Σε καλό κλίμα η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο Νταβός
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αντάλλαξαν απόψεις για την ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Κομισιόν αντάλλαξαν απόψεις για την ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου και ειδικότερα για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συζήτησαν ακόμη θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στο Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το πρωί της Πέμπρης σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?». «Θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα αυτή, καθώς «πιθανώς και να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία«.
«Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας εκμεταλλευόμενοι την αιολική ενέργεια» συνέχισε.
Λίγη ώρα αργόερα είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intel, Pat Gelsinger, και στη συνέχεια με την Πρόεδρο και επικεφαλής επενδυτικών και οικονομικών υποθέσεων (President, Chief Investment Officer, Chief Financial Officer) της Alphabet, μητρικής της Google, Ruth Porat, και τον Πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Matt Brittin.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σταθερά υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τομέας στον οποίο οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην ανάδυση του ελληνικού οικοσυστήματος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση για τη χαρτογράφηση των ευκαιριών και των προκλήσεων που απορρέουν από τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, και στο υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και εκπαίδευσης που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ανήσυχος για την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα, και κυρίως για τις επιπτώσεις δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτησή του με τον αρχισυντάκτη του Foreign Policy, Ravi Agrawal, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Πρόσθεσε πως «τώρα, που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες».
Για τον πόλεμο στο Ισραήλ τόνισε πως «κρατήσαμε μια μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής» σημειώνοντας πως «αρχικά υποστηρίξαμε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Όπως υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ έτσι και των αθώων στην Λωρίδα της Γάζας».