Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέτωπο στις διαχρονικές παθογένειες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρθηκε στις «σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες αλλαγές» που υλοποιεί η κυβέρνηση.
EUROKINISSI

Στις «σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες αλλαγές» που υλοποιεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών, η οποία όπως είπε, απαντάει στο πρόβλημα της αυξανόμενης αποχής, διευκολύνοντας την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όχι μόνο από τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και από αυτούς που η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη, όπως άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, ασθενείς, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που έχουν εξετάσεις.

Έτσι συνέχεια αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη με την αυστηροποίηση του πλαισίου, όπως ο αυστηρός περιορισμός των αναβολών σε αποκλειστικά μία, ώστε να μην παρατείνονται επ' άπειρον οι δίκες. «Αυτή την εβδομάδα βρίσκονται σε διαβούλευση νομοθετικές πρωτοβουλίες μας οι οποίες εισάγουν, μπορώ να πω, φιλόδοξες καινοτομίες με στόχο την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας και της έκδοσης των αποφάσεων καθώς και την καταπολέμηση της δικομανίας. Πιο σημαντική όλων είναι ο αυστηρός περιορισμός των αναβολών σε αποκλειστικά μία, ώστε να μην παρατείνονται επ’ άπειρον οι δίκες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην τέταρτη κατά σειρά αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα που ήρθε από τον οίκο Fitch, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας με το πρόγραμμα "Μόνιμη Μείωση Τιμών» και τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας με επιβολή υψηλών προστίμων. Για την ακρίβεια τονίζει την καλή πορεία του προγράμματος «Μόνιμης Μείωση Τιμών» με 1.277 προϊόντα από 98 εταιρείες, καθώς και τους εντατικούς ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ανάρτηση του δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ανθεκτικότητας του κράτους, που όπως ανέφερε, είναι εφαλτήριο για το μέλλον.

«Η μόνη δυνατή επιλογή που έχουμε σήμερα -ατομικά και συλλογικά- είναι η έγκαιρη προσαρμογή στη νέα απαιτητική πραγματικότητα. Οι οικονομικοί κραδασμοί, η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές, οι μεταναστευτικές μετακινήσεις και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις -όπως γράφει και στο καινούργιο του βιβλίο ο Βρετανός ιστορικός Niall Ferguson «Καταστροφές - Μαθήματα ιστορίας για τη Δύση» - γίνονται πλέον κρίκοι μιας αλυσίδας που τυλίγει απειλητικά την ευημερία και τη συνοχή των κοινωνιών, γεννώντας την αβεβαιότητα και την αμφιβολία. Ταυτόχρονα, δοκιμάζουν τις αντοχές του κράτους να προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες του. Αλλά και τις δυνατότητες κάθε τόπου να ζήσει και να αναπτυχθεί, όπως αρχικά έχει ο ίδιος επιλέξει.

Γι' αυτό πρέπει να αναζητήσουμε όχι την επάνοδο σε μια παλιά κανονικότητα αλλά να υπερβούμε τις κρίσεις τολμώντας γενναίες αλλαγές, μετατρέποντας δηλαδή σε μόνιμες ευκαιρίες τις πρόσκαιρες δυσκολίες. Αυτή την Ελλάδα του 21ου αιώνα χτίζουμε ημέρα με την ημέρα, ανοίγοντας μέτωπο με διαχρονικές παθογένειες. Μια χώρα που δεν θα ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά θα τις συνδιαμορφώνει. Η ανθεκτικότητα συνιστά εφαλτήριο για το μέλλον" ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.