Μητσοτάκης: «Το αίτημα για τα F–35 είναι ώριμο, μπορεί να εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
«Το αίτημα για τα F–35 είναι ώριμο και μπορεί να εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ενημερώνοντας παράλληλα ότι σε δύο εβδομάδες αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να δώσει το «παρών» σε επενδυτικό Φόρουμ.
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο πυρήνας της διαφοράς μας δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Προσεγγίζουμε τις συζητήσεις με την Τουρκία, έχοντας καλή διάθεση και ξεκάθαρες τις “κόκκινες γραμμές” που έχουμε θέσει. Το καλό κλίμα έχει δώσει θετικό αποτύπωμα».
«Θα ήθελα να σταθώ σε μία παρατήρηση που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθετήσεις στην οποία ανέφερε ότι τριάντα χρόνια διπλωμάτης, δεν θυμάται πότε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να είναι σε τόσο καλό επίπεδο».
«Οι “κόκκινες γραμμές” που έχουμε θέσει, είναι αδιαπραγμάτευτες», τόνισε ο Πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά
Αυτό είναι αποτέλεσμα πολύ συστηματικής δουλειάς, την οποία έχει κάνει η κυβέρνησή μας, έχοντας ενισχύσει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας και την έχει κατατάξει σε μία χώρα που είναι παράγοντας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία δοκιμάζεται από πολλές αναταράξεις.
Προφανώς, αυτή η σχέση έχει ένα θετικό αποτύπωμα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα: Στην οικονομία με πολλές αμερικανικές κατευθύνσεις οι οποίες κατευθύνονται στην Ελλάδα αλλά και στο αμιγώς γεωπολιτικό επίπεδο, όπου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα και της ενίσχυσης της στρατιωτικής σχέσης που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F–35. Eκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά τη γνώμη μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ήδη έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά, η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις και ειδικά, την αεροπορία της χώρας.
Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο να εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφού με ρωτήσατε για τα F–16 της Τουρκίας, θέλω να επαναλάβω ότι η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε εμείς είμαστε αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μία άλλη χώρα.
«Σε δύο εβδομάδες, θα επισκεφθώ τις Ηνωμένες Πολιτείες»
Αυτό που έχουμε αναφέρει, είναι το αυτονόητο: Σε μία συμμαχία δε γίνεται αμυντικό υλικό –αεροσκάφη εν προκειμένω– να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω σε ελληνικά νησιά. Αλλά προσωπικά κρατώ το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων των τελευταίων μηνών και θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εποχές μεγαλύτερης έντασης έχουν περάσει, έχουν μείνει πίσω, στο παρελθόν.
«Θα βρεθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο βδομάδες από τώρα για πολύ λίγες μέρες, στο πλαίσιο ενός μεγάλου Φόρουμ το οποίο διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε και στους Αμερικανούς επενδυτές την μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουμε να κεφαλοποιήσουμε σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.
Θα βρεθώ και στο Σικάγο, για μία παρουσία στην ομογένεια αυτής της πολύ σημαντικής αμερικανικής πόλης, καθώς θέλω να σας θυμίσω ότι θα έχει ψηφισθεί –ελπίζω σε δύο εβδομάδες– το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες τους ομογενείς μας – αυτούς τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Μία πολύ μεγάλη τομή, μία μεγάλη κατάκτηση της χώρας μας και ένα μεγάλο αίτημα του ελληνισμού, το οποίο επιτέλους υλοποιείται», επεσήμανε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.