Τα μαθηματικά της ΝΔ: Οι 100 πιστοί, οι απέχοντες και οι 12 σκληροί

Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει ένα σκληρό πόκερ για το ποιοι τελικά θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και ποια είναι τα πολιτικά μηνύματα που προκύπτουν από τους διαφωνούντες
Eurokinissi

Κοιτώντας τα μαθηματικά και την γαλάζια ανθρωπογεωγραφία όπως αυτή διαμορφώνεται γύρω από το νομοσχέδιο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα σκέφτεται εντελώς διαφορετικά από τον μέσο πολίτη.

Για παράδειγμα ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 100 βουλευτών που θα υπερψηφίσουν για να μην μπορεί σε δεύτερο χρόνο η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) να ισχυριστούν ότι αυτοί το πέρασαν και άρα αυτοί είναι οι μεταρρυθμιστές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως όταν άνοιξε το θέμα του νομοσχεδίου πριν από μερικές εβδομάδες η ΝΔ ήταν τριχοτομημένη. Τρεις διαφορετικές τάσεις εντός των 158 βουλευτών, εκ των οποίων μόνο οι 80 ήταν «σίγουροι» ότι θα υπερψήφιζαν. Οι άλλοι δήλωναν είτε ότι θα καταψηφίσουν, είτε ότι θα απέχουν. Σήμερα μετά τα σχετικά «μασάζ» και τα «φροντιστήρια» ο αριθμός των πρόθυμων βουλευτών αυξήθηκε στους 100.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη» τουλάχιστον 50 – 58 βουλευτών εκ των οποίων τουλάχιστον 12 εμφανίζονται σκληροί και έτοιμοι να καταψηφίσουν. Κάποιοι δηλαδή θα απέχουν από την ψηφοφορία δημιουργώντας το μικρότερο πολιτικό πρόβλημα, όμως υπάρχει η σκληρή ομάδα των 12 η οποία αν καταψηφίσει δημιουργεί ζήτημα δεδηλωμένης, όχι νομικό, αλλά πολιτικό. Όλα αυτά εξετάζονται λεπτομερώς από τους επιτελείς του Μαξίμου γιατί θα δώσουν πάτημα στην αντιπολίτευση για την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Η ομάδα των 12 που ενδέχεται (όπως εκτιμούν ορισμένοι) να είναι και περισσότεροι, δηλώνουν off the record αμετακίνητοι στην αρχική τους πρόθεση να καταψηφίσουν.

Η περίπτωση Σαμαρά

Η περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά είναι κάπως διαφορετική από τις υπόλοιπες. Μετά την σφοδρή κόντρα Αντώνη Σαμαρά – Παύλου Μαρινάκη, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να απλώσει χείρα συμφιλίωσης προς τον πρώην πρωθυπουργό μέσω του Άκη Σκέρτσου ο οποίος αναγνώρισε τον κομβικό ρόλο του πρώην πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Παρόλα αυτά ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται – προσώρας – να κάνει πίσω για να υπάρξει αυτό που λένε στην Κρήτη, «σασμός».

Συμπερασματικά οι γνωρίζοντες το γαλάζιο οικοσύστημα ανεβάζουν τον αριθμό εκείνων που θα καταψηφίσουν κοντά στους 15 και εκείνων που θα απέχουν κοντά στο 40. Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι με την

υπερψήφιση του νομοσχεδίου με την ψήφο και κομμάτων της αντιπολίτευσης, το θέμα θα φύγει από την επικαιρότητα, καθώς στην πραγματικότητα απασχολεί ελάχιστους πολίτες.