Γεωργιάδης: «Δεν δικαιούμαι να θέτω τον εαυτό μου απέναντι στον Σαμαρά»
Αναστάτωση έχει προκληθεί στην κυβέρνηση η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, για την τροπολογία που προβλέπει τη νομιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών. Τις τελευταίες 24 ώρες ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη έχουν βγει μπροστά, εξηγώντας για το τι αλλάζει στην τροπολογία αλλά και ότι η χώρα δεν θα γίνει «μπάτε σκύλοι αλέστε».
Σε αυτό το μήκος κύματος κυμάνθηκαν και τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ, μιλώντας για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τις αλλαγές που φέρνει η τροπολογία.
«Έχει δικαίωμα να λέει τη γνώμη του ελεύθερα ο Αντώνης Σαμαράς»
«Δεν απαντώ στον Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν θεωρώ ότι η πολιτική μου εμβέλεια δικαιούται να αντιδικεί ή να απαντά στον Αντώνη Σαμαρά. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας πολιτικός που εκλέγεται από τον ελληνικό λαό εδώ και δεκαετίες. Εγώ μόλις 16 χρόνια. Είναι ένας πολιτικός που έχει φτάσει να γίνει πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός. Είναι ο πρωθυπουργός που συνέβαλε καθοριστικά στο να μείνει η χώρα στο ευρώ. Και θα μου επιτρέψετε, λόγω σεβασμού εγώ να μην μπορώ, να μην δικαιούμαι να θέτω τον εαυτό μου απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. Δεν το έκανα στο παρελθόν, δεν θα το κάνω σήμερα, δεν θα το κάνω ποτέ» είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συμπλήρωσε: «Έχει δικαίωμα ο Αντώνης Σαμαράς να λέει τη γνώμη του ελεύθερα και δημόσια. Την ακούω πάντα με σεβασμό και λόγω της πολιτικής του στάσης διαχρονικά υπέρ της προάσπισης της εθνικής ταυτότητας έχει μια αυξημένη ευαισθησία».
Ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι «οι προβληματισμοί του Αντώνη Σαμαρά είναι αληθινοί. Φυσικά και με έχουν απασχολήσει από την αρχή όταν ασχολήθηκα με αυτό το ζήτημα. Δεν έχω λάβει εύκολα αυτή την απόφαση και η τροπολογία είναι τόσο προσεκτικά διατυπωμένη που ο φόβος των ανθρώπων ότι αυτή η τροπολογία θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων λαθρομεταναστών δεν είναι πραγματικός».
«Η τροπολογία είναι σωστή, για αυτό δεν αποσύρεται»
Όσο για το θέμα που προκάλεσε σάλο στη κυβέρνηση, την τροπολογία, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι τη στηρίζει και τόνισε ότι «είναι σωστή, για αυτό δεν αποσύρεται».
«Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σε όσους, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023, αποδείξουν ότι είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν εργασία και έχουν και λευκό ποινικό μητρώο, να μπορούν να πάρουν νόμιμη άδεια διαμονής και εργασίας και για τις οικογένειες που είναι εδώ, όχι να φέρουν άλλες από τη χώρα του» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μάλιστα για όσους αντιδρούν στην τροπολογία είπε ότι «υπάρχει η παρανόηση ότι με την τροπολογία αυτή μειώνουμε την αυτόματη ήδη υφιστάμενη διαδικασία που είναι 7 χρόνια σε 3. Αλλά αυτό γίνεται ήδη με αρχικό νόμο του 2005 και με δεύτερο νόμο του 2014. Άρα αν με ρωτάτε, “υπάρχει στην ελληνική πολιτεία αυτόματη διαδικασία νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών;”, απαντώ ότι υπήρχε από το παρελθόν και εξακολουθεί να ισχύει».
Την ίδια ώρα έσπευσε να ευχαριστήσει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη για την «εξαιρετικά τιμητική αναφορά που έκανε για μένα και την πολιτική μου διαδρομή στη Βουλή. Μίλησε πολύ πολύ καλά για μένα και τιμητικά και τον ευχαριστώ».
Η παρέμβαση Σαμαρά που προκάλεσε αναστάτωση
Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε στην τροπολογία για τριετή παραμονή μεταναστών από τρίτες χώρες οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον τρία χρόνια.
Σε δήλωσή του κάνει λόγο για «ξεκάθαρα λανθασμένη τροπολογία περί παράνομων μεταναστών» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία. «Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά:
«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…
Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν΄ ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».