Πρώτος τριγμός στη ΝΔ: Το «όχι» Σαμαρά και οι έξι βουλευτές που τήρησαν την κομματική πειθαρχία
Την πρώτη φορά που επί διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβλήθηκε επίσημα κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ο πρώτος τριγμός στο οικοδόμημα της κυβερνώσας παράταξης.
Μπορεί μάλιστα, σύμφωνα και με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr, το «όχι» του Αντώνη Σαμαρά να θεωρείται λήξαν για το Μέγαρο Μαξίμου, όμως όλοι ξέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαφωνεί ανοιχτά και με άλλα νομοσχέδια, τα οποία αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς εξαιρέθηκε από τον κανόνα της κομματικής πειθαρχίας, κλιμάκωσε όμως την αντίδρασή του, την οποία επισφράγισε με το «όχι». Οι εσωκομματικές αναταράξεις, όμως, δεν αποτράπηκαν. Σύμφωνα με Τα Νέα, υπήρξαν και χθες (όπως και την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού) βουλευτές που πέρασαν από το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά. Ανάμεσά τους ήταν και στελέχη που τοποθετήθηκαν δημόσια για το Μεταναστευτικό είτε με αιχμές είτε με πυρά όπως ο Θάνος Πλεύρης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης και άλλοι που δεν εξέφρασαν επιφυλάξεις όπως ο Τάσος Δημοσχάκης.
Οι έξι ανοικτές διαφωνίες
«Η τροπολογία της κυβέρνησης συνιστά μια έκπτωση από την πολιτική μας. Εγώ αυτό το αντιμετωπίζω ως μια κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής», είχε αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Κατσανιώτης είχε επισημάνει: «Δίνει λάθος μήνυμα προς τα έξω, ιδίως στους διακινητές, ενώ καλλιεργεί προσδοκίες στους αγρότες ότι θα βρουν εργατικά χέρια, που δύσκολα θα πραγματοποιηθούν».
Με τη σειρά του ο Κώστας Καραγκούνης είχε σημειώσει: «Η κυβέρνηση δεν συνηθίζει να αιφνιδιάζει, όμως σε αυτό το συγκεκριμένο αιφνιδίασε... Δίνεται άδεια διαμονής με πολύ πιο χαλαρά κριτήρια, ενώ θα έπρεπε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο».
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Από την εμπειρία μας αυτοί που μπαίνουν παράνομα, καταστρέφουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και δηλώνουν ψευδή στοιχεία για να μην εντοπιστούν».
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης είχε πει: «Δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα και λάθος μήνυμα δίνει... Αυτή η ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει κάλεσμα προς νεοεισερχόμενους μετανάστες».
Ο Στράτος Σιμόπουλος είχε σημειώσει: «Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν κάλλιστα - και θα το κάνουν - να πάρουν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους στις χώρες προέλευσης και προφανώς να τους πουν ότι έχει νομιμοποιηθεί η εργασία τους»...