Τροπολογία για μετανάστες: Θρίλερ για γερά νεύρα η στάση Σαμαρά - Τι λένε συνεργάτες του
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συζήτηση στη Βουλή επί της τροπολογίας που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.
Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ δύο και τρεις μετά το μεσημέρι. Μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονοματική ψηφοφορία, τα φώτα αναμένεται να πέσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία μετά τη διακηρυγμένη διαφωνία Σαμαρά επί της τροπολογίας, αλλά και τις ενστάσεις «γαλάζιων» βουλευτών.
Μετά τη σαφή τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για «συλλήβδην νομιμοποιήσεις μεταναστών» καθιστώντας την Ελλάδα «φάρο προσέλκυσής» τους, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο κ. Σαμαράς δεν θα υπαναχωρήσει από τη θέση του. Ωστόσο, με ενδιαφέρον αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο αν ο πρώην πρωθυπουργός τελικά θα παραστεί στην ονομαστική ψηφοφορία και καταψηφίσει ή αν θα επιλέξει τελικά να απέχει από τη διαδικασία.
Το σενάριο των βελτιώσεων...
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να παραστεί στην ψηφοφορία και να καταψηφίσει την τροπολογία, εκτός κι αν γίνουν βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής.
Συγκεκριμένα, πηγές δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά λένε πως «είναι της ευθείας γραμμής, θα πάει μέχρι τέλους, θα πάει στη Βουλή και θα καταψηφίσει».
Κάποιοι εκ των συνομιλητών του πάντως αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αν γίνουν κάποιες βελτιώσεις και διευκρινίσεις ίσως τότε ο πρώην πρωθυπουργός να επιλέξει το δρόμο της απουσίας. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση έχει την διάθεση να κάνει πίσω έστω και μισό βήμα…
Αιχμές για την τροπολογία και τον χειρισμό της κυβέρνησης έχουν διατυπώσει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Μπάμπης Αθανασίου, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Στράτος Σιμόπουλος αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως θα την υπερψηφίσουν.
Αυτονόητες οι διαγραφές πλην Σαμαρά
Απέναντι σε αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, εξαιρώντας μόνον τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι πρόβλημα, ούτε θέμα ενόχλησης η διαφωνία Σαμαρά επί της τροπολογίας για τους μετανάστες, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.
Ερωτηθείς αν καταψηφίσει ο κ. Σαμαράς, επανέλαβε πως δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Παράλληλα, τόνισε πως είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία, με εξαίρεση τον πρώην πρωθυπουργό.
Αν κάποιος βουλευτής της ΝΔ καταψηφίσει, είναι αυτονόητη η διαγραφή του, κατέστησε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επισήμανε πως το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας. Αναφερθείς στην τροπολογία είνα πως όσο ισχύει η εργασία ισχύει και η διαμονή των μεταναστών. Επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν υπάρχει θέμα ελληνοποιήσεων ή νομιμοποιήσεων. «Η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία αλλά, σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως αυτή είναι η τρίτη διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά εντός ενός μήνα σε κορυφαίες κυβερνητικές πολιτικές: τα ελληνοτουρκικά, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και εσχάτως την τροπολογία για το μεταναστευτικό.