Νωρίτερα (12/10), η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεοδώρα Τζάκρη, «έπλεξε» το εγκώμιο του νέου επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη. Σε ένα σημείο της τοποθέτησης, παρομοίασε την υπομονή του, «με αυτή του Ιώβ στην κοιλιά του κήτους, καθώς όπως τόνισε, «καθυβρίζεται καθημερινά περισσότερο από μέσα παρά έξω».
Ωστόσο, υπέπεσε σε λάθος, αφού ο Ιωνάς ήταν για τρεις ημέρες μέσα στη κοιλιά του κήτους, ενώ, ο Ιώβ είναι ο υπομονετικός στους πειρασμούς και τις θλίψεις, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη. Μέσα από αυτή την ιστορία, προέκυψε και η φράση «ιώβειος υπομονή».
Αυτό το… μπέρδεμα δεν πέρασε απαρατήρητο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σχόλια χρηστών να εμφανίζονται σε χρόνο dt.
Ποιος ήταν ο Ιώβ, ένα από τα πλέον ιστορικά πρόσωπα των Ισραηλιτών
Ο Ιώβ αποτελεί ένα από τα ιστορικά πρόσωπα των Ισραηλιτών και εξέχουσα μορφή της Παλαιάς Διαθήκης. Αν και δίκαιος ως άνθρωπος, υπέστη τα πάνδεινα από τον Θεό, ως δοκιμασία πίστης. Όμως, δεν λύγισε.
Η χριστιανική εκκλησία, που είδε στο πρόσωπο του Ιώβ τον τύπο του πάσχοντος Ιησού Χριστού, τον τιμά ως Άγιο και εορτάζει τη μνήμη του, την 6η Μαΐου. Την ημέρα εκείνη, γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ιώβ.
Ποιος ήταν ο Ιωνάς
Ο Ιωνάς ήταν προφήτης, ο οποίος έζησε τον 8ο αιώνα π.Χ. Ο Θεός τον πρόσταξε να πάει στη Νινευή και να πείσει τους αμαρτωλούς κατοίκους της, να μετανοήσουν. Η Νινευή ήταν εχθρική πόλη για τους Ισραηλίτες. Ο Ιωνάς, όμως, δεν υπάκουσε. Μπήκε σ’ ένα καράβι κι αντί να πάει στη Νινευή, έπλευσε για τη Θαρσίς.
Τότε, από την οργή του Θεού, «ξέσπασε» τρικυμία. Το πλοίο κινδύνευε να βουλιάξει. Ταραγμένοι, πλήρωμα κι επιβάτες, περίμεναν μοιρολατρικά τον χαμό τους. Ο καπετάνιος, πάνω στην απελπισία του, πρότεινε να ρίξουν κλήρο για να δουν ποιος φταίει για το κακό που τούς βρήκε. Ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά, που έτσι ομολόγησε το βαρύ του παράπτωμα απέναντι στον Θεό. Τον έριξαν, λοιπόν, στη θάλασσα, που αμέσως ηρέμησε και τον κατάπιε ένα τεράστιο κήτος.
Για τρεις ημέρες έμεινε στην κοιλιά του κήτους και σε αυτό το διάστημα, προσευχόταν ακατάπαυστα στον Θεό, παρακαλώντας να τον συγχωρέσει. Την τρίτη μέρα, το κήτος πλησίασε στη στεριά και τον έβγαλε από το στόμα του. Ο Ιωνάς ευχαρίστησε τον Θεό, που τον συγχώρεσε και πήγε κατόπι στη Νινευή, όπου κήρυξε στους κατοίκους τη μετάνοια και τούς έσωσε.