ΤΑ ΠΥΡΑ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Από την αποθέωση Τσακαλώτου για το «μαξιλάρι»των 37 δισ. ευρώ, στην γραμμή Πολάκη
Δύο διαφορετικές εκδοχές για το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που συγκέντρωσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ανάλογα με το τι τον συμφέρει σε επίπεδο τακτικής, έχει δώσει μέσα σε 15 ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η αξιοπιστία δεν αποτελεί το δυνατό του «χαρτί»
Νέο γύρο εσωκομματικής έντασης πυροδοτεί η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να χαρακτηρίσει το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ που συγκέντρωσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ως «τη μνημονιακότερη πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο κ. Τσακαλώτος ήταν η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε, χθες, συνέντευξη του στο Mega, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αποστροφή που δεν θα μπορούσε να περάσει «αναίμακτα», καθώς το «μαξιλάρι» αποτελούσε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το, επίτευγμα του. «Αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια χάρη σε αυτήν την παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το δήθεν αχρείαστο μαξιλάρι είναι εξαιρετικά σημαντική, υπαρκτή και μεγάλη (…) Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε», είχε δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, στις 15/04/2020.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης αυτοαναιρείται, καθώς δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από την ομιλία του στον Economist, όπου είχε αποθεώσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την επιτυχία του «μαξιλαριού».
«Η S&P αναφέρεται επίσης στο τωρινό 37 δις ταμειακό απόθεμα ως «πολύ μεγάλη ρευστότητα» για το μέγεθος της οικονομίας. Να θυμήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα», είχε πει στις 26/10/2023, ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η αναφορά είχε πραγματοποιηθεί στον απόηχο της συνάντησης που είχε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον Ευκλείδη Τσάκαλωτο, στην Κουμουνδούρου. Εκεί που ο πρώην υπουργός Οικονομικών του είχε ζητήσει να πάρει πίσω τις διαγραφές των Νίκο Φίλη, Δημήτρης Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη. Έκτοτε, κύλησε πολύ «νερό στο αυλάκι».
Ο Τσακαλώτος και η «Ομπρέλα» έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη «θυελλώδη» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Και ξαφνικά, ο πρώην υπουργός, από σημείο αναφοράς στα διεθνή οικονομικά φόρουμ, μετατράπηκε στον «μνημονιακό κακό λύκο» του νεοσυριζαίικου «παραμυθιού». Με απλά λόγια, ο Στέφανος Κασσελάκης υιοθέτησε πλήρως τη ρητορική του Παύλου Πολάκη και τω συν αυτώ, που κατηγορούσαν τον Ευκλειδη Τσακαλώτο για τα πάντα. Όμως, στην πραγματικότητα, οι επιθέσεις για το «μαξιλάρι» δεν στρέφονται κατά του πρώην «Τσάρου» της Οικονομίας, αλλά κατά του πολιτικού του προϊσταμένου, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα, που είχε πάντα τον τελευταίο λόγο σε αυτές τις υποθέσεις. Προσπαθώντας, λοιπόν, να χτυπήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσοι άσκησαν κριτική στο «μαξιλάρι», στην πραγματικότητα επιτέθηκαν κατά του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας εκείνους που ισχυρίζονται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται μια «βίαιη αποτσιπροποίηση». Μάλιστα, ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι όλες οι κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις από ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, στο οποίο μετείχε και το κόμμα. Και τότε αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα.
Οργή Δραγασάκη και λοιπόν πρώην υπουργών
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε έντονο ύφος ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που όπως σημείωσε, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή, που δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές. «Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος. Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον», ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα.
Μαζί του συντάχθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης. «Όπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας», ανέφερε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών.
«Προσυπογράφω απολύτως όσα έγραψε ο Γιάννης Δραγασάκης. Η υπονόμευση μιας εμβληματικής επιτυχίας της Κυβέρνησης Τσίπρα που εξασφάλισε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και μια σοβαρή ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, πλήττει την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δίνει «αέρα στα πανιά» της προπαγάνδας της Δεξιάς. Πρόεδρε πρόσεχε γιατί λίγες ημέρες πριν, στην ομιλία σου στον Economist, υποστήριζες τα εντελώς αντίθετα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Με το γνωστό φλεγματικό ύφος του σχολίασε τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επί υπουργίας του οποίου έγινε το «μαξιλάρι»
Σε ανάρτησή του, ο πρώην υπουργός και ανεξάρτητος πλέον βουλευτής σημειώνει:
«Αν ρωτούσαμε μερικούς ιστορικούς της Αριστεράς ποια στοιχεία συγκροτούν την όλη Αριστερά τα τελευταία 150 χρόνια, μπορεί να είχαμε κάποιες διαφορές στις απαντήσεις που θα παίρναμε. Σίγουρα όλοι θα μας έλεγαν για την αναδιανεμητική φορολογία, το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη του εργατικού κινήματος», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα social media.
«Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν το κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το "νέο". ΥΓ: Ο ανταγωνισμός εικάζω δεν θα έμπαινε στις τοπ 100 προτεραιότητες της Αριστεράς» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.