Κερδισμένοι και χαμένοι στο δρόμο για τις ευρωεκλογές
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια προφανώς επηρεάζει και αναδιατάσσει τον πολιτικό χάρτη ενόψει των ευρωεκλογών. Πριν απ’ όλα βέβαια πρέπει να ξεκαθαριστεί με τι κριτήρια θα ψηφίσει το εκλογικό σώμα. Με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα η ψήφος των πολιτών θα επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που φαίνεται να έχει διχάσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική κοινωνία.
Σε μεγάλο βαθμό η πρόθεση των ψηφοφόρων θα επηρεαστεί από την ακραία και συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια, από την έξαρση της εγκληματικότητας και από τα θέματα της υγείας. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που επαναφέρει στο προσκήνιο την «αρνητική ψήφο» και προσδίδει εθνικά χαρακτηριστικά στην ευρωκάλπη.
Το φαινόμενο της χαλαρής ψήφου φαίνεται να απομακρύνεται και πολλοί θεωρούν ότι αυτές οι κάλπες είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μπορέσει το εκλογικό σώμα να στείλει μηνύματα και να χτυπήσει «καμπανάκια» στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα εξουσίας συνολικά.
Για άλλη μια φορά οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν με… ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, αλλά βάσει των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας. Επειδή μάλιστα από το αποτέλεσμα της κάλπης δεν διακυβεύεται η κυβερνησιμότητα, οι πολίτες θα μπορέσουν πιο εύκολα και ανώδυνα να επιλέξουν την «τιμωρητική» ψήφο για να ταρακουνήσουν τα πολιτικά κόμματα.
Σε αντίθεση με παλαιότερα έτη που οι πολίτες επέλεγαν την αποχή από τις ευρωπαϊκές κάλπες, αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά κυρίως λόγω την συσσωρευμένης δυσφορίας οι οποία αναζητά βαλβίδες αποσυμπίεσης.
Τις μεγαλύτερες απώλειες αναμένεται να υποστούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, αφού όχι μόνο δεν πρόκειται να αυξήσουν τα ποσοστά τους, αλλά είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να τα συγκρατήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο κάτι που φαίνεται και από τα σημερινά ποσοστά εσωτερικής συσπείρωσης που εμφανίζουν και τα οποία είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Τα αποτελέσματα της κάλπης ενδέχεται μάλιστα να πυροδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ που έτσι κι αλλιώς υπάρχει ζήτημα με τις ηγεσίες των συγκεκριμένων κομμάτων. Η ΝΔ προφανώς και θα υποστεί σημαντικές πιέσεις αλλά δεν έχει ζητήματα ηγεσίας αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ισχυρός όχι μόνο στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, αλλά και στο Κέντρο. Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν πρόβλημα πολύ πριν εμφανιστεί το θέμα των ομόφυλων λόγω της αδυναμίας τους να διαμορφώσουν πολιτική ατζέντα και να παίξουν man to man τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Ποιοι είναι οι κερδισμένοι;
Στο δρόμο για τις ευρωεκλογές οι μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας κυρίως για την στάση ου κράτησαν στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών και η οποία εκτιμάται θετικά από ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ήδη οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ανοδικές τάσεις και για την Ελληνική Λύση και για το ΚΚΕ. Σημαντική άνοδο φαίνεται να έχουν και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού και οι Σπαρτιάτες του Βασίλη Στίγκα.
Αντίθετα, η Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να ταρακουνάει την πολιτική επικαιρότητα, αφού εμφανίζεται περίπου ως ουρά του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η Νέα Αριστερά, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας δεν φαίνονται να κερδίζουν πόντους, κυρίως λόγω της απόφασής τους να στηρίξουν ανοιχτά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Οι νέοι παίκτες
Στο παιχνίδι των ευρωεκλογών αναμένεται να παίξει ρόλο και η είσοδος νέων παικτών, κυρίως του Ανδρέα Λοβέρδου και του Πέτρου Κόκκαλη που αναμένεται να κατέλθουν με δικά τους κόμματα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος προσβλέπει στην δεξαμενή του λεγόμενου παλαιού πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και συνεπώς αποτελεί ευθεία απειλή για τον Νίκο Ανδρουλάκη που αμφιταλαντεύεται σε πολλά από τα θέματα της επικαιρότητας και δεν έχει καθαρές θέσεις.
Από την άλλη μεριά ο Πέτρος Κόκκαλης αναμένεται να συγκεντρώσει δίπλα του ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής δεξαμενής των οικολόγων οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια κινούνται πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα εμφανίζονται απογοητευμένοι με όλα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου.