Ενεργό το «σκιάχτρο» του δημοψηφίσματος - Με πόσους βουλευτές κινδυνεύει να μείνει ο Κασσελάκης
Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αριθμεί στο άμεσο μέλλον έναν αισθητά μειωμένο νούμερο βουλευτών, σε σχέση με εκείνους που εξέλεξε το καλοκαίρι, βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης, σε περίπτωση που η σύγκρουση στο εσωκομματικό πεδίο κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και η Έφη Αχτσιόγλου οδηγηθεί στην έξοδο από την Κουμουνδούρου.
Παράλληλα, το «σκιάχτρο» του δημοψηφίσματος παραμένει πάνω από το κόμμα, καθώς οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν -στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους- ανοιχτό το ενδεχόμενο να το χρησιμοποιήσει ξανά, σε περίπτωση που δεν τον εξυπηρετούν οι αποφάσεις των οργάνων.
Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να απειλήσει πως θα προσφύγει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αν η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν προχωρήσει άμεσα στις διαγραφές των τεσσάρων (κάτι που εν τέλει δεν χρειάστηκε), ήταν η αφορμή -όχι η αιτία- για τη διάσπαση του κόμματος.
Επίσης, προκάλεσε την έκρηξη της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, εκείνης του Διονύση Τεμπονέρα, αλλά και την ηχηρή παρέμβαση της «φρουράς» του Αλέξη Τσίπρα, η οποία, μάλιστα, κατέθεσε τροπολογία εναντίον αυτής της επιλογής – η οποία αποσύρθηκε, αφού ήρθη η απειλή από την ηγετική ομάδα.
Όμως, παρά την αναδίπλωση Κασσελάκη, πρόσωπα από το στενό του επιτελείο, άφηναν να εννοηθεί σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, πως ο πρόεδρος μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ζητήσει ξανά από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασίσουν για μια αντίστοιχη περίπτωση, στο μέλλον.
Σε περίπτωση που μια τέτοια τοποθέτηση γίνει και δημόσια από συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε έναν νέο γύρο συγκρούσεων, που ενδεχομένως και να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Η «αριθμητική» της σύγκρουσης
Μείον δύο από την «Ομπρέλα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το διπλό εκλογικό «στραπάτσο» του καλοκαιριού, εξέλεξε μόλις 47 βουλευτές. Εξέλεξε, δηλαδή, 39 έδρες λιγότερες στο Κοινοβούλιο, από τις 86 που διατηρούσε την τετραετία 2019-2023. Η εκλογική υποχώρηση, συνοδεύτηκε -εκ των πραγμάτων- από τη μείωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης.
Μετά την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα από την Κουμουνδούρου και τη διαγραφή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, μόλις, 45.
Οι «7» της Αχτσιόγλου
Το αν θα παραμείνουν τόσοι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πως θα εξελιχθεί η σύγκρουση στο εσωκομματικό πεδίο, από εδώ και πέρα. Με απλά λόγια, όλα βρίσκονται στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη, διότι αυτόν βαραίνει πρώτα και κύρια η ενότητα του κόμματος.
Και μέχρι στιγμής, κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει στα ύψη την ένταση – προφανώς, κατόπιν υποδείξεως των στενών συνεργατών του. Η εισηγητική του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή, αποτέλεσε για την Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα της, «αιτία πολέμου». Το κατέστησαν, μάλιστα, με μια αιχμηρότατη ανακοίνωση απολύτως ξεκάθαρο.
Αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά τα επόμενα 24ωρα, τότε η ομάδα των «σαραντάρηδων» θα μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ… μέχρι να φύγει. Και εδώ η αποχώρηση δεν θα είναι επιπέδου «Ομπρέλα», αλλά πολύ πιο μαζική. Μαζί με την πρώην υπουργό, η ομάδα αυτή αριθμεί 7 βουλευτές.
Τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τη Σία Αναγνωστοπούλου, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τη Θεανώ Φωτίου και τη Μερόπη Τζούφη. Αν, λοιπόν, η σύγκρουση τους οδηγήσει στην έξοδο από την Κουμουνδούρου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει με 38 βουλευτές.
Ο «μαγικός» αριθμός «10»
Οι 7 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου, μαζί με τους δύο της «Ομπρέλας», δεν αρκούν για να σχηματιστεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο αριθμός που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, είναι δέκα.
Οι «ταλαντευόμενοι»
Πάντως, όλοι γνωρίζουν πως μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα 5 βουλευτές που ταλαντεύονται για το αν παραμείνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα αποχωρήσουν – σε περίπτωση πάντα που δεν ηρεμήσουν τα πράγματα.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι σε περίπτωση που τελικά ξεσπάσει νέος γύρος αποχωρήσεων πρωτοκλασάτων στελεχών, τότε είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει ένα «ντόμινο» αποχωρήσεων και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, γεγονός που θα επιφέρει ένα νέο τεράστιο πλήγμα στη νέα ηγετική ομάδα.