Τα κρίσιμα ταξίδια Μητσοτάκη: Από Κίνα, Βερολίνο και μετά Λονδίνο
Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει και να διευρύνει τις προοπτικές επαφής και συνεργασίας με τις ασιατικές υπερδυνάμεις οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Πεκίνο και όχι μόνο. Ο πρωθυπουργός θα επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο ταξιδιών με αφορμή βεβαίως η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή αλλά και το Μεταναστευτικό.
Σήμερα και με δεδομένο ότι η σύρραξη στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται, έχει προστεθεί στην εξίσωση και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Από τη μία πλευρά εξακολουθεί να επιδρά η γεωπολιτική παράμετρος και η ρωσο-κινεζική προσέγγιση λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας. Από την άλλη, αναδύεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία απασχολεί την Κίνα για πολλούς λόγους. Η κρίσιμη παράμετρος ως προς αυτά είναι η πιθανότητα εμπλοκής του Ιράν, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την αγορά ενέργειας και δεδομένων δύο στοιχείων. Αφενός, το γεγονός ότι το Ιράν είναι βασικός προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας και, αφετέρου, ότι η κινεζική οικονομία παρουσιάζει σοβαρές ενδείξεις ύφεσης, με ό,τι κινδύνους αυτό μπορεί να κρύβει για ένα παγκόσμιο ντόμινο. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι στην εξίσωση αυτή υπάρχει ένα κινεζικό «τρίγωνο» ενδιαφέροντος, το οποίο έχει και ελληνική διάσταση.
Γερμανία και Μεταναστευτικό
Σε συνέχεια της επίσκεψης στο Πεκίνο και ενώ εκκρεμεί μια επιβεβαίωση ενός ταξιδιού στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο Βερολίνο. Και αυτή η επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα έχει ιδιαίτερη σημασία, για πολλούς λόγους. Ο κύκλος των επισκέψεων θα ανοίξει από το Βερολίνο όπου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις 13 και 14 Νοεμβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, έχοντας για φόντο στη συζήτηση που θα συμμετάσχει, τη σφραγίδα των οίκων αξιολόγησης στην ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης του, η οποία πανθμολογείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι σαφές πάντως ότι πέραν της παρουσίας στο Μουσείο Επικοινωνίας του Βερολίνου, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι και η νέα συνάντηση του με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς. Στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ηγετών που διατηρούν έναν εξαιρετικά λειτουργικό δίαυλο επικοινωνίας, αναμένεται να βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, με φόντο την εν εξελίξει διαδικασία προσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας. Στον ίδιο καμβά θα μπει βεβαίως και το μεταναστευτικό ζήτημα στο οποίο η ελληνική πλευρά έχει χαράξει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε όλα τα διεθνή fora, ξεκάθαρες γραμμές για τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισής του. Ειδικότερα στο πεδίο του Μεταναστευτικού, οι διαφορές στην αντιμετώπιση του ζητήματος ανάμεσα στη Γερμανία και τις κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ένα από τα κυρίαρχα αντικείμενα συζήτησης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ολαφ Σολτς.
Πέραν αυτών όμως, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα στις συζητήσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς αναμένεται ότι θα είναι το νέο, αναθεωρημένο πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη μετά το πέρας της περιόδου χαλάρωσης των κανόνων λόγω της πανδημίας.
Λονδίνο στο τέλος του μήνα
Μετά το Βερολίνο ο επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού θα είναι το Λονδίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 27 Νοεμβρίου μεταβαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και η Morgan Stanley στις 27 Νοεμβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει επαφές στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί και ενδεχομένως θα κριθεί η έκβαση της εθνικής διεκδίκησης για την επιστροφή των γλυπτών στην πατρίδα τους, αλλά και οι τοποθετήσεις σημαντικών κεφαλαιών σε ελληνικά επιχειρηματικά project.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Ντουμπάι για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου επίσης θα έχει την ευκαιρία να ισχυροποιήσει τις ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις ραγδαίες αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.