Σκέρτσος: Κανείς και καμία από όσους και όσες συμμετέχουμε στην κυβέρνηση δεν είμαστε μόνιμοι
Ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος μίλησε εφ' όλης της ύλης σε συνέντευξή του στη Real News.
Μεταρρυθμίσεις και νομοθετικό έργο, ακρίβεια και οπαδική βία, ομόφυλα ζευγάρια και κορονοϊός συνθέτουν το μενού της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας 'Ακη Σκέρτσου, στην εφημερίδα Realnews. Έχει, όμως, να στείλει και ένα μήνυμα, με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό: Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, αμετακίνητα πρόσωπα όχι.
Στο ερώτημα, αναλυτικώς, για τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, ο 'Α. Σκέρτσος παραπέμπει σε αυτό που «έχει πει ο πρωθυπουργός», ότι, δηλαδή, «υπάρχουν "μόνο αμετακίνητες πολιτικές". Κανείς και καμία από όσους και όσες συμμετέχουμε στην κυβέρνηση δεν είμαστε μόνιμοι. Η βαριά ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις προσδοκίες και απαιτήσεις της κοινωνίας. Οι αλλαγές δεν απαξιώνουν την προσφορά των προσώπων αλλά έχουν στόχο την ακόμη καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης σε κρίσιμα πεδία της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η υγεία και η εργασία με στελέχη που διαθέτουν εμπειρία και μεταρρυθμιστική ορμή».
Στο πρόβλημα της ακρίβειας η κυβέρνηση αντιτάσσει -όπως επισημαίνει- τέσσερα «όπλα»: Πρώτον, «μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων». Δεύτερον, «αυστηροί έλεγχοι στην αγορά και υψηλά πρόστιμα», τρίτον, «η στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ειδικές ομάδες του πληθυσμού που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη -μόνο τον Δεκέμβριο διαθέσαμε 700 εκατομμύρια ευρώ». Και τέταρτον, «η καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού και της επιτροπής ανταγωνισμού».
Θυμίζει δε, στο σημείο αυτό, «τις παρεμβάσεις μας για τα τιμολόγια ενέργειας, για τις προμήθειες των τραπεζών αλλά και τη μόνιμη μείωση της τιμής κατά 5% σε τουλάχιστον 1.200 προϊόντα. Ασφαλώς το πρόβλημα της ακρίβειας δεν εξαφανίστηκε αλλά τα μέτρα απέδωσαν καθώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», αναφέρει κλείνοντας τη συγκεκριμένη απάντηση.
Ξεδιπλώνοντας εξ άλλου το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, ο 'Α. Σκέρτσος δηλώνει πως «μόνο μέσα στον Ιανουάριο έχουμε τις δυο εμβληματικές -ιστορικές θα έλεγα- θεσμικές παρεμβάσεις μας για τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια και την επιστολική ψήφο, αλλά και τα καίριας σημασίας νομοσχέδια για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης και για την οπαδική βία».
Επιπροσθέτως, «στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα παρουσιαστεί προς έγκριση και ένα εξίσου μείζονος σημασίας νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης πλέον και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Είμαστε αποφασισμένοι -αυτό άλλωστε επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών- να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη, για να συγκλίνουμε με τον προηγμένο ευρωπαϊκό πυρήνα στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στα δικαιώματα, στο κράτος, στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία. Αυτές οι αλλαγές θα ξεβολέψουν μερικούς, όμως θα ωφελήσουν τους πολλούς», διαμηνύει επίσης.
Όπως όμως διευκρινίζει εν συνεχεία, «έχουμε ακόμη δρόμο για να κάνουμε πράξη τον πολυδιάστατο συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Οι προκλήσεις χωρίς αμφιβολία είναι πολλές: η ακρίβεια, η περαιτέρω μείωση του επενδυτικού κενού, η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μείωση του ιδιωτικού χρέους, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η ενίσχυση των εξαγωγών, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η αύξηση της απασχόλησης, η κοινωνική συνοχή, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και πάνω απ' όλα η διατήρηση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το "κλειδί" για όλα αυτά είναι οι μεταρρυθμίσεις».
Σε ερώτημα για τα μέτρα που θα ισχύσουν σε ένα μήνα περίπου στα ελληνικά γήπεδα, απαντά πως «πρέπει να λήξει αυτή η ευρωπαϊκή ανορθογραφία αναφορικά με την κατάσταση εντός και εκτός γηπέδων και την οπαδική βία στη χώρα μας. Τα μέτρα που πήραμε στις αρχές Δεκεμβρίου έχουν ένα και μόνο στόχο: να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι ρυθμίσεις που ισχύουν σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από την UEFA και την FIFA. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Το χρωστάμε στους νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα αλλά και στα παιδιά μας και σε κάθε φίλαθλο που θέλει να παρακολουθεί με ασφάλεια ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ψηφιακή ταυτοποίηση εισιτηρίου και κάμερες, σύγχρονες προδιαγραφές και αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την εκπλήρωση αυτού του στόχου».
Η συνέντευξη κλείνει με την έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού, θέμα στο οποίο ο υπουργός Επικρατείας ζητά να δούμε την «ακριβή εικόνα στη χώρα μας». Δηλαδή, «ενώ πράγματι έχει αυξηθεί ο αριθμός των εισαγωγών σε απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, υπάρχει παράλληλα και υψηλός αριθμός εξιτηρίων, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία. Είναι πολύ λιγότερες οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι συγκριτικά με πέρυσι την ίδια περίοδο. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας λαμβάνει έγκαιρα αντιική αγωγή και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τη λοίμωξη από τον ιό SARS COV-2 χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία».
Ενώ απευθύνει έκκληση, κλείνοντας, «να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα αλλά και όσοι ζουν κοντά σε ευάλωτα πρόσωπα». Τέλος, «όλοι μας να τηρούμε τους προστατευτικούς κανόνες υγιεινής. Είναι ζήτημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης», υπογραμμίζει.