Στον κόμβο Πλατυκάμπου έφτασε το «κομβόι» των τρακτέρ από την Κεντρική Πλατεία Λάρισας
Με συνεχόμενα κορναρίσματα αποχώρησαν τα δεκάδες τρακτέρ που είχαν παραταχθεί τόσο στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας - Έτοιμοι να προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων της Θεσσαλίας οι αγρότες - Τα αιτήματά τους
Στον κόμβο Πλατυκάμπου έφτασε το κομβόι των τρακτέρ που ξεκίνησε από την Κεντρική Πλατεία Λάρισας εκεί που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο.
Τα τρακτέρ παρατάσσονται κάτω από την Εθνική Οδό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει φραγμούς στις εξόδους ώστε να μην περάσουν.
Κατά την άφιξη έγιναν διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ.
Εν τω μεταξύ αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των αγροτών που διαμαρτυρήθηκαν σήμερα ρίχνοντας γάλα στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας στο συλλαλητήριο που ολοκληρώθηκε στη μια το μεσημέρι.
Από τις δηλώσεις που έγιναν στην κινητοποίηση προκύπτει πως περιμένουν σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Για την πορεία των κινητοποιήσεων μίλησε στο Newsbomb.gr, o κ. Ρίζος Μαρούδας, Μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισα.
Σύμφωνα με τον ίδιο μετά την πλατεία της Λάρισας θα ενισχυθεί το μπλόκο του Πλατύκαμπου στο οποίο υπάρχουν ήδη 500 τρακτέρ. «Είμαστε στην φάση που οργανώνουμε την κινητοποίηση. Θα υπάρξουν συσκέψεις για να δούμε πως θα κινηθούμε. Είμαστε ακόμα στην αρχή και παράλληλα περιμένουμε τι θα προτείνει η Κυβέρνηση. Ίσως αργότερα υπάρξει και συνάντηση».
Τα τρία βασικά αιτήματα
«Τα βασικά μας αιτήματα προκειμένου να φύγουμε από τα μπλόκα είναι η καταβολή της κρατικής αρωγής που είναι το μεγάλο τραύμα για εμάς αλλά δεν είναι το μόνο, διεκδικούμε ακόμα την γρηγορότερη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης και των οικοσχημάτων (eco-scheme) που αποτελούν το νέο πλαίσιο των επιδοτήσεων ώστε να τονωθεί η ρευστότητά μας διότι με όλες τις ζημιές που έχουμε υποστεί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε», ανέφερε στο Newsbobm.gr ο αγρότης - γεωπόνος, από τη Θεσσαλία, Θοδωρής Τσικρίκας.
Όσον αφορά τις σημερινές κινητοποιήσεις ανέφερε: «Μετά το συλλαλητήριο στην πλατεία της Λάρισας θα συσκεφθούν οι συντονιστικές για να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποχωρήσουμε από την πλατεία της Λάρισας.
Το Μαξίμου χθες παρουσίασε τι έχει κάνει μέχρι τώρα. Δεν είπε κάτι για το μέλλον. Εμείς από δω και στο εξής κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας».
Μαρινάκης στο Newsbomb.gr: «Παράθυρο για αύξηση στο αγροτικό πετρέλαιο»
«Παράθυρο» για αύξηση στο αγροτικό πετρέλαιο άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr και της διευθύντριας, Αμαλίας Κάτζου.
Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να αυξήσει την επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Υπάρχει διαρκής επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, γιατί τα ζητήματα των αγροτών άπτονται αρμοδιοτήτων πολλών υπουργείων. Βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι οι συνέπειες των πολύ έντονων καιρικών φαινομένων και η άνευ προηγουμένου κακοκαιρία Daniel, από την οποία επλήγησαν και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.
Κατατίθεται σήμερα τροπολογία για τους αγρότες
Κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα στην Βουλή τροπολογία που αφορά τους αγρότες και με την οποία όσοι επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντανιέλ θα έχουν 2 χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα στον ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Έκανε γνωστό ότι πάνω από το 30% των υποχρεώσεων των αγροτών σε ρεύμα παραμένει απλήρωτο.
Την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται στήνοντας νέα μπλόκα σε Λάρισα, Καρδίτσα και στον κόμβο του Φιλώτα, στα όρια Φλώρινας- Εορδαίας.
Τα 19 μέτρα για τους αγρότες
Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι από το 2019 έως σήμερα η κυβέρνηση έχει λάβει 19 μέτρα για τους αγρότες, τα οποία είναι τα εξής:
- Μείωσε τη φορολογία των αγροτών και έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Με τον νόμο 4935/2022 δόθηκε, για πρώτη φορά, η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.
- Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%. Επίσης, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις,
- Με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, επανέφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδέοντας τες από το εισόδημα του παραγωγού.
- Ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δύο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 290.000 αγρότες.
- Έδωσε 400 εκατ. € για την ενίσχυση ρευ στότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι, εξορθολόγησε τη λειτουργία του Οργανισμού και επανέφερε το καθεστώς αποζημιώσεων σε μια εφάπαξ πληρωμή, εντός 12 μηνών από την εκδήλωση της ζημίας, σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβαλε την αποζημίωση σε τρείς δόσεις (70-20-10) και εξοφλούσε τον παραγωγό έως και 18 μήνες μετά την εκδήλωση της ζημίας
- Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις.