ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πριν την «έκρηξη» - Το blame game μπροστά στην επερχόμενη διάσπαση
Με «πυριτιδαποθήκη» που χρειάζεται μόλις μια «σπίθα» για να εκραγεί, μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ερώτημα που πλανιέται πάνω από την Κουμουνδούρου να είναι το πότε ακριβώς και ποια πλευρά θα είναι εκείνη που θα ρίξει το «σπίρτο» που θα βάλει τη «φωτιά», καθώς σε 48 ώρες λήγει το άτυπο μορατόριουμ ανάμεσα στη νέα ηγεσία και την εσωκομματική μειοψηφία.
Παραμονές της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε συναντηθεί στο γραφείο του Σωκράτη Φαμέλλου, στη Βουλή, με τον Νίκο Φίλη. Ήταν μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που υπήρχε ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του νέου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην πραγματικότητα αποτελούσε μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και την «Ομπρέλα», συνολικά, με στόχο την ενίσχυση των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων που στήριζε η Κουμουνδούρου. Φαίνεται, όμως, ότι η εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν ήταν ικανή για να προσφέρει ένα καλό αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πιεσμένη η ηγεσία
Ίσως και αυτός να ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να «απασφαλίσει» και να εκτοξεύσει την Πέμπτη ευθείες απειλές εναντίον της μειοψηφίας, αλλά και να προχωρήσει στο επικοινωνιακό σόου της Πέμπτης, στο Κερατσίνι, όπου μίλησε για «αριστερόμετρα», «ξινίλα» και άλλα τέτοια, που μόνο διάθεση για εσωκομματική «ειρήνη» δεν έδειξε.
Σε γενικές γραμμές, οι ενέργειες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκαν σπασμωδικές από την πλευρά των διαφωνούντων, που έκαναν λόγο για «κινήσεις πανικού» από την πλευρά της νέας ηγετικής ομάδας. Μάλιστα, εκτιμούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση, καθώς μπορεί να μην ευθύνεται για τις επιλογές στα πρόσωπα που έδωσαν τη μάχη, όμως δεν μπόρεσε να τους προσφέρει την ώθηση που χρειάζονταν για να κάνουν το βήμα παραπάνω.
Όπως και να έχει, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που έσπασε το εσωκομματικό μορατόριουμ, ανοίγοντας με τις κινήσεις του και τις αντικαταστατικές του αναφορές τον δρόμο προς τη μετωπική σύγκρουση – την οποία είναι προφανές ότι επιζητά.
Θα σηκώσει το γάντι η μειοψηφία;
Το ζήτημα, πλέον, είναι το τι θα πράξει η εσωκομματική μειοψηφία, η οποία δεν αποτελεί μια ενιαία ομάδα. Η «Ομπρέλα» είναι αυτή που σηκώνει το βάρος της σύγκρουσης, καθώς η Έφη Αχτσιόγλου και οι δύο βουλευτές με το μεγάλο κύρος που τη στήριξαν, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, έχουν επιλέξει να απέχουν από αυτή τη μάχη. Τουλάχιστον, προς ώρας.
Μάλιστα, δεν έβαλαν εμπόδια στους βουλευτές που βρίσκονται στην ομάδα τους και που επέλεξαν να αναλάβουν θέσεις τομεαρχών, κάτι που δείχνει πολλά για τη στάση που κρατούν, η οποία και απέχει από τα σενάρια της «υπονόμευσης» που καλλιεργεί και συντηρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μείζον πρόβλημα για την «Ομπρέλα» -και άρα συνολικά για την εσωκομματική μειοψηφία- είναι ότι «φυλλοροεί» καθημερινά, καθώς είναι εκατοντάδες τα στελέχη της βάσης που έχουν ήδη αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ασφυκτιώντας στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Μάλιστα, αυτό το κύμα αποχωρήσεων στελεχών της βάσης αναμένεται να κορυφωθεί την εβδομάδα μετά τις εκλογές.
Αν και η προσπάθεια που καταβάλει η ηγεσία της «Ομπρέλας» είναι να σταματήσει τις μεμονωμένες αποχωρήσεις, αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί. Επομένως, μειώνονται και δυνάμεις της ενόψει του Συνεδρίου – όποτε και αν αυτό επιτευχθεί.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι τα στελέχη της θα συνεχίσουν το «αντάρτικο», παρεμβαίνοντας δυναμικά και με αιχμηρό τρόπο, όπως έκαναν μετά την παρουσία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, εκεί όπου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε μακριά από τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος.
Ραντεβού στα όργανα
Η πρώτη μεγάλη μάχη, φαίνεται να προγραμματίζεται για τις συνεδριάσεις των οργάνων. Υπάρχουν πληροφορίες ότι την επόμενη εβδομάδα -με πιθανότερη ημερομηνία τη Τετάρτη- θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, με σκοπό να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είχε οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου.
Φαίνεται, όμως, πως η απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ, ότι ενδέχεται να αναβάλει τις παραπάνω συνεδριάσεις, κάτι που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη οργή στην πλευρά της μειοψηφίας.