«Μαγειρέματα» χωρίς «υλικά» στην «κουζίνα» της Κεντροαριστεράς
Την «όρεξη» σε όσους οραματίζονται τη συμπόρευση των προοδευτικών κομμάτων άνοιξαν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε Θεσσαλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πετάει το «μπαλάκι» στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όμως, να ανθίσταται σθεναρά στην πίεση της Κουμουνδούρου.
Όλα, όμως, δείχνουν ότι ο βασικός «σεφ» και οι υπόλοιποι που προσπαθούν να «μαγειρέψουν» στην κεντροαριστερή «κουζίνα», ότι στερούνται των βασικών «υλικών», που δεν είναι άλλα παρά η σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών των δύο κομμάτων.
Η στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ στους υποψηφίους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είτε πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον Δημήτρη Κουρέτα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, είτε στον δεύτερο γύρο με τους Στέλιο Αγγελούδη και Χάρη Δούκα, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες που σημείωσαν, επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση περί συνεργασίας των δύο κομμάτων.
«Σεφ» ο ΓΑΠ
Το πανηγυρικό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη, ήρθε να διαταράξει ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον πρώην πρωθυπουργό να αποδίδει τη νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, στη σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων.
«Όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας την αγανάκτηση των συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η αλήθεια είναι πως η άποψη αυτή του πρώην πρωθυπουργού δεν εκφράστηκε, χθες, για πρώτη φορά, αλλά αποτελεί την πάγια θέση του. Είναι από εκείνους που θεωρούν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρουν σημείο επαφής, με σκοπό στο μέλλον, να δημιουργηθεί μια ενιαία, ισχυρή προοδευτική παράταξη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να έχει επικοινωνία με στελέχη της Κουμουνδούρου. Γι αυτό και αρκετοί από τη Χαριλάου Τρικούπη του αποδίδουν τον ρόλο του «σεφ» στα «μαγειρέματα» της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Πάντως, από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την χθεσινή δήλωση κατόπιν συνεννόησης με κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή αποτελεί προσωπική του άποψη.
Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πρόσωπα όπως ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Καστανίδης που θεωρούν θα πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου, χωρίς όμως να μιλάν για συμπόρευση.
«Σουσέφ» ο Σπίρτζης
Ο άνθρωπος που βάζει ανοιχτά το ζήτημα της συνεργασίας ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, είναι ο Χρήστος Σπίρτζης.
Ο πρώην υπουργός που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, είχε αναλάβει εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα τον ρόλο του «γεφυροποιού» με τη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να υπάρξουν συγκλήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – οι οποίες δεν προχώρησαν.
«Πρέπει θεσμικά και συγκροτημένα, συντεταγμένα τα δύο κόμματα να ξεκινήσουν έναν κύκλο διαλόγου και στα όργανά τους και μεταξύ τους, ακόμα και για κοινό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές», είπε χθες στο Mega, ανάβοντας «φωτιές» στους νυν και τους παλιούς του συντρόφους.
Πάντως, ούτε στην περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη φαίνεται να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, με πρόσωπα από τα δύο κόμματα να δηλώνουν ότι εκφράζει στην πραγματικότητα εκφράζει μόνο τον εαυτό του.
«Αυτονομία» Ανδρουλάκη
Να κόψει κάθε συζήτηση για μια πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, που σχολιάζοντας τα χθεσινά αποτελέσματα, απέφυγε να αναφερθεί στη στήριξη της Κουμουνδούρου προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας στην αυτόνομη πορεία της Χαριλαόυ Τρικούπη.
Μάλιστα, το κλίμα που επικρατούσε στο κόμμα το βράδυ της Κυριακής, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Μοναδικός στόχος είναι η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και με αυτό και μόνο τον στόχο θα κινηθούν από εδώ και πέρα.
Οι συνεργάτες του, μάλιστα, φρόντισαν να ξεκόψουν κάθε συζήτηση για εμβάθυνση της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ -έστω και σε κοινωνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο-, λέγοντας πως «είναι μια ημέρα προσωπικής ήττας του κ.Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου. Οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ».
«Άνοιγμα» Κασσελάκη με όρια
Ο Στέφανος Κασσελάκης, έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, πριν καν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας.
Μάλιστα, από όσα έλεγαν τη Δευτέρα οι συνεργάτες τους, που έβαλαν κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, καταλογίζοντας του «αλαζονική συμπεριφορά και κοντόφθαλμες λογικές», δεν φαίνεται να επιθυμεί τη συγχώνευση με τη Χαριλάου Τρικούπη, παρά μόνο σε κοινωνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Το θέμα, όμως, είναι ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάμπτει και συνεχίζεται η εσωκομματική ένταση, ο κίνδυνος της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών στην κεντροαριστερά, είναι κάτι παραπάνω από πιθανή.