Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο: «Η Ελλάδα πρέπει να συγκλίνει με την Ευρώπη»

«Η Ελλάδα έχει ρόλο – “κλειδί” για τη μεταφορά ενέργειας στη Γερμανία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας από το Βερολίνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο: «Η Ελλάδα πρέπει να συγκλίνει με την Ευρώπη»
3'

«Το 2015, η Ελλάδα έφθασε κοντά στην απόλυτη καταστροφή, αλλά ευτυχώς την αποφύγαμε. Καταφέραμε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά μας και να ακολουθήσουμε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική και να κάνουμε τη χώρα μας, έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Μειώσαμε την ανεργία και ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, τις τελευταίες εβδομάδες. Ίσως, αυτό σηματοδοτεί το τέλος μίας δύσκολης δεκαετίας.

Το δύσκολο έργο έχει επιτευχθεί. Όμως, από σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να συγκλίνει με την Ευρώπη. Η Ελλάδα που θυμάστε, της δημοσιονομικής κρίσης, δεν είναι η σημερινή. Η κοινωνία κατάφερε να παραμείνει ενωμένη σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Θέλουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ίδρυμα Adenauer με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη – Ένα νέο κεφάλαιο με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Στη συζήτηση συμετείχε και ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του CDU (Christian Democratic Union of Germany – Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας).

Ο κ. Μερτς τον συνεχάρη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη νίκη της Νέας Δημοοκρατίας στις εκλογές. «Η Ελλάδα είναι, πλέον, ενδιαφέρουσα για τους επενδυτές και ένας ισχυρός πυλώνας της Ένωσης, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους και πλέον, η Ελλάδα αποτελεί έναν», σημείωσε.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος»

«Προκειμένου να υπάρξει μία νομισματική ένωση, θα πρέπει να υπάρξει και η δημοσιονομική πειθαρχία. Πρέπει να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Απαιτείται ευελιξία και οικειοποίηση των στόχων που τίθενται. Υπάρχει πρόοδος μετά τις συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών και θα έχουμε συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Φυσικά, υπάρχει και εξωτερικός κριτής των οικονομικών αποδόσεων της χώρας και πιστεύω ότι ναι μεν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κομισιόν είναι σωστοί, αλλά υπάρχει και η επιτήρηση της αγοράς. Τα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και συγκεκριμένη πολιτική», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Μειώσαμε έλλογα τους φόρους, εστιάσαμε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής»

«Αν καταφέρουμε να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή, θα μπορούμε να μειώσουμε και τον ΦΠΑ, αλλά και να αυξήσουμε το εισόδημα των πολιτών. Η Άνγκελα Μέρκελ έλαβε μία τολμηρή απόφαση, να δώσει 36 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να προχωρήσουμε περαιτέρω. Στοχεύουμε στην καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, τα τελευταία χρόνια. Δίνω μία δέσμευση στον ελληνικό λαό, ότι δεν θα βιώσουμε ξανά αυτό που ζήσαμε το 2010. Θέλουμε να προάγουμε την ανάπτυξη.

Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και γνωρίζω ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες αναζητούν χώρες ώστε να επενδύσουν. Θέλουν να είναι σίγουροι, για αυτό η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς»

«Η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιήσει κονδύλια για την ενέργεια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Adenauer με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη – Ένα νέο κεφάλαιο με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του CDU (Christian Democratic Union of Germany – Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή