ΣΥΡΙΖΑ: Ο συσχετισμός στα όργανα και το τετ α τετ Κασσελάκη - Αχτσιόγλου
Κορυφαία στελέχη και από τις δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένα να μαζέψουν τα «μαχαίρια» στο «θηκάρι» τους, ανταλλάσσοντας διαρκώς χτυπήματα. Όχι, βέβαια, με την ένταση των προηγούμενων 48 ωρών, καθώς ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τα «όπλα» τους στις επερχόμενες συνεδριάσεις – αν και κάποιες φαίνεται να παραπέμπονται για τις ελληνικές καλένδες.
Τετ α τετ Κασσελάκη-Αχτσιόγλου
Πρώτος σταθμός, την Πέμπτη, θα είναι η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, στην πρώτη του συνάντηση υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Εκεί θα συναντηθούν για πρώτη φορά διά ζώσης ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την Έφη Αχτσιόγλου.
Μπορεί το συγκεκριμένο όργανο να ασχολείται με θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και της καθημερινότητας, αλλά θα έχει ενδιαφέρον το τι θα ειπωθεί από την πλευρά της ηγέτιδας -της όλης- εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, άσκησε σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη – σε εντελώς πολιτικά πλαίσια.
Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός πως στο συγκεκριμένο όργανο η νέα ηγεσία διαθέτει ξεκάθαρη πλειοψηφία, καθώς από τα οκτώ μέλη του, τα επτά ανήκουν στην προεδρική ομάδα -έστω και με αρκετές ενστάσεις ορισμένα εξ αυτών- ενώ μόνο 1, η Έφη Αχτσιόγλου, ανήκει στη μειοψηφία.
Πολιτική Γραμματεία… next year
Και αν στο Εκτελεστικό Γραφείο ο συσχετισμός είναι υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, στην Πολιτική Γραμματεία, το σκηνικό ανατρέπεται άρδην.
Από τα 42 μέλη του οργάνου, τα 20 βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο, 10 είναι, πλέον, με την «Ομπρέλα» -αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ψήφισε «κατά» της εισήγησης στην Πολιτική Γραμματεία- 10 με τους «6+6», δηλαδή την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου.
Μια κατηγορία μόνη της αποτελεί ο Διονύσης Τεμπονέρας που εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τη νέα ηγεσία και ακόμα μια ο Στέφανος Τζουμάκας.
Συνολικά στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν τρία μέλη που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας (Στέφανος Τζουμάκας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης), που για τους λάτρεις της στατιστικής, σημαίνει ότι το 7.14% του οργάνου βρίσκεται αντιμέτωπο με τη διαγραφή.
Μάλιστα, αρκετοί ισχυρίζονται ότι το γεγονός πως η ηγεσία δεν έχει την πλειοψηφία εκεί, είναι και ο λόγος που δύσκολα θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα η Πολιτική Γραμματείας, παρά το αίτημα που κατέθεσε η μειοψηφία μετά τις πρόσφατες διαγραφές.
Στην Κεντρική Επιτροπή η «μητέρα των μαχών»
Με βάση τα παραπάνω, το ενδιαφέρον όλων των πλευρών στρέφεται στην προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Νοεμβρίου, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αναμένεται να διεξαχθεί η «μητέρα των μαχών».
Εκεί τα πράγματα είναι ρευστά, καθώς στα 302 μέλη του οργάνου, πλειοψηφία και μειοψηφία υπολογίζουν ότι έχουν από 135 μέλη με το μέρος τους, ενώ 32 δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί.
Επομένως, δεν θα πρέπει να προκαλέσει καμία εντύπωση το αν αναβληθεί η συνεδρίαση, τουλάχιστον μέχρις ότου η πλειοψηφία να θεωρεί σίγουρη την πλειοψηφία στο όργανο.