Tι σημαίνουν τα καρφιά Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για Black Friday;

Οι παραπάνω αναφορές και οι αιχμές του πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαίες.
INTIME.

«Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday -50%, αν συνεχίσετε έτσι», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας έτσι το στίγμα για το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο

«Βέλη» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για «τις απουσίες πολλών βουλευτών του» από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του. Απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday -50% αν συνεχίσετε έτσι».

«Σε αντίθεση με το πως τον είχα συνηθίσει πιο ήπιο, τον είδα ιδιαίτερα επιθετικό σήμερα. Κι αναρωτιέμαι. Είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογη η επιθετικότητά σας με τα ποσοστά για το κόμμα σας στις δημοσκοπήσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος και πάλι στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: «Με το ζόρι οι μισοί»

«Αναρωτιέμαι αν αυτή η ένταση είχε να κάνει με το γεγονός ότι παρόντες σήμερα στη συζήτηση ενός κόμματος που υποτίθεται κόπτεται για την κοινοβουλευτική τάξη και τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με το ζόρι ήταν οι μισοί βουλευτές σας», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα «εργαλεία που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019» ο πρωθυπουργός είπε: «Στην ουσία της κριτικής. Είπατε για ακόμα μία φορά ότι το 2019 μας είχατε παραδώσει όλα τα «εργαλεία». Είχαμε όλα τα μέσα στη διάθεση μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

«Τι ήταν αυτά τα εργαλεία που μας παραδώσατε αναρωτιόμουν. Φαντάζεσαι παραπάνω αεροπλάνα, συντονιστικά κέντρα, υποδομές, πόρους, ταμεία που θα μπορούσαμε να εκταμιεύσουμε πόρους για να στηρίξουμε την πολιτική προστασία. Τι από όλα αυτά παραδώσατε;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια.

Οι παραπάνω αναφορές και οι αιχμές του πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαίες. Το γαλάζιο οικοσύστημα γνωρίζει ότι σε λίγο καιρό το κόμμα Κασσελάκη ίσως να είναι η τελευταία φορά που κοντράρει τη ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε είναι γνωστό στην δημοσιογραφική και την πολιτική «Ιερουσαλήμ», ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει κομπιουτεράκια και κάνουν προσθαφαιρέσεις για να δουν πόσο πιο κάτω από τους 45 βουλευτές θα πέσουν…

Με βάση την τωρινή δύναμη των 45 βουλευτών που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα αριθμητικά δεδομένα που προκύπτουν από τα προγνωστικά για τις νέες αποχωρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν όμως μετά την έξοδο Τσακαλώτου, ανοίξει την πόρτα της Κουμουνδούρου και η ομάδα Αχτσιόγλου τότε στην Ολομέλεια της Βουλής διαμορφώνεται μια άλλη εξίσωση – εφιάλτης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπαρκτό σενάριο να εγκαταλείψει η ομάδα Αχτσιόγλου, θα σήμαινε αυτομάτως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα μετρούσε 7 βουλευτές λιγότερους και η απαρτία της θα περιοριζόταν στους 38.

Η δε, κοινοβουλευτική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τον ανταγωνιστή για το «ρετιρέ» της κεντροαριστερής «πολυκατοικίας», θα μειωνόταν στο μισό. Υπάρχει όμως και χειρότερο σενάριο όπως η πρόβλεψη του ανεξάρτητου πλέον, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη για τους έως 12 βουλευτές που θα εγκαταλείψουν την πολιτική στέγη του ΣΥΡΙΖΑ, και ο αριθμός τους μάλιστα πληροί – τα όρια του κανονισμού της Βουλής- για να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα. Σε αυτό το σενάριο οι ανατροπές θα είναι σεισμικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε κι άλλο από τον χώρο που καταλαμβάνει έως και αυτήν την στιγμή στην Ολομέλεια, ενώ με 35 βουλευτές θα χειροτέρευαν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί με το ΠΑΣΟΚ των 32 βουλευτών.

Ακόμη πιο δυσοίωνες για τις έδρες που θα εξασφάλιζε το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι οι δημοσκοπικές μετρήσεις. Ειδικά στον σφυγμό της Prorata για τον μήνα Νοέμβριο η υποχώρηση στο 10,5% που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να απειλείται από το Κ.Κ.Ε. για την τρίτη θέση.

Σε αυτή την περίπτωση πάντως και ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα κέρδιζε το εισιτήριο για την Εθνική Αντιπροσωπεία, οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κάτω και από τις 32 που έχει το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή Βουλή. Ενδεχόμενη διατήρηση των υπαρχόντων συσχετισμών πάντως θα μπορούσε σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές να επιστρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στο 2012.

Σχετικές ειδήσεις