Πέρασε με 262 «ναι» η τροπολογία για τους μετανάστες - Καταψήφισε ο Σαμαράς - Ότι είχα να πω το είπα
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες κι όπως ήταν αναμενόμενο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την καταψήφισε, σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία του.
Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε λακωνικά αλλά με νόημα πως «ό,τι είχα χρέος να πω το είπα. Και όποιος θέλει να το καταλάβει το κατάλαβε».
Η τροπολογία πέρασε με 262 ναι, 32 ψήφισαν όχι και ένας παρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός μέσα σε 72 ώρες είχε εκφράσει την έντονη ενόχλησή του για την τροπολογία, οδηγώντας την κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας σε μια προσπάθεια να προλάβει τις αρνητικές ψήφους, εξαιρώντας ωστόσο τον Αντώνη Σαμαρά από την ...κύρωση της διαγραφής.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως η τροπολογία δεν αφορά αλλαγή στο καθεστώς για μόνιμη άδεια διαμονής μεταναστών και ότι δεν αποτελεί καμία κίνηση ελληνοποιήσεων.
Παρέμβαση Καιρίδη
«Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε την μέση οδό, την οδό της λογικής, ανάμεσα στα άκρα, την οδό που φέρνει αποτέλεσμα», ξεκαθάρισε νωρίτερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για τη ρύθμιση για τους μετανάστες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.
Ο κ. Καιρίδης τόνισε με έμφαση ότι σε αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει και μια μεγαλύτερη ευθύνη ως η μεγαλύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ιδίως «τώρα που το ζήτημα αυτό καίει την Ευρώπη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές».
Τι προβλέπει το επίμαχο άρθρο
Στο εν λόγω άρθρο ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση).
Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.
Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».