Αποστολάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά από μία φουρτούνα, θα το ξεπεράσουμε»
«Οι διαδικασίες τηρούνται και θα συνεχισθεί αυτό (σ.σ. αναφορικά με την παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα στην επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη). Πρέπει να βρεθεί μία άκρη, να ξεκαθαρίσει το πεδίο. Δεν περισσεύει κανείς, επαναλαμβάνω και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο με ανούσιες αντιπαραθέσεις.
Κανέναν δεν ενδιαφέρει πόσο “τρώγονται” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα τούς πρότεινα να συνεργασθούν. Δεν υπάρχουν ελίτ μέσα στο κόμμα, συμφωνώ με την κυρία Αυγέρη», τόνισε ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο OPEN.
«Μπορεί να υπάρξουν και άλλες διαγραφές, εάν στελέχη ξεπεράσουν τα όρια»
Αρχικά, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως «δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες και χρόνος σε όλους να συνειδητοποιήσουν πως η επιλογή του νέου αρχηγού έχει γίνει και θα πρέπει να σταθούμε δίπλα του και να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα θέματα που έχουμε και να αρχίσει το κόμμα να κάνει παραγωγή πολιτικής».
Σε ερώτηση εάν ακολουθήσουν και άλλες διαγραφές στελεχών που έχουν τοποθετηθεί κατά του κ. Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Φίλης, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε ότι «αν ακολουθήσουν και άλλες διαγραφές ή όχι εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούν όλοι αυτοί που υποτίθεται πως έχουν διαφορετικές απόψεις. Αν ξεπεράσουν τα όρια της πολιτικής κριτικής, όπως έγινε με τον κ. Τζουμάκα, μπορεί να προκύψουν κι άλλες».
«Οι διαδικασίες τηρούνται και θα ακολουθηθούν», υπογράμμισε αναφορικά με την κριτική που έγινε από τον κ. Φίλη ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αγνοεί το καταστατικό και την κουλτούρα του κόμματος».
«Όμως, κάπως πρέπει να βρεθεί μία άκρη. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται η ένταση και η αντιπαράθεση. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το πεδίο. Καλούμαστε όλοι να δουλέψουμε και όχι να εμφανίζουμε τις προσωπικές μας θέσεις και αντιπαραθέσεις μέσα από τα κανάλια. Υπάρχει δουλειά να κάνουμε. Δεν έχουμε χρόνο.
Θα πρότεινα στα στελέχη να βρεθεί ένας τρόπος να συνεργασθούμε. Όταν αρχίζουν οι αντιπαραθέσεις και οι λεκτικές εκφράσεις αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση και αυτό πρέπει να σταματήσει. Τα προβλήματα δεν λύνονται στο διαδίκτυο, ούτε στα κανάλια. Λύνονται με συζητήσεις μέσα στο κόμμα, για το καλό του κόμματος, όχι το καλό για τον καθέναν. Δεν υπάρχουν ελίτ μέσα στο κόμμα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε», προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης.
Γιώργος Τσίπρας: «Τα πράγματα έχουν ξεφύγει στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κρίση»
«Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι φίλος μου, αλλά μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, τα πράγματα ξέφυγαν λίγο», ανέφερε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ερώτηση αναφορικά με πιθανή διαγραφή του Νίκου Φίλη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε μία συζήτηση εκτός πλαισίου», δίχως να επεκταθεί περαιτέρω.
ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση προ των πυλών – «Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα στην ηγεσία και τη βάση
Από την πρώτη ημέρα που η Κουμουνδούρου βρέθηκε με τη νέα ηγεσία, ήταν σαφές ότι κάποιοι δεν θα επιδίωκαν τη συναίνεση, αλλά το ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών. Ήταν, άλλωστε, ξεκάθαρες οι προθέσεις από τα πρόσωπα που ο νέος πρόεδρος επέλεξε για να στελεχώσει τις θέσεις-κλειδιά στη νέα εποχή που ξημέρωνε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας και Θεοδώρα Τζάκρη αποτελούσαν «κόκκινο πανί» για την πλευρά των ηττημένων στην εσωκομματική αναμέτρηση. Αν σε αυτές τις επιλογές προσώπων προσθέσουμε και την -επιεικώς- άκομψη «καρατόμηση» των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Στέργιου Καλπάκη, τότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά.
Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται πως οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη για «ενότητα» του κόμματος, ότι έμοιαζαν προσχηματικές και όχι ιδιαίτερα ειλικρινείς. Φρόντισε, μάλιστα, να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με εκείνη την ακατανόητη ανάρτηση περί «υπονομευτών» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τους οποίους και θα «τιμωρούσε» με την «αποβολή» τους από τα ψηφοδέλτια.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στην Πολιτική Γραμματεία. Εκεί, η κριτική των μελών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν σκληρή προς τον πρόεδρο, αλλά καθαρά πολιτική. Και παρέμεινε σε αυτά τα πλαίσια, ακόμα και σε αμήχανες στιγμές, όπως όταν ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε ότι δεν γνώριζε ότι ήταν μέλος του οργάνου ή όταν δεν θέλησε να κάνει ούτε καν το κλείσιμο των εργασιών.
Από την επόμενη κιόλας ημέρα, η προεδρική πλευρά που κράτησε ήπια στάση στην Πολιτική Γραμματεία, ξεκίνησε ένα επικοινωνιακό ντεμαράζ, με τηλεοπτικές εμφανίσεις και σκληρές επιθέσεις – ακόμα και ονομαστικές- εναντίον των κορυφαίων στελεχών της μειοψηφίας. Μια κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί unfair, καθώς η κριτική της αντιπολίτευσης έγινε στα όργανα και όχι στα κανάλια.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην Παρασκευή, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να παραπέμψει, μεν, τον Στέφανο Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά και να «εκδώσει» και την απόφαση, αφού σημείωσε ότι «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τη διαγραφή του.
Η επιλογή αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Νίκου Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αννέτας Καββαδίας, Νάσου Ηλιόπουλου και πολλών ακόμα στελεχών πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποχωρήσεις προ των πυλών
Μέσα σε αυτό το κλίμα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μαζικές αποχωρήσεις στελεχών, τόσο προσώπων που έχουν μεγάλη θητεία στα καθοδηγητικά όργανα και υπηρέτησαν σε υπουργικές θέσεις επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μελών.
Τις τελευταίες ώρες διακινείται στα μέλη του κόμματος ένα κείμενο συλλογής υπογραφών το οποίο επικρίνει με σφοδρότητα τον Στέφανο Κασσελάκη, την ώρα που είναι εκατοντάδες οι αποχωρήσεις από τις οργανώσεις μελών, με σοβαρότατες -μάλιστα- καταγγελίες σε βάρος της νέας ηγετικής ομάδας.
Πάντως, θεωρείται δεδομένο πως άμεσα από το κόμμα θα αποχωρήσει και η «Ομπρέλα», μαζικά, και πως θα την ακολουθήσουν και άλλα κορυφαία στελέχη.