Πώς η κυβέρνηση έφτασε στην κομματική πειθαρχία;
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της τροπολογίας με την οποία δίνεται η δυνατότητα τριετούς παραμονής για εργασία, σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τρία τελευταία τρία χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, έχουν βεβαίωση από εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Έχουμε μια αρραγή Κ.Ο. που πάντα εκφράζεται αλλά στηρίζει μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για το καλό της κοινωνίας» είπε. «Δεν εντοπίζω ούτε αντιλαμβάνομαι κάποιο κίνδυνο. Δεν θυμάμαι πιο συμπαγή, πιο αρραγή κοινοβουλευτική ομάδα σε πάρα πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις» είπε σε άλλο σημείο των απαντήσεών του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι θα υπάρξει κομματική πειθαρχία εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά. «Είναι προφανές γιατί σε μια ΚΟ υπάρχει μια διαχρονικά εξαίρεση για τους βουλευτές που είναι πρώην πρωθυπουργοί. Δεν υπάρχει καμία απομόνωση του κ. Σαμαρά».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες εάν κάποιος βουλευτής δεν ψηφίσει την τροπολογία είπε: «Οι συνέπειες που προβλέπονται σε περίπτωση που υπάρχει μια ψηφοφορία με κομματική πειθαρχία και δεν ακολουθείται η απόφαση της πλειοψηφίας. Είναι αυτονόητες οι επιπτώσεις αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε εκεί. Ούτε έχουμε κάποια τέτοια αίσθηση, ούτε κάποια τέτοια πληροφορία. Προφανώς οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και όταν δεν τηρούνται υπάρχουν οι αντίστοιχες συνέπειες».
Πάντως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και διαμηνύει ότι δεν κάνει ελληνοποιήσεις γενικώς και ανυπερθέτως, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι τη ρύθμιση υπερασπίζονται δημοσίως στελέχη με «σαμαρική» αναφορά, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Σοφία Βούλτεψη. Μάλιστα, πριν έρθει στη Βουλή, η επίμαχη ρύθμιση πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου και το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ακόμα και οι «σαμαρικοί» βουλευτές στο σύνολό τους θα υπερψηφίσουν, ενώ όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ακόμα κι αν υπάρξουν και κάποιες απουσίες».
Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θετική ψήφο θα δώσουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, ενώ ερώτημα παραμένει η στάση την οποία θα τηρήσει η Πλεύση Ελευθερίας. Επίσης θετική ψήφο θα δώσει και η Νέα Αριστερά ενώ αρνητική ψήφο θα δώσουν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και το κόμμα Νίκη.