ΣΥΡΙΖΑ: Τα «καρφιά» Τσακαλώτου σε Κασσελάκη και οι επόμενες κινήσεις της Έφης Αχτσιόγλου
Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να είναι ευτυχής για τις αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως στο εσωτερικό του κόμματος το τοπίο είναι θολό...
Τα δεδομένα πάντως είναι σαφή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ήδη δύο βουλευτές και το εσωκομματικό μέτωπο είναι ανοιχτό με την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να είναι σε αναμονή για τις αποφάσεις της.
Άλλωστε, θεωρείται σίγουρη η δημιουργία νέου κόμματος ενόψει και των ευρωεκλογών και με την απομάκρυνση από τον ΣΥΡΙΖΑ στελεχών όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Πέτη Πέρκα και άλλοι. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι σε ένα πιο «προχωρημένο» σενάριο, η τάση Αχτσιόγλου φέρεται να εξετάζει την υπό προϋποθέσεις συνεργασία με την «Ομπρέλα» του κ. Τσακαλώτου
Στο «στρατόπεδο» της ομάδας «6 + 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, εντείνονται τις τελευταίες ώρες οι διαβουλεύσεις αποτιμώντας όλα τα δεδομένα, αλλά και τις προεκτάσεις μιας νέας διάσπασης.
Σενάρια συμπόρευσης Τσακαλώτου- Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της είχαν χθες μία ακόμη σύσκεψη. Και αυτό γιατί μπορεί να είπαν ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα, όμως κανείς δεν βλέπει θετικά τον Στέφανο Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.
Το Σάββατο διοργανώνει πανελλαδική διάσκεψη στελεχών, για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα. Μπορεί πάντως κάποιοι να μιλούν για συμπόρευση Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου, όμως αυτό για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται.
Στη χθεσινή σύσκεψη, πάντως της ομάδας Αχτσιόγλου, συμμετείχε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, και ο Γιάννης Δραγασάκης με το ιστορικό στέλεχος να δείχνει με την δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής ιδιαιτέρως δυσαρεστημένο από τις εξελίξεις.
Ο χρησμός του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Στην «Ομπρέλα» μελετούν τα επόμενα βήματά τους για τη συγκρότηση της Κίνησης που ετοιμάζουν. Θέλουν πριν τη δημιουργία του νέου κόμματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές να συνομιλήσουν με πολύ κόσμο είτε ανένταχτο είτε απογοητευμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ που απομακρύνθηκε μετά τις ήττες του 2019 και του 2023.
Μιλώντας στο ATTICA TV o Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τον ενδιαφέρει η διακυβέρνηση του τόπου και ότι ο στόχος της «Ομπρέλας», είναι να συγκροτήσει ένα μπλοκ δυνάμεων, που θα διεκδικήσει να κυβερνήσει τη χώρα με ριζοσπαστικό τρόπο. «Αυτό θέλω να συζητήσω με όλα τα κομμάτια της Αριστεράς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.
Επίσης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως θέλει να έχει καλείς σχέσεις «ακόμη και με όσους δεν φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ» ενώ έδειξε να συμφωνεί με το κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου («6+6») που άσκησε σφοδρή κριτική στον Στ. Κασσελάκη αλλά παραμένει στο κόμμα.
Το κείμενο της ομάδας «6+6», στο οποίο η νέα ηγεσία του κόμματος εγκαλείται ότι «δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου» συνυπογράφεται από τους 7 βουλευτές: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου και Μερόπη Τζούφη.
Αν οι τελευταίοι οδηγηθούν στην έξοδο και μάλιστα πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα πέφτει στους 38 βουλευτές.
Μιλώντας στο Attica TV, ο κ. Τσακαλώτος ανάφερε πως «δεν μπορώ να είμαι σε κόμμα που ο πρόεδρος λέει στην Κεντρική Επιτροπή συμφωνήστε μαζί μου γιατί αλλιώς έχω το 15% και μπορώ να κάνω δημοψήφισμα, άρα πάω στον δικό μου στρατό. Για αυτό εμείς δεν μπορούμε να είμαστε σε ένα τέτοιο κόμμα που καταργεί τα ενδιάμεσα».
Ο Κασσελάκης ήθελε άλλο κόμμα
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ιδεολογία» και ότι δεν αρκεί μόνο ο «αντιμητσοτακικός λόγος». «Εάν μένεις στην επίθεση στον Μητσοτάκη ως πρόσωπο τότε δεν παράγεις πολιτική» είπε, για να συμπληρώσει πως είναι παράξενο να κάνεις πολιτική χωρίς ανάλυση, είπε, «καρφώνοντας» τον Στέφανο Κασσελάκη ότι μπορεί να τον κατηγορήσει για... θεωρητικό. Επ' αυτού, μάλιστα, υπογράμμισε ότι «δεν μπορείς να μιλάς απευθείας με τον λαό, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή πολιτικής και η ανάλυση της πολιτικής».
«Εξ αρχής», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος, «φάνηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε άλλο κόμμα». Όπως είπε, «ο κ. Κασσελάκης καταργεί τα ενδιάμεσα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έδειξε με την πρότασή του για δημοψήφισμα επί των διαγραφών από τη βάση του κόμματος».
«Είναι προφανές ότι κ. Κασσελάκης συνεχίζει την πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς το κέντρο χωρίς τα χαρίσματα του πρώην προέδρου», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Δεν έχω επικοινωνία με τον Τσίπρα
«Δεν έχω καμία επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, εδώ και εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην προεκλογική τακτική των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη είπε πως είχαν μια «αισχρή και προβληματική ρητορική» και πρόσθεσε πως είχε πει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να πει ότι δεν υποστηρίζει κάποιον εκ των υποψηφίων κρατώντας την ουδετερότητά του.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για εμάς...»
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μπλοκ δυνάμεων που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση», είπε αναφερόμενος στα επόμενα βήματα όσων αποχώρησαν ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για εμάς», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «ο κόσμος αγωνιά για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα».
«Δεν θα κάνουμε τα λάθη των προηγούμενων να πούμε ότι έφταιγε ο ένας ή ο άλλος. Θέλουμε να μιλήσουμε για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η ακρίβεια», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως όλα αυτά δεν γίνονται μόνο με έναν «αντιμητσοτακικό λόγο».
«Η Αριστερά που αντιπροσωπεύεται από τον κόσμο που μπορεί να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συνεργασιών», είπε απαντώντας σε ερώτηση περί συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ.
«Θεωρώ ότι θα υπάρξουν εξελίξεις», είπε σχετικά με το τι θα πράξουν τα στελέχη γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με όσους αποχωρήσουν. «Δεν χτίζεις το νέο πάνω στον εμφύλιο του παλιού», είπε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μόνο εύκολη κριτική
«Ένα από τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μετά την εμπειρία της κυβέρνησης σταμάτησε να είναι φορέας παραγωγής πολιτικής», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως ένα από τα λάθη του ήταν πως δεν έκανε αρκετή κριτική στο κόμμα του.
Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μείνει απλά στην κριτική κατά της κυβέρνησης που καλώς γινόταν αλλά δυστυχώς χωρίς την ταυτόχρονη παραγωγή πολιτικής.