ΣΥΡΙΖΑ: Ο «εχθρός» Ξανθός έφυγε, ο Πολάκης έκανε come back στην Υγεία

Όσοι θυμούνται τη συνύπαρξη των δύο κρητικών στο υπουργείο Υγείας, αναφέρουν ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές. Μάλιστα είχαν φτάσει στο σημείο να μην ανταλλάσσουν καλημέρα.
EUROKINISSI

Τη θέση του τομεάρχη Υγείας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ο Παύλος Πολάκης, με τον χανιώτη βουλευτή να επιστρέφει πολιτικά στο επιστημονικό του πεδίο, μετά από τη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα και την «έξοδο» του εσωκομματικού και ιατρικού «εχθρού» του, Ανδρέα Ξανθού.

Εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν πως ο Παύλος Πολάκης είναι ένας καλός γιατρός. Για τις ημέρες και τα έργα του στο υπουργείο Υγείας, υπάρχουν θετικές απόψεις, αλλά και αρκετές αρνητικές. Ωστόσο, παρά τη θητεία του στο εν λόγω υπουργείο και την επιστημονική του γνώση, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το 2019, στην αντιπολίτευση πλέον, ως τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, έναν άλλον κρητικό γιατρό.

Ο «εχθρός» Ξανθός

Τον -τότε- βουλευτή Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθό, που ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του χανιώτη Πολάκη, στο υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της «πρώτης φοράς Αριστερά». Όσοι θυμούνται τη συνύπαρξη των δύο κρητικών στο υπουργείο, αναφέρουν ότι οι σχέσεις τους μετά από κάποιο διάστημα, δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές.

Για την ακρίβεια, ισχυρίζονται ότι οι δύο άνδρες είχαν φτάσει στο σημείο να μην ανταλλάσσουν καλημέρα.

Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Ο Παύλος Πολάκης χρεώνει στον Ανδρέα Ξανθό ότι ήταν πολύ ήπιος στην αντιπολιτευτική γραμμή του απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε κάθε ευκαιρία έσπευδε να υπενθυμίσει τη δήλωση του ρεθυμνιώτη συντρόφου του, που είχε υποστηρίξει ότι «και εμείς τον κ. Τσιόδρα θα επιλέγαμε ως επικεφαλής για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού».

Επίσης, οι θέσεις που εξέφραζε ο Πολάκης την περίοδο της πανδημίας, προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στον Αλέξη Τσίπρα, που συχνά πυκνά καλούνταν να απολογηθεί για τους ισχυρισμούς του χανιώτη βουλευτή.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον κατηγορούσε για «αντιεμβολιαστική ρητορική» που σαν στόχο είχε να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτή την «πόρτα» προς τους πολίτες που ήταν σκεπτική για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της Covid19.

Πάντως, σε ορισμένα ζητήματα -όπως στην ανάγκη να υπάρξουν και άλλα «όπλα» στη «μάχη» κατά της πανδημίας- ο Παύλος Πολάκης είχε δίκιο. Βέβαια, αυτό που ξεχνάει, είναι το ότι δεν το ζητούσε μόνο αυτός, αλλά αποτελούσε γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά.

Η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση

Η σύγκρουση των δύο κρητικών γιατρών και βουλευτών, για την πανδημία, είχε ελάχιστα δημόσια επεισόδια. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Θεσσαλία, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε: «Υπήρχε όντως μια διαφορετική τοποθέτηση του κ. Πολάκη, με επιχειρήματα που κατά την άποψή μου δεν είχαν σοβαρή επιστημονική βάση.

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε -όπως πάντα- μέσα από τον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα. «Η επιστήμη. Της επιστήμης. Την επιστήμη. Ω επιστήμη… Δηλαδή να πιστεύουμε…Τον Τσιόδρα, το Μαγιορκίνη, το Βασιλακόπουλο και την Παγώνη!!!…Θου κύριε φυλακή τω στόματι μου…Έτσι, κάτι σκέφτηκα… γιατί είδα μια συνέντευξη…», έγραψε, χωρίς να κατονομάσει τον Ανδρέα Ξανθό.

Η σύγκρουση στο Συνέδριο

Τα πράγματα σοβάρεψαν στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι δύο τους αντάλλαξαν σφοδρά πυρά για το επίμαχο ζήτημα.

«Βαρύ λάθος ο μονόδρομος αντιμετώπισης της πανδημίας με τον εμβολιασμό, επειδή κάποιοι τα έσπρωχναν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης, τονίζοντας ότι «η αντιπολίτευση που κάναμε δεν ήταν στην ένταση που έπρεπε. Μετά το Νοέμβρη του 20 χρειαζόμασταν άλλη στρατηγική για την πανδημία από αυτή που και εμείς υποστηρίξαμε».

Σκληρή, πάντως, ήταν και η απάντηση του Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος σημείωσε πως «όποιος επιμένει να θέτει θέμα γραμμής για την πανδημία βάλλει κατά του προέδρου και του κόμματος», προσθέτοντας πως «η στάση μας και η προβολή ενός εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης δεν ήταν προσωπική υπόθεση κανενός, αλλά συλλογική υπόθεση».

Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί πως οι δύο κρητικοί γιατροί είχαν ξεκάθαρα διαφορετικό ύφος και ανήκαν και σε διαφορετική εσωκομματική ομάδα. Ο μεν Πολάκης στους «προεδρικούς», ευρισκόμενος πάντα κοντά στον Νίκο Παππά και ο δε Ξανθός στην «αριστερή αντιπολίτευση», τους «53» και στη συνέχεια στην «Ομπρέλα».

Όπως και να έχει, ο Ανδρέας Ξανθός αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εντάχθηκε στη Νέα Αριστερά. Και έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στη θέση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.