Οι «εβδομάδες των παθών» για τον ΣΥΡΙΖΑ: Το τελεσίγραφο της «Ομπρέλας…
Στην πραγματικότητα, βγήκαν τα «μαχαίρια». Η κριτική προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ιδιαίτερα έντονη, από την πλευρά της «Ομπρέλας», που μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έθεσε τελεσίγραφο λίγων εβδομάδων για την ενότητα του κόμματος.
Ωστόσο, επικριτικά ήταν και τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, που επί της ουσίας καυτηρίασαν, σχεδόν, όλα τα πεπραγμένα του από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μετά, με το μέτωπο τώρα να μεταφέρεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί 11-12 Νοεμβρίου.
Από εκεί και πέρα, πέρασε η εισήγηση Κασσελάκη για Συνέδριο τον Φεβρουάριο (23-25/02), με την «ανοχή» και των «6+6», με 20 υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά.
Ωστόσο, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι δεν ψήφισαν οι Στέφανος Τζουμάκας, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος - που αποχώρησαν νωρίτερα από τη συνεδρίαση, παρότι τάχθηκαν κατά της εισήγησης του προέδρου.
Σκληρή στάση από Αχτσιόγλου για τον ΣΕΒ
Η στάση της Έφης Αχτσιόγλου απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά σκληρή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από τον νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας του στον πληθυντικό.
Από εκεί και πέρα, φέρεται να εξέφρασε την άποψη πως η θέση που εξέφρασε στον ΣΕΒ ο Στέφανος Κασσελακης, ότι δηλαδή το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και την μείωση των ανισοτήτων, είναι «ανήκουστη» και πως αλλοιώνει τον πυρήνα της μισθωτής εργασίας
Αναφέρθηκε, επίσης, κριτικά στα όσα ο πρόεδρος αναφέρει περί ενότητας, αλλά και στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και προφανώς, στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, εκεί όπου αναφέρθηκε σε «υπονόμευση της ενότητας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του ΣΥΡΙΖΑ», λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στα ίδια ζητήματα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης
Κριτική από παντού...
...και για τα πάντα, δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από αρκετά στελέχη της μειοψηφίας. «Είναι πέραν της αριστεράς αυτά που είπες στον ΣΕΒ», φέρεται να είπα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος - που επανέκαμψε στα εσωκομματικά όργανα με μια «συγνώμη» προς τον Πάνο Ρήγα, για το ατυχές περιστατικό των εκλογών του Μαΐου, την οποία ο τελευταίος έκανε αποδεκτή.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας το «αριστερόμετρο» στο οποίο είχε αναφερθεί στην πρόσφατη ομιλία του στο Κερατσίνι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε απευθυνόμενος στον νέο πρόεδρο οτι «ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μεχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός». Ο κ. Κασσελάκης προσπάθησε να παρέμβει και τότε ο κ. Σκουρλέτης του ζήτησε «μη με διακόπτεις».
«Να μας εξηγήσει τι σημαίνει "αδιαμεσολάβητα". Σημαίνει κατάργηση οργάνων; Σημαίνει άσκηση ή χάραξη πολιτικής μέσω social media; ανθρωποφαγίας στα social media και των κατηγοριών περί "υπονομευτών"», αναρωτήθηκε με τη σειρά της η Αννέτα Καββαδία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση, με τον πρώην υπουργό να σημειώνει πως «δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, από τη δεύτερη θέση στην τρίτη».
Αίσθηση, πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του Πάνου Λάμπρου, που ζήτησε να παραιτηθούν από τομεάρχες οι βουλεύτριες Έλενα Ακρίτα και Νίνα Κασιμάτη, επειδή στήριξαν δεξιούς υποψηφίους δημάρχου, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
«Πυρά» από Τεμπονέρα
Μπορεί η «Ομπρέλα» να είχε προϊδεάσει ότι προσέρχεται στο όργανο με διάθεση σύγκρουσης, καταθέτοντας κείμενο κριτικής προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, για σχεδόν όλα τα πεπραγμένα του από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως «πυρά» δέχθηκε και από στελέχη πέραν της μειοψηφίας.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται πως επανέλαβε τα όσα αιχμηρά έγραψε στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, στην Εφημερίδα των Συντακτών, εκεί όπου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση (…) Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές», αναφέρει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Επίσης, υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία άσκησε έντονη κριτική στο άρθρο του, όπως για παράδειγμα στα όσα είπε στον ΣΕΒ, ο Στέφανος Κασσελάκης. «Δεν μπορούμε να είμαστε “με όλους” ή με το “κεφάλαιο”», υπογραμμίζει, ενώ στη συνέχεια προειδοποιεί ότι οι προτεινόμενες λύσεις «οδηγούν είτε σε μια διάχυση του κόμματος σε “εκσυγχρονιστικά” αρχηγοκεντρικά πρότυπα», «είτε σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αντίσταση και περιχαράκωσης» - με το τελευταίο να αποτελεί αιχμή για την εσωκομματική «αντιπολίτευση».
Στήριξη από «προεδρικούς»
Από την πλευρά της, η προεδρική ομάδα υπεραμύνθηκε των κινήσεων του Στέφανου Κασσελάκη. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε», τόνισε ο Νίκος Παππάς, που συμπλήρωσε πως «υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατʼ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί».
Σύγκρουση Πολάκη - «Ομπρέλας»
«Φωτιές» στην Πολιτική Γραμματεία έβαλε ο Παύλος Πολάκης, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τα στελέχη της «Ομπρέλας», με τις φωνές να ακούγονται σε όλο το κτήριο της Αγίου Κωνσταντίνου.
Όλα ξεκίνησαν όταν επιτέθηκε στον Ανδρέα Ξανθό, για τη στάση του ως τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο πανδημίας, ενώ έκανε αναφορές και στα πειραγμένα των πρώην τομεαρχών του κόμματος -και κυρίως του απόντα εκείνη τη στιγμή, Αλέξη Χαρίτση- αφήνοντας αιχμές για τη μετριοπαθή αντιπολίτευση της περασμένης τετραετίας, στο ζήτημα της φορολόγησης των εταιριών ενέργειας που είχαν υπερκέρδη, εξαιτίας της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.
Το αποτέλεσμα αυτής της τοποθέτησης, ήταν το να βγει εκτός ελέγχου η συζήτηση, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ανδρέα Ξανθό και τον Πάνο Σκουρλέτη, να σηκώνουν τους τόνους και του ασκούν οξύτατη κριτική για τη συμπεριφορά του όλο το προηγούμενο διάστημα, υποστηρίζοντας πως η συμπεριφορά του στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ πέντε μονάδες στις εκλογές και «τώρα παριστάνει των τιμητή των πάντων».
«Είσαι χορηγός του Μητσοτάκη», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, προς τον Παύλο Πολάκη.
«Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, στα πέντε λεπτά που είχαμε στη διάθεση μας, τα τρία από αυτά έπρεπε να απολογηθούμε για εσένα», ακούστηκε προς τον νυν υπερτομεάρχη του κόμματος, με το επεισόδιο κάπου εκεί να τελειώνει.