ΣΥΡΙΖΑ: «Ακροβασίες» μεταξύ κεντρώας «στροφής» και «πολιτικού DNA»

Τρόπο ώστε να ισορροπήσει ανάμεσα στη «στροφή» προς τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» που έχει θέσει ως στόχο και στη διατήρηση ταυτοτικών θέσεων που θα τον ξεχωρίζουν από τη φιλελεύθερη παράταξη, αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και αυτού που ονομάζουν «Ισλαμαμπάντ ατζέντα», να αναδεικνύουν αυτό το πρόβλημα της Κουμουνδούρου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ακροβασίες» μεταξύ κεντρώας «στροφής» και «πολιτικού DNA»
4'

Σε όσες δημοσκοπήσεις έχουν κληθεί οι πολίτες να κατατάξουν τονΣτέφανο Κασσελάκη, ως προς το που πιστεύουν ότι ανήκει ιδεολογικά στο φάσμα Αριστερά-Δεξιά, οι περισσότεροι εκ των ερωτώμενων τον κατατάσσουν στη δεύτερη. Αυτή η απουσία προοδευτικού -ούτε καν αριστερού- στίγματος από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί αντικειμενικά σύγχυση στους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά και σε όσους ακούν τα λεγόμενα του.

Αντικειμενικά και με βάση αρκετές πρόσφατες τοποθετήσεις του, προκαλεί δυσκολίες και στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπιστούν τα λεγόμενα του επικεφαλής τους. Με απλά λόγια, με βάση τις τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και του πολιτικούς σήματος που εκπέμπει, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως απομακρύνεται από τις παραδοσιακές του θέσεις. Και μάλιστα σε θέματα στρατηγικά και όχι απλά σε ζητήματα δευτερευούσης σημασίας.

Δύο σκέψεις για τα ΑΕΙ

Φυσικά, ανάμεσα στα όσα έχει κατά περιόδους δηλώσει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα οποία δείχνουν τη στρατηγική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχωρίζει η άποψη που εξέφρασε πρόσφατα, ότι εκείνος «δεν θα χωρίζει τους Έλληνες ταξικά. Αρκετή διχόνοια έχουμε ζήσει», το οποίο και προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων.

Όμως, οι ταξικές κοινωνίες δεν χρειάζονται κανένα κόμμα ή πρόσωπο για να διαχωρίζει τους ανθρώπους με αυτό τον τρόπο. Φροντίζει να το υπενθυμίζει καθημερινά η ίδια η πραγματικότητα. Και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την άρση του μονοπωλίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κράτος, δηλαδή με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι η εφαρμοσμένη άσκηση ταξικής πολιτικής.

Και φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν δυο τάσεις. Η πρώτη -και η μεγαλύτερη- η οποία είναι κάθετα αντίθετη με την συνταγματική εκτροπή και την παράκαμψη του άρθρου 16 – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Και μια δεύτερη, μειοψηφική, που δείχνει ότι συμφωνεί με την κυβερνητική πρόταση – ασχέτως αν βάζει διάφορα επιμέρους ζητήματα.

Τις προηγούμενες ημέρες, την πρώτη άποψη εκπροσώπησαν ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ υπέρ της δεύτερης τάχθηκε ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι θα συνταχθεί με την απόφαση που θα λάβει το κόμμα του.

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε με μια πολύ επιθετική ανακοίνωση, ως προς τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι “άριστοι” της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και σταθερά θα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμιση της», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Και αυτή τη θέση φαίνεται πως θα επιλέξει και ο Στέφανος Κασσελάκης -που παρότι λαλίστατος για όλα τα ζητήματα, εδώ έχει σιωπήσει- προβληματίζοντας τα στελέχη πρώτης γραμμής που έχουν ως όραμα τη μετεξέλιξη του κόμματος μέσω της λεγόμενης «κεντρώας στροφής». Διότι τα ίδια πρόσωπα, θέτουν ένα ερώτημα που είναι πολύ πιθανό να μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον.

Αυτό δεν είναι άλλο, από το πως θα σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε ένα μαζική και δυναμική αντίδραση από την πλευρά του φοιτητικού κινήματος και του ακαδημαϊκού κόσμου. Θα το στηρίξει, προσβλέποντας σε οφέλη που μπορεί να έχει από τα αριστερά του ή θα κρατήσει μια πιο απόμακρη στάση, με στόχο να «κλείσει το μάτι» στους «νοικοκυραίους».

«Ισλαμαμπάντ ατζέντα» με περίεργη ρητορική

Και μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να μη βρήκε να πει μια κουβέντα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που ετοιμάζεται να αδειοδοτήσει η κυβέρνηση, ωστόσο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με μια διακρατική συμφωνία ανάμεσα στον Άδωνη Γεωργιάδη και την κυβέρνηση του Πακιστάν, έτσι ώστε να έρθουν 500.000 εργάτες από την ασιατική χώρα και να δουλέψουν εποχιακά στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εργασίας και ο πακιστανός ομόλογος του, διέψευσαν την είδηση – έστω και μετά από «επανόρθωση» της πακιστανικής πλευράς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό είναι το λιγότερο. Γιατί το μείζον είναι η ρητορική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά ορισμένα στελέχη του κόμματος δεν θύμιζε προοδευτικό πολιτικό αρχηγό, θεωρώντας ότι με την αντίδραση του υιοθετεί μια ατζέντα που συνήθως θέτει στον δημόσιο διάλογο η ακροδεξιά.

Πρόκειται για ακόμα ένα ζήτημα που αναδεικνύει τις «δυο ψυχές» του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι παρά τα όσα που υποστηρίζουν κατά περιόδους η Νέα Δημοκρατία και η ακροδεξιά, η Κουμουνδούρου -ούτε άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα στην Ελλάδα- ουδέποτε δεν υποστήριξε να μη φυλάσσονται τα σύνορα της χώρας ή να μετατραπεί σε «αποθήκη» απελπισμένων ανθρώπων που στόχος τους είναι να μεταβούν στη Δυτική Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή