Νίκος Ανδρουλάκης: «Είμαι σίγουρος ότι θα πάμε πολύ καλά στις ευρωεκλογές» – Κάλεσμα για ντιμπέιτ
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε απόψε (25/01) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στην οποία μίλησε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Ακόμη, συζήτησε για την ακρίβεια, την ασφάλεια, καθώς και για θέματα καθημερινότητας των πολιτών.
Μερικές στιγμές πριν από το τέλος της συζήτησης, απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας πως «πληθώρα θεμάτων πρέπει να συζητηθεί εδώ, στο στούντιο της ΕΡΤ, μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, όπως ακριβώς συνέβη και πριν από τις εθνικές εκλογές».
Ως προς το θέμα της επιστολικής ψήφου, επεσήμανε ότι «δεν έχει συμβεί ξανά να θέλει μία κυβέρνηση να αλλάξει εκλογικό νόμο με μία τροπολογία. Για αυτόν τον λόγο, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι θετικό, καταψήφισε».
Ακόμη, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βιωματική σχέση με τον απόδημο ελληνισμό, γιατί ιδρύθηκε από αυτούς τους ανθρώπους. Λέγαμε «επιστολική ψήφος στο εσωτερικό» για όσους έχουν κωλύματα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και όχι καθολικά. «Η τροπολογία ήταν εκπρόθεσμη και αυτό περιφρονεί τον κοινοβουλευτισμό και τις μεταρρυθμίσεις», όπως ανέφερε.
«Δείξαμε συναίνεση, αλλά αυτό σημαίνει ότι μιλάμε λογικά και είμαστε αξιόπιστοι. Είναι αξιόπιστη η Υπουργός και το κόμμα, που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ;», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε ότι «δεν μειώνεται η αποχή με τεχνικά μέσα, αλλά αντιμετωπίζεται με αξιοπιστία». Αναφερόμενος στο θέμα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, τόνισε πως θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα.
«Να γίνει μία ώριμη συζήτηση με την κοινωνία, αλλά ήρθε εχθές (24/01) και ψηφίζεται σε έξι μέρες. Πριν, συζητούσαμε περί ανέμων και υδάτων. Αύριο, θα πω στους βουλευτές μου να συμπεριφερθούν ως νομοθετικό σώμα και όχι ως σχολιαστές. Δεν θα επιβάλλω κομματική πειθαρχία. Η Εκκλησία έχει τη δική της άποψη, αλλά η Βουλή νομοθετεί», προσέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να φτιάξει ένα κόμμα που θα αντιπαρατίθεται με τα άκρα και όχι την κεντροαριστερά. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να έχει ένα πολιτικό σύστημα με σταθερή και ισχυρή κεντροαριστερά και κεντροδεξιά, ώστε να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα», σημείωσε ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης.
«Δεν υπάρχει ταβάνι στην προσπάθεια που κάνουμε»
«Θα πάμε καλά (σ.σ. στις ευρωεκλογές) και αμέσως μετά, θα πάμε ακόμα καλύτερα. Οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν μέσα σε μερικούς μήνες», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ, προανήγγειλε το άνοιγμα προγραμματικής συζήτησης για να δημιουργηθούν συγκλίσεις. «Οι προτεραιότητες που θα θέσουμε, θα δείχνουν και τις προτεραιότητες για τη χώρα και θα δίνουν λύσεις στην καθημερινή ζωή», προσέθεσε.
Για τη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις για μετακίνηση στον χώρο της κεντροαριστεράς, είπε ότι «τα κόμματα δεν είναι βαλιτσάκια για να μεταφέρονται. Το κόμμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι το ΠΑΣΟΚ. Αντιμετώπισα τον κ. Κασσελάκη με σεβασμό και ευγένεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε το ίδιο και διάλεξε τον δικό του δρόμο. Καλό του ταξίδι».
Για το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε ότι «είμαστε θετικοί, αλλά με ποιότητα σπουδών και περιφερειακή ανάπτυξη να μην είναι όλα στην Αθήνα. Άλλο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, άλλο μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό. Ό,τι και αν πούμε, ό,τι και αν στηρίξουμε, η δική μας προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημοσίου Πανεπιστημίου», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων.
Για το θέμα της ακρίβειας, σημείωσε πως «η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα, πάρα πολύ αργά», αναφέροντας το θέμα των χρεώσεων που επέβαλαν οι τράπεζες και τα πρόστιμα που τούς επεβλήθησαν.
Επίσης, αναφέρθηκε σε θέματα ενέργειας και στους ελέγχους στα σούπερ μάρκετ, υπογραμμίζοντας ότι «αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, δεν θα έλεγε –όπως η κυβέρνηση– ότι η αγορά αυτορυθμίζεται, αντίθετα ρέπει προς την κερδοσκοπία.
Η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ενιαία αρχή καταναλωτών είναι κάποιες από τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά και ο ΦΠΑ στα βασικά να υποχωρήσει. Η αγορά είναι αρρύθμιστη».
Μιλώντας για το ζήτημα της στέγης και ειδικά για τα νέα ζευγάρια, υπενθύμισε πως «είχα αναφερθεί και ως ευρωβουλευτής σε αυτό το θέμα. Ως προς τη Golden Visa, σχολίασε πως αρχικά είχε θετικά αποτελέσματα, αλλά εξελίχθηκε σε αφελληνισμό και έφερε αρνητικά αποτελέσματα και πρέπει αρχικά να «παγώσει» και ακολούθως να καταργηθεί.
«Απαιτείται πρόγραμμα κατοικιών σε ένα κοινωνικό κράτος, κίνητρα να ανοίξουν κλειστά σπίτια και να κατασκευαστούν νεόδμητα. Δεν είναι εφευρέσεις της εποχής, αλλά παραδοσιακές επιλογές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και δίχτυ κοινωνικής προστασίας», προσέθεσε.