Οι κυβιστήσεις Ανδρουλάκη μετατρέπουν το ΠΑΣΟΚ σε… ΣΥΡΙΖΑ
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλαξε στάση τελευταία στιγμή και δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την εμβληματική μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Για «ασόβαρες δικαιολογίες» τον κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Δέσμιος της μικροπολιτικής αντίληψης και του μικροκομματισμού αποδείχτηκε τελικά ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζοντας το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά αναχρονισμού», εκτιμούν στη ΝΔ., αφού μετά από μια σύντομη χρονικά «πολιτικοϊδεολογική περιπλάνηση», ο Νίκος Ανδρουλάκης, άνοιξε τελικά τα χαρτιά του αποκαλύπτοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ο κ. Ανδρουλάκης στην αρχή είχε φανεί θετικός στο ενδεχόμενο λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων υπό τη προϋπόθεση να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι έντονες αντιδράσεις, όμως, από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά κυρίως από τους νέους, προφανώς τον οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις.
Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος να κινείται στη σκιά του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ο μοναδικός του στόχος είναι να ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά της Αριστεράς. Μετακινεί το ΠΑΣΟΚ προς την διαλυμένη ριζοσπαστική Αριστερά προβαίνοντας σε ασύλληπτες κυβιστήσεις που δεν έχουν σχέση με τις απόψεις και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Επιλέγει λοιπόν ως στρατηγική την ρητορική του «όχι σε όλα», μήπως και αλιεύσει κάποιες ελάχιστες ψήφους από τους επαγγελματίες μπαχαλάκηδες των Πανεπιστημίων.
«Όχι» στην επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές. «Όχι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια με δήθεν δικές του προτάσεις που δύναται να εφαρμοστούν μετά το… 2029, «όχι» στις αλλαγές του ποινικού κώδικα. Δεν θέλει όπως λέει να δέσει τα κορδόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεπώς δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ζήτημα των μη κρατικών Πανεπιστημίων, αλλά κινείται στην τακτική «ακολουθώ το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει ο Μητσοτάκης και όπου με βγάλει…».
Το κλίμα στην ΚΟ είναι ήδη αρκετά βαρύ μετά τις 11 διαρροές στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια και ενδεχομένως τα μηνύματα να μην ήταν τόσο ενθαρρυντικά στην περίπτωση που η ηγεσία στήριζε και αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία, παρά το γεγονός ότι συμφωνεί στον πυρήνα της ρύθμισης.
Την ώρα, μάλιστα, που το πολιτικό κενό με την περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, προφανώς θεωρήθηκε ότι θα ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου να βάλουν και πάλι πλάτη στην κυβέρνηση και να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο κόστος. Ο πρώτος ελιγμός έγινε στη θεματική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ, όπου ο κ. Ανδρουλάκης αντιπρότεινε το «σκανδιναβικό μοντέλο» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Έπειτα από ένα εύλογο διάστημα ανίχνευσης αντιδράσεων και με νεφελώδεις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, πίσω από τις γραμμές των όσων είπε, ομολόγησε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης για την εκπαίδευση και συντάσσεται ούτε λίγο ούτε πολύ με τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης. «Τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εντέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο», ισχυρίστηκε ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας χθες το πρωί στο Mega, μόνο και μόνο για πετάξει ένα μικροπολιτικό πυροτέχνημα.
Σε μια προσπάθεια, δε, να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή υποστήριξε με έμφαση: «Δεν απαγορεύουμε. Ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η Σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85%-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά -και το υπογραμμίζω- με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά -γιατί αυτό κάνουν με το franchising- στο Λεκανοπέδιο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή, η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό».
Στο σημείο αυτό, πάντως, αξίζει να σημειωθεί τι έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» (25/11/2008). Όταν ρωτήθηκε «Τι θα ψηφίσετε για το άρθρο 16; Το ΠΑΣΟΚ τι θα ψηφίσει στη Βουλή;» απάντησε: «Η θέση μας είναι καθαρή. Είμαστε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16».
Με σκληρές εκφράσεις και δηκτικά σχόλια απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού. Και, ξέρετε, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέλει κάτι, ψάχνει να βρει τη μία μετά την άλλη τις πιο “ασόβαρες”, θεωρώ, δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, για να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σε ένα δυνάμει παράρτημα, μη κρατικό πανεπιστήμιο, θα απαιτούνται τουλάχιστον κατ’ ελάχιστον τρεις σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών στην καθεμία. Η κάθε σχολή θα πρέπει να προσφέρει ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ. Θα διαθέτει το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και την εξασφάλιση όλων των επιμέρους λειτουργιών της γραμματειακής οργάνωσης, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.
«Δεν είναι αξιόπιστη αντιπολίτευση»
«Υλικοτεχνικά, θα μιλάμε για εγκαταστάσεις κτηριακές συγκεκριμένες και όχι “πανεπιστήμια- ορόφους”, όπως κάποιοι μας κατηγορούν. Και μάλιστα περιγράφονται όλα αυτά αναλυτικά στο σχέδιο νόμου, το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα είναι νόμος του κράτους», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.
«Όλα, λοιπόν, τα οποία επικαλείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προβλέπονται. Αυτό είναι η τελευταία απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως πιστεύανε και όπως μας έλεγαν -και όπως κι εμείς θέλαμε- επιτέλους μια αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, μια σοβαρή εναλλακτική του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι μια από τα ίδια. Ένα κράμα παθογενειών όλων όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, μια στείρα αντιπολίτευση που δυστυχώς επιμένει. Είναι ότι ένα νομοσχέδιο το οποίο ακόμα δεν υπάρχει στην τελική του μορφή, αλλά όλα αυτά που σας λέω προβλέπονται και έχουν αποδειχθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης ότι θα είναι στο τελικό σχέδιο νόμου. Δεν προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του ρεαλιστικά, για να πάμε μαζί να κάνουμε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά απειλεί ότι θα το καταψηφίσει», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Στην αντεπίθεση και στο ίδιο ύφος πέρασε το ΠΑΣΟΚ με μια εφ’ όλης της ύλης γραπτή ανακοίνωση στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο κ. Μαρινάκης ας μην ανησυχεί για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Να τον ανησυχούν περισσότερο τα σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται τα στελέχη της κυβέρνησης και η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών με τη βούλα της εξεταστικής επιτροπής-παρωδία… Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απαξιώσει την έννοια της μεταρρύθμισης, γιατί όλα τα μεταφράζουν σε μπίζνες».