ΣΥΡΙΖΑ: «Σκληρή γραμμή» στα ελληνοτουρκικά, «θολή» για τα F35
Το Πεντάγωνο επισκέπτεται, σήμερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, όπου και θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, στη «σκιά» της επιστολής του Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και των χαμηλών δημοσκοπικών «πτήσεων» που εξακολουθεί να καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τη τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, επιστρέφοντας στη «σκληρή» γραμμή για τα ελληνοτουρκικά.
Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου προκάλεσε αμηχανία η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μέσω της οποίας ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για την επικύρωση της συμμετοχής της χώρας μας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, αλλά και στην παροχή επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας.
Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η «αφωνία» που επικράτησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πάνω από 24 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της. Μιλάμε για ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν γίνεται να αντιμετωπίζει διά της «σιωπής».
Η πρώτη αντίδραση, ήρθε το πρωί της Κυριακής, από τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Άμυνας να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του κόμματος του, στην οποία, όμως, δεν γίνεται σαφές αν συμφωνεί ή όχι με την αγορά των εν λόγω αεροσκαφών.
Επίσκεψη σε Δένδια
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα-«μαμούθ» να βρίσκεται στα σκαριά, ο Στέφανος Κασσελάκης θα συναντηθεί, στις 09.30, με τον Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για τα εξοπλιστικά προγράμματα που περιέχονται στην επιστολή Μπλίνκεν.
Τα κριτήριά που θέτει η Κουμουνδούρου και τα οποία περιγράφονται στην ανακοίνωση του Βαγγέλη Αποστολάκη, είναι το να ικανοποιούνται υπαρκτές επιχειρησιακές των Ενόπλων Δυνάμεων από αυτά, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, η διαφάνεια και η άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Όμως, το βασικό θέμα που θέτει μετ’ επιτάσεως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το οποίο περιμένει να ενημερωθεί από την κυβέρνηση, είναι το εάν έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς στην Τουρκία, στο πλαίσιο του προγράμματος πώλησης και εκσυγχρονισμού F16 που ενέκρινε.
Διότι, από τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι προς το παρόν, στις δηλώσεις των προέδρων των Επιτροπών της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην επιβολή όρων για την μη χρήση των αεροσκαφών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Σκληρή γραμμή» γραμμή στα ελληνοτουρκικά
Από εκεί και πέρα, η Κουμουνδούρου δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στη «σκληρή γραμμή» για τα ελληνοτουρκικά.
«Οι επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν ότι “ο αγώνας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα”, μόλις 24 ώρες μετά την ειδοποίηση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ προς το Κογκρέσο για την πώληση F16, επιβεβαιώνουν πόσο λάθος είναι ο κ Μητσοτάκης να επαναπαύεται στη Διακήρυξη των Αθηνών, για ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συμπλήρωσε, επίσης, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εγκαίρως προειδοποιήσει ότι αν δεν προωθηθεί συγκροτημένη εθνική στρατηγική για τη δέσμευση της Τουρκίας σε διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των αρχών καλής γειτονίας, η Τουρκία θα επανέλθει στην ένταση και στις προκλήσεις αφού προηγουμένως έχει εξασφαλίσει αυτά που ζητά».