Σύσκεψη στο Μαξίμου: Τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για τους αγρότες
Εν μέσω σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων για τα νομοσχέδια των ομόφυλων ζευγαριών και της ψήφου των ομογενών, ανοίγει και το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Η κυβέρνηση είναι θορυβημένη και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις και όχι μόνο. Η απότομη περιστολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, οι μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία και η ακρίβεια που θερίζει οριζόντια την ελληνική κοινωνία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα.
Σήμερα στις 18:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.
Στη σύσκεψη θα εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για νέες παρεμβάσεις, για να «τρέξουν» τα μέτρα στη Θεσσαλία, καθώς και να διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι δεν θα κλείσουν. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και η έκθεση Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε χθες ο κ. Παύλος Μαρινάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση έδρασε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά προκειμένου να αποζημιώσει τους πληγέντες από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε προ μηνών τη χώρα, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ταχύτητα, λόγω του πρωτοφανούς φαινομένου.
Συγκεκριμένα μιλώντας στoν τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ο Π. Μαρινάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακούει με μεγάλη προσοχή τα αιτήματα των αγροτών που υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές από τη θεομηνία, αλλά επισημαίνει ότι οι αποζημιώσεις δόθηκαν στους πληγέντες με πρωτοφανή ταχύτητα.
«Εμείς ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα αιτήματα όλων των κοινωνικών και των επαγγελματικών ομάδων. Έβγαλε χθες ένα σημείωμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πυρήνας των αιτημάτων των αγροτών είναι τα ζητήματα αποζημιώσεων. Έχει δοθεί πολύ μεγάλο μέρος και των προκαταβολών και συνολικά των αποζημιώσεων. Συνολικά, η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες- όχι μόνο στους αγρότες- των πλημμυρών και συνολικά των φυσικών καταστροφών του περασμένου καλοκαιριού και η ταχύτητα που εδόθη είναι πρωτοφανής γιατί ήταν πρωτοφανής και η ένταση».
«Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στα αιτήματα των αγροτών»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι κατανοητό το να υπάρχουν παράπονα, καθώς δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα, αλλά η κυβέρνηση έχει χαμηλώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τους αγρότες και δεν πρόκειται να κλείσουν τα μάτια τους μπροστά στα όσα αιτήματα θα υπάρξουν.
«Όλη αυτή η διαδικασία, ο μηχανισμός και η απόδοση των αποζημιώσεων είτε των προκαταβολών είτε συνολικά των υπόλοιπων μέτρων που ανακοινώνει η Κυβέρνηση κάθε φορά, είναι μια κατάκτηση για τον τόπο. Ζούμε μια νέα πραγματικότητα και εμείς και οι υπόλοιπες χώρες, οπότε πρέπει να έχουμε έναν νέο μηχανισμό. Προφανώς υπάρχουν και παράπονα. Να δούμε όμως τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για τους ανθρώπους αυτούς.
Έχει μειώσει τη φορολογία, τον φόρο για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό φόρο, δηλαδή τον φόρο εισοδήματος, έχει φτιάξει μια νέα κλίμακα φορολόγησης, έχει θεσπίσει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο και έχουν δοθεί χρήματα και για τον Covid και για τα ενεργειακά, καλύφθηκε το αυξημένο ενεργειακό κόστος μέχρι 80-90% και συνεχίζουν και δίνονται τα περισσότερα χρήματα και από τον ΕΛΓΑ και ως προκαταβολές και όλες αυτές οι αποζημιώσεις. Ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια σειρά από 20 παρεμβάσεις των τελευταίων ετών για τον πρωτογενή τομέα. Προφανώς υπάρχουν περισσότερα αιτήματα των αγροτών. Εμείς δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας.
Για πρώτη φορά, απ’ όσο θυμάμαι εγώ, μια Κυβέρνηση σε περίοδο και περιβάλλον εισαγόμενων και πολλών κρίσεων πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στην πρώτη της εκλογή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Όχι. Προφανώς τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και οι πολίτες- και οι κοινωνικές και οι επαγγελματικές ομάδες- έχουν αιτήματα. Όμως οι πολίτες αναγνώρισαν μια δεδομένη προσπάθεια. Αναγνώρισαν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην κατάσταση, που ήταν το 2019. Βελτιώνεται, αυξάνεται το εισόδημα παρά την εισαγόμενη ακρίβεια, βελτιώνονται οι υποδομές της, αρχίζουν πλέον και στηρίζονται οι επαγγελματικές ομάδες. Δεν τρελάθηκε ο κόσμος και μας στήριξε. Έχει προβλήματα, θέλει περισσότερα, θα κάνουμε περισσότερα.
Πέραν από το να ακούσουμε τους αγρότες και να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε όπως και όλους τους επαγγελματίες -δεν υπάρχουν επαγγελματίες δύο ταχυτήτων ή πολλών κατηγοριών- είναι ακριβώς αυτή, είναι να διασφαλίσουμε τη διέλευση των πολιτών».
Τα τρακτέρ στους δρόμους
Σημειώνεται ότι οι αγρότες της Λάρισας έχουν αποφασίσει να μετακινήσουν τα οχήματά τους σήμερα Κυριακή στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και τη Δευτέρα να ενισχύσουν το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο του Πλατυκάμπου.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, πραγματοποίησαν προχθές πορεία στην πόλη της Κοζάνης, όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο, Γιάννη Κοκκαλιάρη. Στη συνέχεια, απέκλεισαν για μισή ώρα το κτίριο της Περιφέρειας όπου είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη.
Τα θέματα που σχετίζονται με τις ενισχύσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και φαίνεται ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων. Οπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ ο αγροκτηνοτρόφος από την Πολυκάρπη Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, του οποίου η οικογενειακή φάρμα το 2023 βραβεύτηκε από την Ε.Ε. ως η καλύτερη της Ευρώπης, «η μείωση του εισοδήματος των συναδέλφων μας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για τη ζωική και φυτική παράγωγη ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 52%». Τόνισε ότι «πρόκειται για χρήματα που λείπουν από το πορτοφόλι μας, χωρίς να έχουμε άμεσα η έμμεσα την ευθύνη για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα» επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση η οποία όπως ισχυρίζεται «δεν ενημέρωσε έγκαιρα για τις ενέργειές της τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο».
Αγροτικά μπλόκα από την Καρδίτσα μέχρι το Παρίσι
Οι αγρότες της Κοζάνης μετά τη συνάντησή τους με τον περιφερειάρχη, Γ. Αμανατίδη, παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στα Κοίλα Κοζάνης και όπως δήλωσε ο Στάθης Πασχαλίδης από τις αρχές της επόμενης βδομάδας «θα επιδιωχθεί σε συντονισμό με τα αλλά μπλόκα στην Περιφέρεια να αποκλειστεί ο κόμβος της Εγνατίας στη Σιάτιστα».
Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στη Λεωφόρο των Κύκνων και έχουν προαναγγείλει για τη Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς. Ο Δημήτρης Μόσχος ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα έπειτα από συνεννόηση όλοι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με λεωφορεία θα μεταβούν στην παναγροτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Στα Γρεβενά, οι αγροκτηνοτρόφοι αποσύρθηκαν από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στη Μυρσίνα. Ο κ. Μπάμπης Ορφανίδης από το Καρπερό Γρεβενών μίλησε για τις επιπτώσεις των πράσινων πολιτικών της Ε.Ε. στην αγροτική παραγωγή επισημαίνοντας ότι «ενώ στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λιπασμάτων, των αγροεφοδίων πληρώνουμε ήδη ως καταναλωτές τη ραγδαία άνοδο των τιμών, την ίδια στιγμή τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές πρακτικές πώς εξηγείται οι τιμές τους να κατρακυλούν στο χωράφι».
Ευρωπαϊκό πρόβλημα
Φαίνεται όμως ότι ο ξεσηκωμός των αγροτών δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα. Όταν ακόμα και στην εύτακτη Ελβετία κατεβαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους, κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Αλλά το φαινόμενο δεν είναι ελβετικό, είναι πανευρωπαϊκό – οξύτερο δε στις χώρες οποίες βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Τα προβλήματα ουσίας" με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα αγροκτήματα των γειτονικών χωρών "δεν είναι άγνωστα στην Ελβετία", δήλωσε προχθές η Ένωση Αγροτών της Ελβετίας (USP), τονίζοντας πως "μετά τη Γερμανία, οι διαμαρτυρίες του γεωργικού τομέα έφθασαν ήδη στη Γαλλία".
Άλλωστε, είχαν προηγηθεί (και συνεχίζουν) οι Ολλανδοί αγρότες, ενώ καθ' οδόν προστέθηκαν οι Ρουμάνοι και οι Πολωνοί.
Η αναστάτωση στον ευρωπαϊκό αγροτικό κόσμο είναι σαφές ότι σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση, που εκτοξεύει τα κόστη της παραγωγής, σε μια συγκυρία κατά την οποία το αγροτικό εισόδημα μένει στην καλύτερη περίπτωση στάσιμο. Σχετίζεται, όμως, και με κάτι ειδικότερο: την πληθώρα των ρυθμιστικών κανονισμών στην Ε.Ε. και την υιοθέτηση σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο "πράσινων πολιτικών", που συχνά αποβλέπουν ρητά στη συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής, όπως ήταν η περίπτωση της Ολλανδίας, που θέλησε να περιορίσει την εκτροφή αγελάδων λόγω των αυξημένων εκπομπών αζώτου.
Η Γερμανία κόβει τις αγροτικές επιδοτήσεις
Στη Γερμανία οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απέρριψε τη μεταστροφή κονδυλίων από το ειδικό ταμείο αντιμετώπισης της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί "τρύπα" 40 δισ., επιβάλλοντας τις αντίστοιχες περικοπές, παραμονές της σύνταξης του Προϋπολογισμού.
Από την άλλη πλευρά του Ρήνου, τα πράγματα γίνονται με... γαλλικό στυλ. Γάλλοι αγρότες έστησαν 77 μπλόκα, διασκόρπισαν ντομάτες, λάχανα και κουνουπίδια κατά μήκος εθνικών οδών και πέταξαν κιβώτια με εισαγόμενα προϊόντα την Πέμπτη, αξιώνοντας την ανάληψη επείγουσας δράσης για τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τους κανονισμούς για την πράσινη μετάβαση και τις πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου, καθώς οι κινητοποιήσεις, που ολοένα και διογκώνονται, μετατοπίζονται κοντύτερα στο Παρίσι.
Οι αγρότες λένε πως οι διαμαρτυρίες, που διανύουν τώρα τη δεύτερη εβδομάδα τους αφότου ξεκίνησαν στα νοτιοδυτικά, θα συνεχιστούν για όσο διάστημα τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται, θέτοντας την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό, Γκαμπριέλ Ατάλ.
Η πανίσχυρη αγροτική ένωση FNSEA παρέδωσε στην κυβέρνηση έναν κατάλογο αιτημάτων: συνέχιση των φοροαπαλλαγών στο ντίζελ για τα αγροτικά οχήματα, άμεση καταβολή των γεωργικών επιδοτήσεων από την Ε.Ε., εγγυήσεις στις αποζημιώσεις ασφάλισης που σχετίζονται με την υγεία και το κλίμα και άμεση βοήθεια στους οινοπαραγωγούς και τα αγροκτήματα βιολογικών προϊόντων.
Στις Βρυξέλλες αναζητούν αγροτική στρατηγική. Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκαινίασε την Πέμπτη τον κεκλεισμένων των θυρών "στρατηγικό διάλογο" που η ίδια είχε δεσμευτεί κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης να πραγματοποιήσει, για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ε.Ε.
Ο στρατηγικός διάλογος θα φέρει σε επαφή τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών, των συνεταιρισμών, των επιχειρήσεων γεωργικών προϊόντων διατροφής και των αγροτικών κοινοτήτων, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχουν επίσης στη διαδικασία.