ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ

Ο Κασσελάκης πετάει τη μπάλα στην Αχτσιόγλου

Στα… σχοινιά ο νέος πρόεδρος -Τι θα αποφασίσει η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου στη συνδιάσκεψη της Κυριακής – Τι ρόλο αναζητούν για τον Αλέξη Χαρίτση οι διαφωνούντες

Ο Κασσελάκης πετάει τη μπάλα στην Αχτσιόγλου
6'

«Τώρα είναι αργά». Αυτό είναι το γενικότερο συμπέρασμα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απέλπιδα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα με συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους των αντιμαχόμενων στρατοπέδων να διασφαλιστεί η ενότητα. Εξάλλου, ό,τι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να χτίσει από τη μια, ο Στέφανος Κασσελάκης -και όποιος του γράφει ατάκες- το γκρεμίζει σε ένα λεπτό. Πώς μπορεί να αντιδράσει η «ομάδα Αχτσιόγλου» όταν ο πρόεδρος του κόμματος θέτει βαρύτατους χαρακτηρισμούς περί αποστασίας;

Ή όταν από το «θα κερδίσω τον Μητσοτάκη» πάει στο «θέτω τον πήχη στο 17%»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό βαρόμετρο της Opinion Poll έπεσε έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια και τις εκλογές του Μαΐου του 2012 πιο κάτω από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι του θεωρούν κατά πλειοψηφία ότι το κόμμα θα πάει ακόμα χειρότερα, ενώ την ίδια ώρα δηλώνουν επίσης κατά πλειοψηφία ότι θα ψήφιζαν ένα «αμιγώς αριστερό κόμμα». O ΣΥΡΙΖΑ χάνει προς τρεις κατευθύνσεις: ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και αναποφάσιστους, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών της Opinion Poll. Κι όπως λέει ο

Ζαχαρίας Ζούπης: Η δημοφιλία του Κασσελάκη κατρακυλάει και είναι πλέον ίση με του Κυριάκου Βελόπουλου.

Και μέσα σε αυτό το πολύ κακό τοπίο ο Κασσελάκης στοχοποιεί πλέον την Αχτσιόγλου ως το βασικό του πρόβλημα, αφήνοντας παράλληλα και αιχμές για Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν έχει ανάγκη κανένα μαξιλάρι των 37 δις. για να κερδίσει…

Ποιοι θα κουνήσουν μαντίλι σύντομα;

Κάπως έτσι οι σκέψεις για αποχώρηση «αγκαλιάζουν» ακόμα περισσότερα στελέχη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία ακόμα και στην εκδήλωση της «Ομπρέλας» στο «Τριανόν» είχε πει πως «δεν μπορώ να φύγω», όμως σε συνέντευξή της την Πέμπτη στο Kontra τόνισε: «Θα μιλήσω πάρα πολύ ειλικρινά. Είμαι σε σκέψη για να αποχωρήσω. Γιατί σε αυτό το πλαίσιο δεν κρύβω τα λόγια μου. Δεν είναι εύκολο να αποχωρήσεις από ένα κόμμα στο οποίο έχεις δώσει πολλά πράγματα. Στην Αριστερά είμαι από τα 18 μου χρόνια. Όταν είσαι τόσα χρόνια, βαραίνουν πάρα πολλά πράγματα. Δίνω τον χρόνο που χρειάζομαι για να μπορώ να αποφασίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ που φτιάξαμε κατοικεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ; Θέλω να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα».

Ο Πέτρος Κόκκαλης ήδη δήλωσε την αποχώρησή του από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία από τα έξι μέλη που εξέλεξε το 2019, έχει μείνει μόνο με τρία και έναν από τους τρεις, τον Κώστα Αρβανίτη, να δηλώνει σε συνέντευξή του:

«Πολλές φορές ο πρόεδρος μας φέρνει σε δύσκολη θέση, όπως για παράδειγμα με τα 37 δισ. ευρώ. Δεν μπορείς να λες ότι ο Τσακαλώτος το πήγε λάθος, ο Δραγασάκης το πήγε λάθος, γιατί γεννιέται το ερώτημα “πού ήταν ο τότε πρωθυπουργός”; Μειώνεις τον πρόεδρό μου έτσι, χαμηλώνεις τον πήχη για τον πρόεδρό μου, δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτό. Ο κ. Κασσελάκης οφείλει να ακούει, να δημιουργήσει πολιτικό κέντρο και να πάει στο συνέδριο», ενώ συμπλήρωσε δεικτικά «Και πάλι καλά που παίρνουμε 14% στις δημοσκοπήσεις».

Οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι ένας από τους ανθρώπους που πρόκειται να… χαιρετίσει πολύ σύντομα, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η κυρία Αχτσιόγλου είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που έτσι κι αλλιώς είναι κόκκινο πανί για τους «νεοπροεδρικούς».

Με το ένα πόδι εκτός η Έφη

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη της «ομάδας Αχτσιόγλου», όπου θα πάρουν μέρος περίπου 1.000 στελέχη που παραμένουν μέχρι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα της τάσης 6+6 δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη συζήτηση που είχε προηγηθεί της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Τότε η πλειοψηφία των στελεχών της είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στο κόμμα.

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη όμως στην Κεντρική Επιτροπή, το δημοψήφισμα, τα περί «πέμπτης φάλαγγας», η κριτική στο «μαξιλάρι» και τα περί «πατριωτικής Αριστεράς», αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στα στελέχη της «ομάδας Αχτσιόγλου». Ειδικά οι βαρύτατες κατηγορίες Ο πρόεδρος τους υποσχέθηκε, στη συνέντευξή του, να φτιάξει ένα καινούργιο «Πολιτικό Κέντρο», στο οποίο τα κορυφαία στελέχη, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος θα πάρουν μέρος, όμως αυτό δεν φαίνεται να φτάνει για να αμβλύνει τις διαφορές.

Η συνδιάσκεψη δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε τελική απόφαση, όμως θα φανεί το κλίμα. Η απαισιοδοξία πάντως για την πορεία τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον έκδηλη και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Επίσης παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν για «μασάζ», δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυρία Αχτσιόγλου θα παραμείνει στο κόμμα. Οι πιθανότητες γέρνουν προς την αποχώρηση…

Αποχώρησε και η νεολαία της Ομπρέλας

Με ανακοίνωσή τους, αποχώρησαν την Παρασκευή από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι «νέοι της Ομπρέλας». Η ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θεωρούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του, καθώς είναι πλήρως απαξιωμένος. Ο τρόπος εκλογής του προέδρου από τη βάση, αλλά και η ανάγκη ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν στον τιμόνι έναν τυχοδιώκτη που θα μπορούσε να ανήκει σε οποιοδήποτε κόμμα, απλώς επειδή ξεχείλιζε από νεανική ενέργεια και αυτοπεποίθηση και χειριζόταν απενοχοποιημένα τα ψηφιακά μέσα».

Στη συνέχεια η νεολαία της Ομπρέλας υποστηρίζει: «Δυστυχώς το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο εγκολπώθηκε στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και εξαπολύει ανίερες επιθέσεις στο κυβερνητικό του έργο, με όπλο τη συνωμοσιολογία και την ψευδολογία, με το βλέμμα σε όσους/ες ψάχνουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να χρεώσουν αποτυχίες και ματαιώσεις. Η τοξικότητα όμως δεν μπορεί να κουκουλώσει την πολιτική ένδεια».

Οι σχεδιασμοί για νέα κόμματα

Στο παρασκήνιο γίνονται πολλές συζητήσεις είτε για την ίδρυση νέων πολιτικών φορέων, είτε για την δημιουργία μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας ως μαγιά για κάτι νέο στο μέλλον.

Για το νέο «κοινοβουλευτικό κόμμα» που βρίσκεται έστω και θεωρητικά στα σκαριά έχουν αρχίσει αθόρυβα να ψάχνουν και για αρχηγό. Δύσκολο να βγει μπροστά ο Ευκλ.Τσακαλώτος ή η Έφη Αχτσιόγλου… Ας μην ξεχνάμε ότι και οι δύο έχασαν από τον Κασσελάκη, οπότε είναι άκομψο να βγουν ξανά μπροστά για αρχηγία. Ούτε το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη έχει κάποια βάση όπως βιάζονται κάποιοι να γράψουν.

Ο κλήρος φαίνεται να πέφτει σε έναν άλλο Αλέξη, τον Χαρίτση ο οποίος είναι έμπειρος κοινοβουλευτικά, ψύχραιμος, μετριοπαθής και δυναμικός όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Διαθέτει δηλαδή τα προσόντα μιας… ήρεμης δύναμης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακούγεται και το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος αν και έχει αρχηγική στόφα, είναι αρκετά νέος και έχει χρόνια μπροστά του όπως λένε όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή