Ομόφυλα ζευγάρια: Άνω – κάτω στη ΝΔ με τα φροντιστήρια
Επιχείρηση αποδραματοποίησης από το Μέγαρο Μαξίμου – Οι διαφωνούντες και οι… σιωπούντες του πρώτου φροντιστηρίου
Το χθεσινό πρώτο μάθημα των διαφωνούντων επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Πειραιώς επιχειρήθηκε μια αποδραματοποίηση της κατάστασης στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου κατάφερε να πείσει τους βουλευτές για την ορθότητα του νομοσχεδίου, όμως υπήρξε μια αποκλιμάκωση, ακούστηκαν αρκετές απόψεις και επιχειρήθηκαν να δοθούν οι διαβεβαιώσεις ότι η ενότητα του κόμματος δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Παρά την παράθεση επιχειρημάτων από τον Άκη Σκέρτσο, τον Γ. Μπρατάκο και την καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του ΑΠΘ Κ. Φουντεδάκη, οι διαφωνούντες βουλευτές, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις τους, δεν ήραν τις επιφυλάξεις τους για το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα έχει για τους ίδιους στις περιφέρειές τους, αλλά και για το κόμμα συνολικά.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης κράτησε χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας τις δηλώσεις. Κατά τη συζήτηση όμως οι πληροφορίες τον θέλουν να ρωτά τι θα αναγράφεται στην ταυτότητα ενός παιδιού που υιοθετείται από ομόφυλο ζευγάρι ως προς τη μητέρα και τον πατέρα, λαμβάνοντας την απάντηση για αναφορά σε «πατέρα και πατέρα» και «μητέρα και μητέρα».
«Σφίγγα» προσερχόμενη, εξερχόμενη και εντός των γραφείων του κόμματος παρέμεινε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Μαρία Κεφάλα, αρκούμενη να μιλήσει για μια «ωραία κουβέντα». Αν το μοντέλο του ομόφυλου ζευγαριού συνιστά μορφή οικογένειας που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, φέρεται να διερωτήθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, κρατώντας όμως εκ νέου κλειστά τα χαρτιά του. Ενώ τους προβληματισμούς του για την υιοθεσία των παιδιών περιέγραψε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Στον αντίποδα αντεπιχειρήματα φέρεται να τους έθετε διαρκώς η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, που υπεραμύνεται του νομοσχεδίου. Έντονες επιφυλάξεις διατύπωσε και ο Στράτος Σιμόπουλος βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης ο οποίος διευκρίνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρά τη διαφωνία του επί της αρχής δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Αμετακίνητοι κατά του νομοσχεδίου φαίνεται να είναι οι Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Κατσαφάδος και Κώστας Γκιουλέκας, ενώ στη διαφωνία της επέμεινε και η Άννα Καραμανλή αποχωρώντας μάλιστα πρώτη από την Πειραιώς ενοχλημένη.
Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Θανάσης Δαβάκης, που αν και απέφυγε να κάνει δηλώσεις και να λάβει το λόγο στη συνεδρίαση, σχολίασε αρνητικά το επικείμενο νομοσχέδιο. Απόντες από το χθεσινό φροντιστήριο ήταν οι: Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Κέλλας, Βασίλης Γιόγιακας και Χαράλαμπος Αθανασίου.
Αρνητικός φάνηκε και ο βουλευτής Α’ Πειραιώς Νίκος Βλαχάκος που διερωτήθηκε εάν ένα παιδί θα ερωτάται αν θέλει να υιοθετηθεί από μια ομόφυλη οικογένεια. Σήμερα το απόγευμα ακολουθεί το δεύτερο γκρουπ βουλευτών, που περιλαμβάνει σκληρούς αντιρρησίες όπως οι Θ. Πλεύρης, Χρ. Μπουκώρος, Μ. Χαρακόπουλος, κ.α. και τα πράγματα αναμένεται να δυσκολέψουν περισσότερο.
Αρκετοί βουλευτές που πρόσφατα είχαν εκφράσει διαφωνίες απέφυγαν να τοποθετηθούν στην χθεσινή συζήτηση και κανείς δεν ξέρει πώς θα ψηφίσουν. Στους παραπάνω περιλαμβάνονται οι : Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Καλλιάνος, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Βλάσης, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και αρκετοί βουλευτές ιδίως της επαρχίας οι οποίοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν από τόσο νωρίς δημοσίως υπέρ της ρύθμισης και εμφανίζονται προβληματισμένοι.
Την ίδια ώρα στη ΝΔ άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο με τη νέα παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την υπόμνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ίδιος το 2015 απείχε από την ψήφιση για το σύμφωνο συμβίωσης.
Συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού καταλόγισαν στον κ. Παύλο Μαρινάκη επίθεση στο πρόσωπό του και αφού του συνέστησαν να προσέχει κατέληξαν σε έντονο ύφος ότι «ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!». «Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη συζήτηση», ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών, καταδεικνύοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια σε μια κόντρα με τον Αντώνη Σαμαρά.