ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιωματική αντιπολίτευση του «ναι σε όλα» - Κυρίαρχο το ΚΚΕ σε δρόμους και Βουλή
Αμηχανία και εκνευρισμό σε ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό, αλλά και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να ακολουθήσει μια «υπεύθυνη» αντιπολιτευτική στρατηγική, η οποία τον έχει οδηγήσει στο να προσφέρει συναίνεση σχεδόν σε όλες τις στρατηγικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μέχρι και την «κούρσα» των εξοπλισμών και παραλίγο στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, η Κουμουνδούρου τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, την ώρα που η απουσία της από τις κοινωνικές αντιδράσεις, είναι παραπάνω από εμφανής.
Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σε αρκετές περιπτώσεις με συμπολιτευόμενο κόμμα, το ΚΚΕ είναι εκείνο που πρωταγωνιστεί σε όλα τα μέτωπα. Τόσο στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων, όσο και στη Βουλή.
«Ναι σε όλα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη τετραετία, από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πάλι, αλλά πολύ πιο ισχυρός, είχε ψηφίσει, σχεδόν, το 50% των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Αλλά καμία επιλογή της κυβέρνησης που είχε ξεκάθαρο φιλελεύθερο πρόσημο, διατηρώντας την αντιπαράθεση σε ιδεολογικά πλαίσια.
Υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, δεν έχει αλλάξει δραματικά αυτό το ποσοστό. Αυτό που ωστόσο διαφοροποιείται, είναι το ποιοτικό στοιχείο, καθώς η Κουμουνδούρου φαίνεται ανίκανη στο να αντιπαραβάλει εναλλακτική πρόταση απέναντι στις στρατηγικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, οδηγείται στο να υπερψηφίζει ή να στηρίζει - εμμέσως, πλην σαφώς - αρκετές κυβερνητικές ρυθμίσεις.
Το παραλίγο «ναι» στην επιστολική ψήφο
Ακόμα και σε νομοσχέδια που εξ αντικειμένου θα αλλοιώσουν το πολιτικό τοπίο, όπως είναι η ψήφος των ομογενών και η επιστολική ψήφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να χαιρετίσει την κυβερνητική πρωτοβουλία, όσο αυτή αφορούσε τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, έδωσε τη θετική του ψήφο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Όμως, αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, όταν η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ενσωμάτωσε τροπολογία για επέκταση της ρύθμισης και για τις εθνικές εκλογές. Αυτό που προκαλεί απορία για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου επαναλάμβανε διαρκώς ότι οι ευρωεκλογές θα ήταν το «πείραμα» και πως αν πετύχαινε θα ίσχυε η επιστολική ψήφος και για τις εθνικές εκλογές.
Το πρόβλημα της ΝΔ που «έκαψε» τον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι φανερό ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης λαμβάνει πρωτοβουλίες που δεν έχει συζητήσει στα κομματικά όργανα, αιφνιδιάζοντας τα στελέχη και τους βουλευτές του. Όπως έκανε και όταν ανακοίνωσε την επιβολή τις κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, πριν καν το δει.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ανάγκασαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσει «σιωπηρά», όμως το κακό είχε ήδη γίνει. Επήλθε μια σφοδρότατη σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη και κατάφερε να μετατρέψει ένα πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη -εξαιτίας των αντιδράσεων των «γαλάζιων» βουλευτών- σε πρόβλημα του κόμματος του.
Μάλιστα, υπό την πρόφαση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» -που στη συγκεκριμένη περίπτωση λίγο υπολογίζουν τα δικαιώματα των παιδιών και την αντικειμενική πραγματικότητα- το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Κουμουνδούρου, καλύπτοντας τη διαμάχη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
«Ναι» στην κούρσα των εξοπλισμών;
Η Κουμουνδούρου αποφεύγει να πάρει καθαρή θέση για το νέο, γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα των F35, το οποίο αν υλοποιηθεί στην πλήρη έκταση του, μπορεί το κόστος του να αγγίξει ακόμα και τα 8.2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με αυτό το δεδομένο, διά της ατόπου απαγωγής, από τη στιγμή που υπερψήφισε στη Βουλή της αμυντικές δαπάνες στην ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού, μπορούμε να υποθέσουμε ότι συμφωνεί – ασχέτως των όσων χαμηλοφώνως θέτει περί απαιτήσεως των Γενικών Επιτελείων.
Την ίδια στιγμή, η «αφωνία» στη νέα κούρσα εξοπλισμών, προκαλεί έντονες εσωκομματικές τριβές. Ο Παύλος Πολάκης δείχνει να την αντιμετωπίζει με αρνητική διάθεση την χαλαρή στάση του κόμματος τους. Και θέτει εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κόστος τους και τη χρονική συγκυρία που γίνεται αυτή η αγορά, όταν υπάρχει κολοσσιαία προβλήματα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Κυρίαρχος ο Περισσός
Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σε αρκετές περιπτώσεις με συμπολιτευόμενο κόμμα, το ΚΚΕ είναι εκείνο που πρωταγωνιστεί σε όλα τα μέτωπα.
Από τους δρόμους, όπου καθημερινά πληθαίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες που στηρίζουν τους «κόκκινους» αγροτοσυνδικαλιστές, μέχρι τη μάχη της Παιδείας, όπου οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) κυριαρχούν στις ψηφοφορίες στις πανεπιστημιακές σχολές και στα συλλαλητήρια απέναντι στα ιδιωτικά ΑΕΙ.
Μέχρι και τη Βουλή, με την ανάδειξη των προβλημάτων της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της ακρίβειας, αλλά και συνολικά των ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους.
Παράλληλα, το ΚΚΕ αρνείται να κλείσει οικειοθελώς τα μάτια στην αντικειμενική πραγματικότητα, στο όνομα μιας δήθεν «προοδευτικότητας» -την οποία αποδέχονται τα κόμματα που ψήφισαν μνημόνια- και να συναινέσει στο νομοσχέδιο για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών, που οδηγήσει στην υιοθεσία παιδιών.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ερμηνευτεί και η δημοσκοπική αύξηση του, που φέρνει τον Περισσό κοντά στη τρίτη θέση.