Χρυσοχοΐδης για έκρηξη βόμβας: «Σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια»
«Δεν πρέπει να ζήσουμε ξανά κάτι τέτοιο. Οι δράστες πρέπει να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται», υπογράμμισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στην έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το Υπουργείο Εργασίας.
Συναγερμός σήμανε σήμερα τα ξημερώματα (03/02) στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Σταδίου, όταν εξερράγη βόμβα στην «καρδιά» της Αθήνας, σε ώρα αιχμής, κατά την οποία το κέντρο της πρωτεύουσας είναι γεμάτο κόσμο, έξω από το Υπουργείο Εργασίας, προκαλώντας υλικές ζημιές.
«Δεν πρέπει να ζήσουμε ξανά κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την τρομοκρατία να αναβιώσει. Κάποιοι θρασείς και επικίνδυνοι προχωρήσαν σε μία ενέργεια, που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας.
Οι δράστες πρέπει να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να συμβεί αυτό», σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για το περιστατικό στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Δεν μπορούμε να τρέχουμε στους δρόμους, να κάνουμε ράλι»
«Αυτές τις μέρες, τετραπλασιάσαμε τις δυνάμεις της Τροχαίας. Δεν μπορούν ορισμένοι να θεωρούν ότι οι δρόμοι είναι πίστες. Αποτελούν στίγμα στην Ευρώπη, οι πρωτιές της χώρας μας αναφορικά με την κακή οδηγική συμπεριφορά», σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Η αστυνομία πρέπει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της»
«Αν και η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να λύσει το κυκλοφοριακό ζήτημα καθολικά, πρέπει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Μπορεί να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών. Πρέπει να είμαστε στους δρόμους. Απαιτείται έλεγχος και η βοήθεια της τεχνολογίας, για τη βεβαίωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», προσέθεσε.
«Υπερδιπλασιάσαμε τις ΟΠΚΕ»
«Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη μεσαία και βαριά εγκληματικότητα, για αυτό υπερδιπλασιάσαμε τις ΟΠΚΕ, οι οποίες πλέον διατάσσονται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και όλα τα αστικά κέντρα.
Θέλουμε να συγκροτήσουμε αξιόμαχες ομάδες, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι τρομοκρατούν τους πολίτες. Σκοπός είναι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα της νομιμότητας», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Οι περιπολίες ήδη ενισχύονται»
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας σε όλους, οι περιπολίες ήδη ενισχύονται. Το βασικό ζητούμενο είναι να συνεργασθούμε με τους Δήμους, ώστε με κοινές δράσεις να εξαλείψουμε τα σημεία παραβατικότητας», τόνισε εν συνεχεία.
«Πρέπει να διασφαλισθεί ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και πως θα δώσει ένα καθοριστικό χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα. Όλα τα περιστατικά βρίσκονται στο “μικροσκόπιο” της αστυνομίας. Υπάρχει αόραση παρουσία μάχιμων στελεχών, που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Η πλειοψηφία εργάζεται για τη δική μας ασφάλεια, με λίγα χρήματα.
Πρέπει να στηρίξουμε το Σώμα και να συνεργασθούμε μαζί του, προκειμένου να γίνει καλύτερο και όλοι μαζί, να λύσουμε το κοινωνικό ζήτημα. Υπάρχει μία σειρά από προβλήματα, που προηγούνται τις παραβατικής πράξης. Θα επεκτείνουμε την εφαρμογή του Panic Button σε όλη την Ελλάδα, πιστεύω ότι σε ενάμιση μήνα θα είμαστε έτοιμοι», σχολίασε επίσης.
«Θα δημιουργηθεί 24άωρο τηλεφωνικό κέντρο για καταγγελίες bullying»
Αναφορικά με τα –συνεχώς αυξανόμενα– κρούσματα βίας μεταξύ ανηλίκων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως «αυτό το φαινόμενο δημιουργεί δικαιολογημένα τρόμο στους γονείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους. Δεν μπορεί να μεταχειρισθείς ποινικά ένα παιδί ηλικίας 14 ετών, όπως έναν ενήλικο.
Κάναμε μία πρώτη προσπάθεια να προσεγγίσουμε το θέμα. Κάθε βράδυ και κυρίως τα τριήμερα, υπάρχει –εμφανής μεν, αλλά χαλαρή– παρουσία αστυνομίας (νέα στελέχη, σχεδόν άοπλα) σε πλατείες όπου γίνονται συγκεντρώσεις νεολαιών, προκειμένου να ελέγχεται το φαινόμενο και να υπάρχει επέμβαση όπου απαιτείται».
«Υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις που συνδέονται με τον αθλητισμό»
«Το καθήκον της αστυνομίας είναι να εξιχνιάσει και να εξαρθρώσει αυτά τα εγκλήματα. Όπου υπάρχουν παραβατικές ομάδες, να διεισδύσει και να παραπέμψει τους δράστες στη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από το ποδόσφαιρο και τους αγώνες. Η δολοφονία του Καμπανού δεν είχε σχέση με κάποιον αγώνα, έγινε σε μία ανύποπτη στιγμή.
Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά μέσα στα γήπεδα, είναι αρμοδιότητα των ΠΑΕ και της αρχής που οργανώνει τους αθλητικούς αγώνες. Αν υπάρχουν γεγονότα έξω και γύρω από τον αθλητικό χώρο, τότε το Σώμα καλείται να επέμβει και θα το κάνει», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την οπαδική βία.