ΣΥΡΙΖΑ: Σε «τεντωμένο σχοινί» οι εσωκομματικές ισορροπίες στον δρόμο προς το Συνέδριο
Ένα νέο τοπίο έχει διαμορφωθεί στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς έχουν δημιουργηθεί πολλές και διαφορετικές ομάδες, ακόμα και ανάμεσα στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίες και θα επιδιώξουν να παίξουν κεντρικό ρόλο στον δρόμο προς το Συνέδριο και προς τις ευρωεκλογές.
Τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρουσίασαν μια καινούργια μεγάλη εικόνα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Το ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος, καθώς η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα, χωρίς καν να κατατεθούν τροπολογίες, παρά μόνο προτάσεις για επί μέρους διορθώσεις στην πολιτική απόφαση.
Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις μικρότερου μεγέθους σε μια σειρά από ζητήματα, όπως επίσης, ότι το σκηνικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο ομαδοποιήσεων είναι εντελώς ρευστό. Ακόμα και ανάμεσα στα πρόσωπα που στηρίζουν ανοιχτά και χωρίς αστερίσκους τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα προκύψουν νέες συμμαχίες ανάμεσα σε ομάδες και πρόσωπα, καθώς φαίνεται ότι η ομάδα του Παύλου Πολάκη θέλει να έχει τον έλεγχο σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, κάτι που αργά ή γρήγορα θα τη φέρει αντιμέτωπη με τον υπόλοιπο μηχανισμό.
Ο «πρώτος γύρος» ήταν, μάλιστα, δικός της, αφού κατάφερε να περάσει τη δική της πρόταση για εκλογή νέων κομματικών οργάνων μετά τις ευρωεκλογές και όχι μετά το Συνέδριο -όπως προβλέπει το καταστατικό- με σκοπό να μπορέσει να οργανωθεί καλύτερα.
Οι νέες «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ
Οι θεσμικοί
Πολλά έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στην Κουμουνδούρου. Σε τέτοιο σημείο, που το κόμμα δεν θυμίζει και σε πάρα πολλά την παράταξη που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα της μεγάλης «φουρτούνας», υπήρχαν δύο πρόσωπα που προσπάθησαν να μην το αφήσουν να πέσει στα «βράχια».
Αυτά δεν είναι άλλα, παρά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, δηλαδή η γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί σε πολλούς από τους παλιούς τους συντρόφους να μην άρεσε η στάση που κράτησαν, όμως κέρδισαν την εμπιστοσύνη του νέου προέδρου.
Ο «στενός πυρήνας»
Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, στηρίχθηκε στους Παύλο Πολάκη, Γιώργος Τσίπρα, Δώρα Αυγέρη και Θεοδώρα Τζάκρη – ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη του, προσφέροντας τους κορυφαίες θέσεις στον νέο κομματικό μηχανισμό. Από κοντά και ο βουλευτής Πέτρος Παππάς.
Η αρχική αυτή τετράδα, συνεχίζει να αποτελεί έναν πολύ ισχυρό πόλο στο εσωκομματικό πεδίο. Μάλιστα, φαίνεται ότι η επιρροή τους έχει επεκταθεί εντός της Κεντρικής Επιτροπής και σε μικρομεσαία κομματικά στελέχη, με αποτέλεσμα να αποτελούν την πλειοψηφία στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και την Επιτροπή Θέσεων.
Παρά τις μεγαλοστομίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη ύπαρξη «στενού κύκλου», είναι προφανές ότι αυτός υπάρχει. Το πόσο θα κρατήσει, είναι μια άλλη συζήτηση.
Οι «αυτόνομοι» υποστηρικτές
Εκτός της παραπάνω ομάδας, τον Στέφανο Κασσελάκη στηρίζουν και μια σειρά από στελέχη, τα οποία, ωστόσο, δεν ταυτίζονται με την ομάδα Πολάκη-Τσίπρα-Τζάκρη.
Ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Ρήγας, η Ρένα Δούρου, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Σκορίνης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς -που έχει μετατραπεί σε στενότατο συνεργάτη του προέδρου- και αρκετοί βουλευτές, είναι ανάμεσα σε όσους κινούνται υποστηρικτικά προς τον πρόεδρο, αλλά μακριά από ομαδοποιήσεις. Τουλάχιστον, επί του παρόντος.
Νίκος Παππάς – Χρήστος Σπίρτζης
Ο Νίκος Παππάς εξακολουθεί να αποτελεί έναν ισχυρό πόλο στο εσωκομματικό πεδίο. Όμως, αρκετά πρόσωπα με τα οποία συμπορεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια, έχουν προσχωρήσει στο αμιγώς «κασσελακικό στρατόπεδο».
Στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά δεν έχει πρόβλημα να εκφράσει τις διαφωνίες του με επί μέρους ζητήματα. Κοντά του βρίσκονται αρκετοί βουλευτές και μικρομεσαία στελέχη της βάσης.
Στην παρούσα, ωστόσο, φάση δεν συμπορεύεται με τον παλιό του φίλο, Χρήστο Σπίρτζη, που επανέκαμψε δριμύτερος και φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο αύριο ολόκληρης της προοδευτικής παράταξης.
Η «φρουρά Τσίπρα»
Η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Κώστας Ζαχαριάδης, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «εσωκομματική αντιπολίτευση».
Είναι, όμως, σε θέση να τραβούν το «αυτί» στη νέα ηγεσία και να λαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας. Όπως, επίσης, να πουν τα πράγματα με το όνομα τους, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συν αυτώ παρεκτρέπονται και λασπολογούν εναντίον νυν και πρώην συντρόφων τους.
Διονύσης Τεμπονέρας
Είναι από τα πρόσωπα που συσπειρώνει κοντά του κάποια στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής. Παραμένει αυτόνομος, όμως έχει συχνή επικοινωνία με τα μέλη της «παλιάς φρουράς».