Η «Ομπρέλα» στην έξοδο, πολιτική κριτική από Αχτσιόγλου-Χαρίτση-Ηλιόπουλο και… βλέπουμε
Με την «Ομπρέλα» να βρίσκεται με το ενάμισι πόδι εκτός της Κουμουνδούρου, όλα δείχνουν ότι θα το αντιπολιτευτικό βάρος θα πέσει στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση και του Νάσου Ηλιόπουλου, που ετοιμάζουν εναλλακτικό κείμενο από αυτό της ηγεσίας.
Η χθεσινή νύχτα ήταν μεγάλη για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των ομάδων. Συναντήσεις είχαν τα στελέχη της «Ομπρέλας», των «6+6», αλλά και η ομάδα των στελεχών που συσπειρώνεται γύρω από τον Νίκο Παππά, με όλες τις πλευρές να προετοιμάζονται ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Σαββατοκύριακου.
Σκέφτηκαν την άμεση αποχώρηση
Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την συζήτηση των στελεχών της «Ομπρέλας», που έτσι κι αλλιώς θα αποχωρήσουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ο χρόνος που θα ανακοινώσουν την απόφαση τους.
Ενώ όλα έδειχναν ότι θα έδιναν μια ιδεολογική μάχη στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ και θα έφευγαν είτε το Σάββατο, είτε την Κυριακή, το βράδυ της Πέμπτης έπεσε ως πρόταση στο τραπέζι η αποχώρηση την Παρασκευή, δηλαδή να μην παραστούν καν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος και η πιθανότητα να εκτραχυνθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, το Σάββατο, αφού στα αυτιά τους έχουν φτάσει πληροφορίες ότι στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν οπαδοί της ηγεσίας που συζητούν την πιθανότητα να δώσουν παραστούν στο ξενοδοχείο που θα γίνει η συνεδρίαση.
Τελικά, τις πρώτες πρωινές ώρες επικράτησε η άποψη να παραστούν κανονικά στη συνεδρίαση και να υπερασπιστούν τις ιδέες και την ιστορία τους
Πολιτική κριτική από «6+6»
Στη συνάντηση της ομάδας των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου, έλαβαν μέρος 130 άτομα. Ο προβληματισμός που καταγράφηκε για την πορεία του κόμματος, ήταν έντονος και η απόφαση ήταν το να κατατεθεί κείμενο διαφοροποίησης και κριτικής.
Οι «6+6» θεωρούν πως το πολεμικό κλίμα και η πολιτική απαξίωση του χώρου, αποτελεί ευθύνη της ηγεσίας. Έτσι, στην Κεντρική Επιτροπή σκοπεύουν να εκφράσουν με συγκροτημένο τρόπο τη διαφωνία τους με την πολιτική και στρατηγική που ακολουθείται από τη νέα ηγετική ομάδα.
Μάλιστα, σημειώνουν πως θα υποστηρίξουν με θετικό τρόπο την πολιτική τους πρόταση για τη νέα σύνθεση που θα καταθέτουν, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η υπέρβαση της κρίσης και για να υπάρξει μεγαλύτερη απόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο.
Στη συνδιάσκεψη δεν τέθηκε θέμα αποχώρησης τους από το κόμμα, όμως, από το τι θα ειπωθεί στην Κεντρική Επιτροπή και το πως θα συμπεριφερθεί η ηγεσία, θα κριθεί και το δικό τους μέλλον στην Κουμουνδούρου.