απάντησε δυναμικά στην επίθεση που δέχθηκε, δείχνοντας ότι διατηρεί αντανακλαστικά και ότι όποιος επιχειρήσει να την πειράξει, θα τον δαγκώσει – έχοντας ως σύμμαχο και το καταστατικό του κόμματος.

Πάντως, είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές δύσκολα θα πορευτούν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορόσημο δείχνουν οι ευρωεκλογές, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι οι δρόμοι τους να χωρίσουν αρκετά νωρίτερα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή