Το «debate» Κασσελάκη - Αχτσιόγλου και η παρουσία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
Έναν άτυπο «διάλογο» είχαν το βράδυ της Πέμπτης, ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν εκατέρωθεν «βολές», στην πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα στον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που φιλοδοξεί να καταστεί ο νέος προοδευτικός πόλος.
Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση στήριξη προς τον διάδοχο του – παρά το γεγονός ότι κάποιες αναφορές του τελευταίου, ενόχλησαν τα στελέχη που έχουν ως σημείο αναφοράς τον πρώην πρωθυπουργό.
Το «debate» Κασσελάκη – Αχτσιόγλου
Η κακιά συνήθεια της αργοπορίας της έναρξης των κομματικών διαδικασιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν σταμάτησε μετά την αλλαγή ηγεσίας, αφού φαίνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει την «παράδοση» του προκατόχου του.
Έτσι, η προγραμματισμένη για τις 17.30 συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε στις 18.20. Πάντως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι η χθεσινή αργοπορία στην έναρξη της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη είχε άλλη αιτία. Αυτή δεν ήταν άλλη, παρά η προγραμματισμένη για τις 19.00, συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου, στον ANT1.
Για την ακρίβεια, οι ίδιοι άνθρωποι, υποστηρίζουν ότι επιδίωξε να συμπέσει με την μέχρι πρώην υπουργό, έτσι ώστε να υπάρξει ένα άτυπο «debate» ανάμεσα στους αντιπάλους της πρόσφατης εσωκομματικής αναμέτρησης.
Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του με μια σφοδρή επίθεση εναντίον των έντεκα βουλευτών που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου πριν από λίγες ημέρες.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, τόνισε πως ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ 47 βουλευτές, όχι 36. «Και μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 Βουλευτές. Η ηθική μας Κοινοβουλετική Παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου, ήταν εξίσου σκληρή. «ο ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογή της νέας ηγεσίας έχει εισέλθει σε μια φάση ολοκληρωτικής μετάλλαξης και απομάκρυνσης από τις πυρηνικές αρχές που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, θέσεις που δεν έχουν κατ’ ουδένα τρόπο σχέση με τις αξίες της Αριστεράς», σημείωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους.... Το ότι για μήνες δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές», υποστήριξε στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης, επιμένοντας εμμέσως, πλην σαφώς, «πολάκια» θεωρία περί «υπονομευτών».
«Αν θέλαμε τις καρέκλες, θα μέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα αποδεχόμασταν τις προνομιακές θέσεις που μας πρόσφερε, όπως ισχυρίζεται, ο κ. Κασσελάκης. Δεν θα φεύγαμε από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να ξεκινήσουμε από την αρχή. Είναι βαθιά αντιφατικοί αυτοί οι ισχυρισμοί», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, επιστρέφοντας τα «πυρά» προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, το μεγάλο γεγονός της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσιάσου του στο όργανο ερμηνεύτηκε από τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ως στήριξη από την πλευρά του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον διάδοχο του.
Ωστόσο, υπήρξε μια αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη, στην αρχή της ομιλίας του, που δεν άρεσε καθόλου σε ορισμένους βουλευτές και ορισμένα στελέχη του κόμματος που ως αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.
«Η πραγματικότητα είναι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια αίθουσα είχε κάποτε 149 βουλευτές, μετά 145, μετά 86, μετά 71, μετά 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία. Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών», είπε ο πρόεδρος του κόμματος προκαλώντας την ενόχληση ορισμένων.