ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα στον «πάγκο» και προειδοποιήσεις για κατάρρευση

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοένα και βαθαίνει η κρίση στην Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα στον «πάγκο» και προειδοποιήσεις για κατάρρευση
5'

Σε ακόμα ένα βήμα που οδηγεί στον πλήρη παραγκωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στη σταδιακή μετατροπή του από συλλογικό πολιτικό υποκείμενο, σε έναν προσωποκεντρικό μηχανισμό όπου ανάμεσα στη βάση και τη ηγεσία δεν μεσολαβεί τίποτα και κανένας, προχωρά ο Στέφανος Κασσελάκης, με τη δημιουργία των δικών του think tanks.

Παράλληλα, στελέχη πρώτης γραμμής τα οποία δεν είναι ενταγμένα στην εσωκομματική «αντιπολίτευση», όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, προειδοποιούν ότι το «ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές», εξαπολύοντας «βολές» εναντίον της ηγεσίας.

Το think tank Κασσελάκη

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε στην ανακοίνωση της δημιουργίας ομάδων εργασίας από εμπειρογνώμονες, τα οποία θα συνεργάζονται απευθείας μαζί του. Μάλιστα, θα έχουν ως γενική συντονίστρια το κορυφαίο -ίσως- μυαλό της ελληνικής ρομποτικής, Διάνα Βουτυράκου.

Το νεαρό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια λαμπρή επιστήμονας, που στην Κουμουνδούρου «πίνουν νερό» όλοι στο όνομα της. Ωστόσο, είναι από τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου και μάλιστα, την προλόγισε στην τελευταία της προεκλογική εμφάνιση, στο Γκάζι.

Επομένως, η επιλογή της, πέραν της αδιαμφισβήτητης επιστημονικής και πολιτικής επάρκειας, επιφέρει και ένα «πλήγμα» στην πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας – αν και η πλευρά Αχτσιόγλου ουδέποτε έθεσε ζήτημα στα στελέχη της να μην βοηθήσουν τη νέα ηγεσία, παρά το ανελέητο εσωκομματικό «κυνήγι μαγισσών» στο οποίο επιδίδονται οι «πραιτοριανοί» του Στέφανου Κασσελάκη.

Και αν η επιλογή της επικεφαλής αυτών τωνthinkthanksμοιάζει εξαιρετική, η δημιουργία τους, αυτή καθ’ αυτή, περισσότερο προβληματισμό προκαλεί σε πολλά στελέχη του κόμματος, παρά θεωρούν ότι θα προσφέρουν πολιτικές λύσεις. Και προφανώς, όχι γιατί θα αποτελούνται από ακατάλληλους ανθρώπους.

Το κόμμα στον «πάγκο»

Κυρίως, γιατί φαίνεται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί έναν ακόμα «κρίκο» στην «αλυσίδα» που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το κόμμα στο περιθώριο, αντικαθιστώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό συλλογικό υποκείμενο, σε έναν οργανισμό που κουμάντο θα κάνουν ο πρόεδρος, οι φίλοι του και οι εκλεκτοί «ειδικοί» που θα έχει επιλέξει.

Και όλα αυτά, δεν φαίνεται να ταιριάζουν σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Βέβαια, δικό του think tank είχε δημιουργήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, από το οποίο, μάλιστα, αναδείχθηκαν πολλά νέα στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όσο, όμως, και να συνεισέφερε αυτό τοthinktank, ουδέποτε παραμέρισε τη δράση του κόμματος και τους τομείς εργασίας του. Αντίθετα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η κοινή τους δράση επέφερε πολύ καλά αποτελέσματα. Επομένως, γιατί να μη συμβεί το ίδιο και με αυτούς τους μηχανισμούς που στήνει ο Στέφανος Κασσελάκης, αναρωτιούνται οι συνεργάτες του.

Ο λόγος είναι ένας και απλός. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό προς τα στελέχη των οργάνων του κόμματος – για τα οποία καλό θα ήταν να μην ξεχνάει ότι είναι εκλεγμένα και εκείνα από τη βάση.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν από τη μειοψηφία. Και για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, αναδεικνύουν το γεγονός ότι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, σήμερα, στις 17.00, χωρίς μάλιστα τη φυσική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, που βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, πέρασαν σχεδόν 25 ημέρες μέχρι να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Προειδοποίηση και «καρφιά» από Τεμπονέρα

Εν τω μεταξύ, την παραμονή της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, αίσθηση προκαλεί το άρθρο του Διονύση Τεμπονέρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου εμμέσως, πλην σαφώς, καλεί τη νέα ηγεσία να αλλάξει ρότα και να παρουσιάσει στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση (…) Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές», αναφέρει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Επίσης, υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία ασκεί έντονη κριτική, όπως για παράδειγμα στα όσα είπε στον ΣΕΒ, ο Στέφανος Κασσελάκης. «Δεν μπορούμε να είμαστε “με όλους” ή με το “κεφάλαιο”», υπογραμμίζει, ενώ στη συνέχεια προειδοποιεί ότι οι προτεινόμενες λύσεις «οδηγούν είτε σε μια διάχυση του κόμματος σε “εκσυγχρονιστικά” αρχηγοκεντρικά πρότυπα», «είτε σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αντίσταση και περιχαράκωσης» - με το τελευταίο να αποτελεί αιχμή για την εσωκομματική «αντιπολίτευση».

Το τι ακριβώς θα λεχθεί από την πλευρά της μειοψηφίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πιέσει για να διεξαχθεί το Συνέδριο όσο πιο γρήγορα γίνεται, την ώρα που η ηγετική ομάδα θα προσπαθήσει να κερδίσει όσο χρόνο χρειαστεί, προκειμένου να μην ρισκάρει το να χάσει την πλειοψηφία στα όργανα.

Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι θα επιχειρήσει να θέσει στο τραπέζι ολόκληρη την ατζέντα. Από τη συνεδρίαση των οργάνων, ως την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ, τις απειλές προς τα στελέχη του κόμματος και τις κουβέντες περί «υπονομευτών», ως και τη στάση της ηγεσίας στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή