«Φλερτ» υπό το βλέμμα του Δούκα
«Φλερτ» υπό το βλέμμα του Δούκα
Αν και επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει οποιαδήποτε σεναριολογία περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το «φλερτ» στελεχών των δύο κομμάτων για κοινή κάθοδο, αρχής γενομένης από τις ερχόμενες ευρωεκλογές, συνεχίζεται.
Πρώτος την πέτρα στα λιμνάζοντα νερά της προοδευτικής παράταξης έριξε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε το βράδυ των εκλογών, με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα και να στείλει μήνυμα ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.
«Όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι ένα μήνυμα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας».
Το πρωί της επόμενης ημέρας τη σκυτάλη πήρε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης ζητώντας τη συνεργασία και τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς ευρωεκλογές. Ειδικότερα, πρότεινε ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές στον απόηχο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Επεσήμανα την ανάγκη για μία πολύ στενή συνεργασία και συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα εάν τα δύο κόμματα δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε μεγάλα βήματα προκειμένου να ικανοποιήσουν το μήνυμα που εστάλη από τον προοδευτικό κόσμο της χώρα στον β’ γύρο, είναι άξια της μοίρας τους», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.«Όπου υπάρχουν μετριοπαθείς άνθρωποι, υπάρχει βάση. Οι εκλογές απέδειξαν ότι έχει νόημα η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η συνεργασία μπορεί να φτάσει στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στην επόμενη πενταετία».
Το μάτι σε αυτό το ενδεχόμενο έκλεισε και ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι αποδείχθηκε ότι όταν οι προοδευτικές δυνάμεις συνεργάζονται, μπορούν να φέρνουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. «Σε αυτό το μήνυμα υπάρχουν δυνάμεις που ανταποκρίνονται, δυνάμεις που το αντιλαμβάνονται ως μήνυμα και δυνάμεις που αναδιπλώνονται και αναπτύσσουν σύνδρομα άλλα… Δικός μας στόχος είναι να ριγματωθεί η ηγεμονία του και στις ευρωεκλογές, να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό και να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή» πρόσθεσε.
Όλα τα παραπάνω έχουν βεβαίως θορυβήσει αρκετά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό με την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη -τουλάχιστον προσώρας- μέχρι να δώσει δείγματα γραφής. «Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες του κόσμου, την ανάγκη σχηματισμού ενός μετώπου απέναντι στον Μητσοτάκη, αλλά με ποιον θα συνομιλήσουμε; Με τον Πολάκη και τον Παππά;», λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη.
Πρακτικά δηλαδή παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται ο στρατηγικός στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι στις ευρωεκλογές δεύτερη δύναμη στον πολιτικό χάρτη για να μπορέσει να ισχυριστεί ότι έχει το πάνω χέρι και την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε όλα είναι ανοικτά μέχρι τις εθνικές εκλογές. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ αποδειχθεί μετρήσιμα δεύτερη δύναμη σε εθνικό επίπεδο και πάρει τη θέση της «αξιωματικής αντιπολίτευσης», τότε το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να τείνει χείρα συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από το αν θα παραμείνει μέχρι τότε ο Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τι αλλαγές θα έχει κάνει στο κόμμα του.
Αναμφίβολα ο σταρ της εκλογικής βραδιάς του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Από το 14,19% του α' γύρου και τις 19.842 ψήφους, έναντι 41,35% και 57.800 ψήφων του Κ. Μπακογιάννη, ο Χ. Δούκας έφτασε στο 55,96%, τριπλασιάζοντας τις ψήφους του, φτάνοντας στις 64.055 (44.213 ψήφους παραπάνω από την πρώτη Κυριακή).
Ποιος είναι ο Δούκας της Αθήνας, που βρίσκεται στη λίστα του Χάρβαρντ;
0 43χρονος καθηγητής του ΕΜΠ και έως πρόσφατα τομεάρχης Ενέργειας προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο, έχει σημαντικές διακρίσεις, αλλά στον χώρο της πολιτικής έγινε ευρύτερα γνωστός τους τελευταίους μήνες.
Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.
Ο Δρ Χάρης Δούκας έχει τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.
Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.